Op weg naar Santiago - Benschop - Saint-Palais

Home > Op weg naar Santiago - Benschop - Saint-Palais

Op weg naar Santiago - Benschop - Saint-Palais

Op weg naar Santiago - Benschop - Saint-Palais -

Het avontuur is begonnen. Gister vertrok John naar Saint-Palais om van daaruit naar Santiago de Compostela te wandelen. Bepakt en bezakt gaat hij op stap voor een reis van bijna 11 uur richting Zuid Frankrijk. Voor de gezelligheid vergezel ik hem tot Brussel.

27 april 2018 • Santiago de Compostela

Check, Check, Dubbelcheck. Woensdag had John zijn rugtas al ingepakt en alles past. Veel ruimte had hij niet over en het gewicht viel een beetje tegen, hoewel hij niets teveel bij zich heeft. John is er klaar voor en heeft er zin in. Best een raar idee dat hij 5 tot 6 weken van huis is en iedere nacht in een ander bed slaapt.

Een rugzak vol mee naar Santiago de Compostela
Een rugzak vol mee naar Santiago de Compostela

De reis is helemaal gepland volgens het spoorboekje. Woerden --> Rotterdam --> Brussel-Zuid --> Parijs --> Dax --> Saint-Palais. John moet 4x overstappen en de overstaptijden zijn royaal. Alles bij elkaar zou de reis geen noemenswaardige problemen mogen opleveren.

. . . denken we . . .

Volgens het (spoor)boekje . . . ?!?!

Met gezonde spanning in ons lijf vertrekken we ruim bijtijds naar Woerden om de sprinter richting Rotterdam te nemen. Daar stappen we over op de IC Direct (Internationale trein) naar Brussel Zuid. Nog voordat we in Breda zijn, gaat de trein erg langzaam rijden. Als we stapvoets het station van Breda binnen komen hebben we ongeveer 10 minuten vertraging. Dat valt mee, in Brussel heeft John 58 minuten om over te stappen van het ene perron naar het andere perron. Niets aan het handje dus.

Wachten op de trein in Woerden, alles gaat nog volgens het (spoor)boekje
Wachten op de trein in Woerden, alles gaat nog volgens het (spoor)boekje

In Breda gebeurt er echter helemaal niets. De trein blijft staan en niemand mag er in of uit. De vertraging loopt op . . . +15 min . . . +25 min . . . +40 min . . . Oeps, dat gaat hard. Inmiddels zijn de lampen uit en gaan de deuren niet meer open. Passagiers worden een beetje onrustig. Veel informatie krijgen we niet. Meerdere keren vertelt de machinist dat er een probleem is met de locomotief en dat we snel weer gaan rijden.

De vertraging loopt op . . .

Niets is minder waar . . . +50 min . . . +60 min . . . en meer . . . Eindelijk mogen de trein uit, deze rijdt niet verder. De locomotief blijkt kapot te zijn. Wat nu ?? De conducteurs op het perron weten het niet. Vooralsnog komt de NS niet met een oplossing. Ondertussen worden we zenuwachtig, en wij niet alleen. De overstap in Brussel kan John wel vergeten, die haalt hij niet meer.

Bij de infobalie worden we niet wijzer. . . . +75 min . . . +90 min . . . Mensen regelen zelf een taxi. Mede-passagiers om mij heen praten over een stempel op hun ticket en ik vraag hen wat daar de bedoeling van is. Dat is snel duidelijk. Hiermee bewijs je dat je vertraging hebt gehad en dat je om die reden een overstap hebt gemist. Nou, dat mag de NS weleens communiceren. Snel haal ik deze belangrijke stempels voor John.

De vertraging loopt op . . . +120 min . . . +140 min. . . Dan komt een meneer van de NS met meer info. Er blijken 3 internationale treinen achter elkaar kapot te zijn. Ongelofelijk maar waar, het moet niet gekker worden bij de NS. De plannen wijzigen nog 3 keer voordat we met een vervangende bus naar het eerste stationnetje in België vertrekken. Op station Noorderkempen komt de trein die ons naar Brussel brengt. Dat ook deze trein vertraging heeft maakt niet meer uit . . . +150 min . . . +175 min . . . Dan blijkt dat deze trein gewoon uit Breda komt. Hadden we dus ook in Breda kunnen wachten op deze trein.

Het is gezellig in de trein

De trein is stampvol en tot Antwerpen moeten we staan. Daarna gaan wij in een eerste klas coupe zitten. Dat is gezellig, alvast een voorproefje op het pelgrimsleven voor John. Zet 5 wildvreemde mensen,van 4 verschillende nationaliteiten bij elkaar en de opvallende uitspraken komen vanzelf. In de coupé zit een Chinees meisje, een man uit Nepal, een man uit Jordanië en wij tweetjes. De Jordanees heeft het hoogste woord en zorgt voor voor de gezelligheid.

Wachten op de Thalys en blijven lachen !!
Wachten op de Thalys en blijven lachen !!

Buen Camino

Eindelijk zijn we in Brussel. De trein naar Parijs heeft John al lang gemist, er zit niets anders op dan naar het infopunt van de Thalys te gaan. John laat zijn tickets zien en dan blijkt de vertragingsstempel van de NS superbelangrijk te zijn. Nu mag hij gewoon de eerstvolgende trein nemen, 3 uur later dan oorspronkelijk. Hij moet zich eerst melden bij de conducteur. De conducteur laat iedereen instappen, hij garandeert alleen geen zitplaats. Het is inmiddels half 5 als ik op het perron afscheid neem van John. Ik zwaai hem uit met een knoop in mijn buik, hoop dat de rest van zijn reis voorspoediger gaat. Doei doei, Buen Camino X X X.

Een gespannen gezicht bij het instappen in de Thalys naar Parijs
Een gespannen gezicht bij het instappen in de Thalys naar Parijs

Stadswandeling Brussel
Thuis had ik bedacht dat ik in Brussel een leuke stadswandeling wilde gaan maken en daarvoor het ik een Groene Wissel Wandeling gedownload vanaf de wandelzoekpagina. Maar ook ik heb ruim 3 uur vertraging. Noodgedwongen maak ik de route korter. Het was een leuke wandeling, kort maar krachtig.

Benschop - Saint-Palais Parijs

John heeft de hele rit naar Parijs gestaan (anderhalf uur). Ook de Thalys naar Parijs heeft ruim 15 minuten vertraging . . . +205 min . . . en dat komt John duur te staan. De overstaptijd in Parijs is 1 uur en 20 minuten. Dat is normaal al een uitdaging, nu zelfs nog 15 minuten minder tijd. Hij moet in die tussentijd van Paris Gare du Nord naar Paris Gare Montparnasse zien te komen. Dit kan lopend (moet je de weg weten), met de metro (ook even zoeken) of met de taxi. John kiest het zekere voor het onzekere en neemt de taxi. Het is superdruk in Parijs en de taxi heeft veel (te veel) oponthoud. Eenmaal op Station Montparnasse is de laatste trein naar Dax 10 minuten eerder vertrokken.

Een pluim voor de Franse spoorwegen

Daar sta je dan, helemaal in je eentje, midden in Parijs. John gaat naar de infobalie van de TGV. In zijn beste frans, met handen en voeten, vertelt hij wat er aan de hand is. Ook nu is de vertragingsstempel op zijn ticket nuttig. Zijn ticket wordt gratis omgeboekt naar een ticket voor de eerste trein een dag later. Dat is nog eens Service, de Franse spoorwegen hebben immers niets met de vertraging van doen. Ook krijgt hij een adres van een hotel en een formulier over die vertraging. Wat daarop staat weet John niet, zo goed is zijn frans nou ook weer niet. Hoe dan ook, hij hoeft niets te betalen voor het hotel en mag gratis overnachten. Hiermee is het ergste leed geleden.

Daar gaat ie, op weg naar Santiago de Compostela
Daar gaat ie, op weg naar Santiago de Compostela

Als ik in de trein naar huis zit, belt John mij op. Hij vertelt zijn hele verhaal en hij klinkt opgelucht dat alles uiteindelijk goed geregeld is. Fijn, dat geeft mij ook rust.

Heilige Jacobus en Heilige Christoffel

Het pelgrimeren is voor John begonnen. Als pelgrim moet je er op vertrouwen dat er een oplossing komt en dat alles goed komt. Pelgrimeren = Vertrouwen hebben. Hij heeft niet voor niets een St. Jacobsschelp en een Christoffel aan zijn rugtas hangen. Jacobus de Meerdere (Santo Iago, San Yago, verkort tot Santiago) is de patroonheilige van Santiago de Compostela en Christoffel is de beschermheilige van de reiziger.

Morgen is er een nieuwe dag vol nieuwe kansen.

Meer wandelplezier

10 Reacties

Bea Bos  -  27-04-2018 @ 19:41:08  -

Pff, wel even zweten zeg!
Gelukkig nu lekker op pad. Het eerste wasje al zien wapperen in een appje, alles komt goed!
Veel plezier!

Annet  -  27-04-2018 @ 19:45:26  -

Mooi geschreven. Hij heeft het super goed gedaan. En Mirjam jij heb hem daar wel een stukje bij geholpen door die stempels te halen. Waardoor het reizen toch weer goed kwam.

Annette  -  27-04-2018 @ 22:06:33  -

Wij hadden natuurlijk al het één en ander vernomen via de app maar het zo lezen is toch weer anders. Wat een spannend begin, hopelijk gaat de rest ietsje beter, mooi geschreven hoor!!

Marrian  -  27-04-2018 @ 22:32:05  -

Wat een start, mooi beschreven!

Coby  -  27-04-2018 @ 22:58:16  -

Jeetje wat een verhaal en avontuur zeg. John ik wens je heel veel succes en plezier. Zal je verhalen gaan volgen. Is wel wat anders al de Nijmegse 4dgs. En Mir hou je haaks normaal vliegen de weken om maar dat zal jij nu anders beleven.😏

Mirjam  -  27-04-2018 @ 23:06:52  -

Dank jullie wel, het was echt even zweten. Maar ook mooi dat alles 'gewoon' goed komt en dat hij niet onder de brug hoefde te slapen in Parijs 😉

Joop Klever  -  27-04-2018 @ 23:08:18  -

Het is te hopen dat je de ellende nu achter je kan laten en dat het vanaf nu allemaal meezit. Heel veel wandelplezier.

Ina Bouhuijzen  -  28-04-2018 @ 09:27:17  -

Wat een begin van zijn reis! Ik ben heel benieuwd naar de verdere ervaringen tijdens deze pelgrimstocht!

Mirjam  -  28-04-2018 @ 09:36:36  -

Wat leuk, al die reacties. We gaan jullie zeker op de hoogte houden. John zorgt ervoor dat ik weet wat ik kan schrijven en hij stuurt mij af en toe foto's of een filmpje, helemaal leuk. We beloven trouwens geen dagelijkse update 😉

Ellen  -  01-05-2018 @ 23:22:57  -

Leuk om mee te gaan lezen. Enne ... ik ben ook een fan van de gidsen van Gegarandeerd Onregelmatig. Ik ding er graag naar mee.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel