Home > Santiago de Compostela: St-Jean-Pied-de-Port - Roncesvalles

Santiago de Compostela: St-Jean-Pied-de-Port - Roncesvalles

Santiago de Compostela: St-Jean-Pied-de-Port - Roncesvalles -

Vandaag wachten de Pyreneeën en moet er geklommen worden. De route loopt van St-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles, het eerste dorp in Spanje na de Pyreneeën. Een pittige en mooie route van zo'n 25 kilometer. En ondanks de regen en bewolking heeft John een 'leuk daagje' gehad.

29 april 2018 • Santiago de Compostela

Na een slechte nacht stapt John om 5:45 uur uit bed. De Amerikaan naast hem heeft minstens 10 dikke bomen omgezaagd. De oordopjes helpen voor geen decibel tegen zoveel herrie. En dan toch zeggen 2 Nederlandse vrouwen onderweg dat hij er zo uitgerust uit ziet ?!?!

Na een goed ontbijt gaat John om 6:55 uur op weg naar Spanje, op weg naar Roncesvalles, een dorp met maar liefst 26 inwoners. Hij hoorde gisteren dat het op de route druk is met spanjaarden. Zij hebben vrij en wandelen massaal naar Santiago, of een deel vd route. Gisteren waren alle bedden in Roncesvalles bezet en moesten wandelaars met busjes naar andere dorpen gebracht worden om te slapen. Dat wil John niet en hij doet zijn best om vooral op tijd in Roncesvalles te zijn, dan maar iets minder rusten. Ik las dit gisteren ook al op Facebook, maar dat heb ik John niet verteld.

Route Napoléon

Gelijk vanuit St-Jean-Pied-de-Port moet hij flink aan de bak voor een stevige klim. John kiest voor de Route Napoléon (Napoleonroute), de hoge route. Na ongeveer 8 kilometer neemt hij bij Refuge Orisson een bakkie. Na deze korte pauze gaat de weg verder omhoog, de bergen in. Langs de route staat een Cadi-wagen waar van alles te koop is voor de hongerige pelgrim, net als vroeger in dienst. John drinkt er een kopje thee, eet een banaan en gaat gestaag verder.

Cadi is de afkorting van KantineDienst (Je schrijft het met een C, uit de tijd dat de kantine nog een Cantine was). In het leger gebruiken ze Cadi-wagens als mobiel verkooppunt (MPV) op locatie. Deze wagens zijn ingericht als mobiele kantine. Het luik gaat open en dan kun je er je koek en zopie kopen. Zoiets dus . . .

Roncesvalles

Tot aan de pas van Cisa, de hoogste top, is het klimmen geblazen. Na ongeveer 20 kilometer volgt de afdaling naar Roncesvalles. Een pittige afdaling van zo'n 5 kilometer over wandelpaden met veel keien en bagger.

Genieten van het uitzicht onderweg naar Roncesvalles
Genieten van het uitzicht onderweg naar Roncesvalles

Zijn kleding en schoenen zijn nat en vies als hij aankomt bij de kloosterherberg in Roncesvalles. John sluit aan in de rij van pelgrims die bij de herberg wachten. John is altijd goed in gezichten onthouden en in de rij ziet hij een mevrouw staan die hij eerder heeft gezien. Het blijkt dat zij in november ook bij een pelgrimsbijeenkomst van het JacobsGenootschap in Utrecht was. Kijk, dat is gezellig. Met nog 9 andere pelgrims aan tafel, eet hij samen met die mevrouw het pelgrimsmenu van de dag.

Zijn bed voor vannacht in de Kloosterherberg van Roncesvalles
Zijn bed voor vannacht in de Kloosterherberg van Roncesvalles

De oude herberg is keurig netjes en binnen is er veel vernieuwd. Bij elk bed zit een kluisje voor waardevolle spullen/papieren. Er werken veel vrijwilligers, hospitalero voluntario, van het Jacobsgenootschap uit Nederland. Er is een wasserette en daar maakt John graag gebruik van. Hij kan zelf zijn was doen maar vandaag is John een luie pelgrim en hij laat al zijn kleding wassen door de vrijwilligers. Hij krijgt alles schoon, droog en netjes opgevouwen terug. En dat voor € 3,50.

Het gaat goed met John en hij vindt het leuk. Morgen is het weer vroeg dag. Om 6 uur worden de pelgrims gewekt en om 8 uur moeten zij allemaal vertrokken zijn. Op weg voor de volgende etappe. Stapje voor stapje komt Santiago dichterbij.

Waar is John nu ??

John is in Roncesvalles (Spanje)
John is in Roncesvalles (Spanje)

John had vandaag wat problemen met Wifi en hij het lukte niet om foto's te versturen via de WattsApp. Vandaag dus weinig foto's, hopelijk komen er morgen nog een paar leuke(re) bij.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 3: St-Jean-Pied-de-Port - Roncesvalles
Datum wandeling
zondag 29 april 2018
Afstand
25 km
Kenmerken
Startpunt
St-Jean-Pied-de-Port (Frankrijk)
Eindpunt
Roncesvalles (Spanje)

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Stadswandeling Brussel

6 Reacties

Coby  -  30-04-2018 @ 01:18:26  -

Een stevige snurker naast je is geen pretje😏 Hopelijk slaap je vannacht beter. Succes morgen.👍

Annet  -  30-04-2018 @ 06:28:29  -

Toi toi toi suc6 weer vandaag

Bertie  -  30-04-2018 @ 08:03:24  -

Geweldige verslagen en groot respect voor John

Robbert, Susan, Luuk en Sven  -  30-04-2018 @ 10:35:09  -

Keurig hoor! Ga zo door John (en Mirjam)

Maarre, was het bed wel lang genoeg voor John? Ziet er niet zo groot uit....
En die Amerikaan.., snel lossen!

Annette  -  30-04-2018 @ 14:08:59  -

Leuk om het zo mee te beleven, respect voor John. Mirjam vooral blijven schrijven, erg leuk om te lezen, ik wacht erop.

Ome Arie en tante Lia  -  13-05-2018 @ 19:39:56  -

Hallo John, een hele prestatie hoe je dit flikt. De verslagen zijn erg leuk om te lezen,en we blijven je volgen tot het einde. Succes.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Trainen voor grote wandeltochten met de Wandeltrainer