Home > Op stap naar Santiago: Ostabat - St-Jean-Pied-de-Port

Op stap naar Santiago: Ostabat - St-Jean-Pied-de-Port

Op stap naar Santiago: Ostabat - St-Jean-Pied-de-Port -

Vandaag is de tweede wandeldag. De route loopt van Ostabat naar St-Jean-Pied-de-Port, een pittige etappe van ongeveer 21 kilometer. St-Jean-Pied-de-Port ligt in Frans Baskenland op 8 kilometer van de Spaanse grens.

28 april 2018 • Santiago de Compostela

Gisteravond lag John bijtijds op bed, rond 21:30 uur. De andere pelgrims gingen ook slapen. Het weer was slecht vannacht met veel regen en onweer in de bergen. Vanmorgen is John vroeg op en al om kwart over 8 wandelt hij de bergen in. Op pad naar St-Jean-Pied-de-Port, het laatste dorp in Frankrijk (en hij is er nog maar net). Het is een pittige etappe met een aantal flinke kuitenbijters en modderige paden.

De St. Jacobsschelp wijst de pelgrims de weg naar Santiago de Compostela
De St. Jacobsschelp wijst de pelgrims de weg naar Santiago de Compostela

John komt onderweg aardig wat pelgrims tegen. En dat niet alleen, ook een hele kudde schapen die de hele weg in beslag neemt.

Bent u een Hollander ??

Het maakt niet uit waar John is, hij heeft altijd wel de praat, zelfs in het zuiden van Frankrijk. Iemand vraagt aan hem of hij een Hollander is vanwege zijn blonde haren ?!?! Hij kletst een half uurtje en gaat verder om iets te gaan eten.

Hij trakteert zichzelf op een Pizza met wat groenvoer. Daar zit nog een mevrouw te eten en dat blijkt een Nederlandse te zijn. Al pratend is John zomaar een uur verder. John krijgt nuttige tips voor de etappe van morgen naar Roncesvalles. Deze mevrouw heeft daar een tijdje geleden als vrijwilliger gewerkt. John vind het fijn dat er iemand Nederlands spreekt tegen hem, dat kletst een stuk makkelijker.

Rivier de Nive in Saint-Jean-Pied-de-Port
Rivier de Nive in Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port

John is om 13:30 uur in St-Jean-Pied-de-Port en gaat op zoek naar een adres om te slapen. Dat is niet moeilijk, hij heeft een adres in zijn boekje staan. Hij deelt de kamer met drie fors gezette Amerikanen uit Texas, een Kroaat, een Slowaak en Italianen. Een internationaal gezelschap, over een paar weken spreekt John een aardig woordje over de grens.

Blik op Saint-Jean-Pied-de-Port
Blik op Saint-Jean-Pied-de-Port

John geniet van alles om hem heen. Het weer valt mee, af en toe een miezerbuitje. Ook nu moet hij zijn broek zelf wassen, hij doet vaker de was dan thuis ;-). Op één of andere manier is zijn andere lange broek ook nat geworden, weer wat geleerd ?!?! Hopelijk zijn de broeken morgen droog en houdt hij ze droog. Er is veel regen voorspeld !!

Het pelgrimsbureau in Saint-jean-Pied-de-Port
Het pelgrimsbureau in Saint-jean-Pied-de-Port

Op het moment dat ik dit schrijf ligt John (hopelijk) al te slapen. Pelgrims gaan met de kippen op stok en staan op als de haan kraait. Morgen wordt het één van de zwaardere etappes als wij alle verhalen mogen geloven. John gaat de Pyreneeën over, dat is toch even iets anders dan de Zevenheuvelenweg. Een echte bergetappe met een flinke klim naar 1400 meter hoogte. Daarna volgt een steile afdaling. Rustig aan doen en vooral voorzichtig.

Waar is John nu ??

John is in Saint-Jean-Pied-de-Port (Frankrijk)
John is in Saint-Jean-Pied-de-Port (Frankrijk)

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 2: Ostabat - Saint-Jean-Pied-de-Port
Datum wandeling
zaterdag 28 april 2018
Afstand
21 km
Kenmerken
Startpunt
Ferme Gaineko Etxea, Ostabat (Fr.)
Eindpunt
Saint-Jean-Pied-de-Port

Meer wandelplezier

9 Reacties

Irma Mayr  -  28-04-2018 @ 23:28:17  -

Leuk om zijn avontuur zo te volgen.
Succes morgen met wandelen

Coby  -  29-04-2018 @ 07:55:17  -

Pfff ik neem mijn petje af hoor John. Doe het je niet na. En je bent pas net begonnen. Mooie foto’s ook. Leuk dat Mirjam ons zo op de hoogte houd van je avontuur. Succes.

Emile   -  29-04-2018 @ 08:01:12  -

Nou John je maakt wel wat mee op zo'n dag, erg mooie plaatjes en erg dapper en moedig een dergelijke reis zo ver weg, we blijven je volgen, zet m op! Gr Emile, Marion, Elle en Krista (Mirjam leuke verhalen, blijf ons op de hoogte houden!)

Bea  -  29-04-2018 @ 10:46:28  -

Leuk om je zo te volgen John!
Bedankt voor het schrijven van deze berichtjes Mirjam.
Zo merk je niet eens dat het rustig is in huis, John houdt je lekker bezig 😉

Ben en Greet van Vliet  -  29-04-2018 @ 11:28:14  -

Geweldig John en Mirjam ook wij genieten mee. John met de mooie foto's en Mirjam met het leuke verslag. We wensen John strekte met de wandeling (wel heel pittig) en Mirjam met het schrijven. Dank daarvoor. Een lieve groet van ons.

Mirjam  -  29-04-2018 @ 12:07:19  -

Dank jullie wel voor alle lieve reacties. Erg leuk allemaal. Hoop dat er nog veel leuke verslagen volgen de komende weken. Het is trouwens wel heel erg stil in huis 😉

Jeroen  -  29-04-2018 @ 16:48:29  -

As je met de boutavond maar terug bent

Stef Stigter  -  29-04-2018 @ 17:41:24  -

Succes John. Je bent al lekker opweg ondanks de vertraging. Goed geschreven Mirjam. Leuk om het zo te volgen.

Henk en riny  -  02-05-2018 @ 20:54:37  -

Moedig van John niet alleen de wandeltocht maar ook het omgaan met zoveel verschillende mensen
pluim. hoop dat de tocht ook verder spoedig verloopt. en Mirjam wordt het te stil thuis kom je maar een bakkie doen. Groeten uit Wijk bij Duurstede.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Campspace