Home > Op stap naar Santiago de Compostela

Op stap naar Santiago de Compostela

Op stap naar Santiago de Compostela -

Het gaat snel, over minder dan zes weken vertrekt John naar Santiago de Compostela voor zijn pelgrimstocht. Hij is er bijna klaar voor, treintickets zijn geboekt, schoenen zijn ingelopen en zijn uitrusting is nagenoeg compleet. Gister zijn we bij het Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob geweest en heeft John zijn pelgrimspaspoort in ontvangst genomen.

11 maart 2018 • Santiago de Compostela

Wandelen naar Santiago de Compostela

John heeft vorig jaar op de Fiets- en Wandelbeurs de veel inspiratie opgedaan om naar Santiago de Compostella te wandelen. Het idee heeft hem niet meer los gelaten, het liefst was hij direct op stap gegaan. Hij wil niet wachten totdat hij met pensioen is en niet meer kan wandelen, hij wil nu gaan lopen. Eind december kreeg hij van zijn werk het bericht dat hij voor zijn pelgrimstocht maximaal 8 weken vrij krijgt. YES, wat een leuk kerstcadeau.

El Camino Francés, de Franse hoofdroute

Donderdag 26 april a.s. vertrekt John thuis met de trein en bus naar Saint-Palais.Daarvandaan wandelt hij in 2 etappes, zo'n 33 km, naar Saint Jean Pied de Port (SJPdP), waar de officiële Franse hoofdroute naar Santiago begint. Pied-de-Port betekent aan de voet van de pas. Het dorp is een belangrijke halteplaats vóór de oversteek van de Pyreneeën.

De gedachte hierachter is dat hij nu eerst 2 dagen kan inlopen, voordat hij de Pyreneeën over moet. Zijn hollandse benen zijn geen heuvels gewend, laat staan bergen. Je klimt vanuit SJPdP gelijk naar boven en dat is een pittige uitdaging als je het vlakke Nederland gewend bent.

De route naar Santiago op de kaart. John begint in Saint-Palais (gele cirkel).
De route naar Santiago op de kaart. John begint in Saint-Palais (gele cirkel).

Santiago de Compostela

Vanuit Saint Jean Pied de Port is het ± 800 km wandelen naar Santiago de Compostela. De stad ligt in het noordwesten van Spanje en het is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Het is de hoofdstad van Galicië in noordwest Spanje. De Camino de Santiago is de pelgrimsroute naar Santiago, waar de apostel Jacobus - volgens de legende - is begraven. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun fiets- of voettocht.

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob . . .

  1. Is de vereniging van mensen met belangstelling voor Santiago de Compostela.
  2. Helpt je op weg naar Santiago !!
  3. Geeft de pelgrimspas uit waarop de pelgrim onderweg stempels kan verzamelen in steden, dorpen en kerken langs de route.
  4. Is opgericht op de naamdag van Sint Jacob, 25 juli 1986.

Gisteren zijn wij samen naar het Huis van Sint Jacob in Utrecht geweest. Hier is het Nederlands Genootschap van Sint Jacob gevestigd. Vrijwilligers helpen pelgrims in spé op weg naar Santiago. Zij geven tips en advies en je kunt hier terecht met al je vragen. Het Genootschap verkoopt ook gidsen en kaarten van de mogelijke routes naar Santiago, of je nu vanuit huis gaat wandelen of ergens in Frankrijk of Spanje begint.

John is lid geworden van het genootschap en hij heeft zijn pelgrimspaspoort ontvangen, inclusief de eerste stempel. Hij heeft een routegids van de Spaanse St. Jacoubsroute (€) gekocht en natuurlijk een Sint-Jacobsschelp.

De eerste stempel in zijn pelgrimspaspoort is van het Huis van Jacob met de Utrechtse Domtoren
De eerste stempel in zijn pelgrimspaspoort is van het Huis van Jacob met de Utrechtse Domtoren

Het Pelgrimspaspoort

Het pelgrimspaspoort, Credencial de Peregrino, is bestemd voor leden van het Genootschap die te voet, per fiets of te paard de traditionele pelgrimstocht naar Santiago maken. Op de pas wordt verzocht aan toonder zonodig hulp en steun te verlenen. Met pelgrimspas kun je in een alberque de peregrinos terecht voor een overnachting. Zonder pelgrimspas ben je afhankelijk van hotels, campings of B&B's.

Het internationaal erkende pelgrimspaspoort en een Sint-Jacobsschelp
Het internationaal erkende pelgrimspaspoort en een Sint-Jacobsschelp

Het pelgrimspaspoort is ook bedoeld om onderweg stempels te verzamelen. Bij aankomst in Santiago kun je bij het pelgrimsbureau, Oficina de peregrinos, op vertoon van de pelgrimspas (uiteraard met stempels), een Compostela ophalen. Je moet daarbij aantonen dat je de laatste 100 km te voet in één aangesloten periode hebt gelopen. Dagelijks minimaal twee stempels in je pelgrimaspas is daarom belangrijk op deze laatste 100 km.

De Sint-Jacobsschelp

Het symbool van de heilige Jacob is de Sint-Jacobsschelp. De schelp is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostela. John heeft er eentje gekocht voor zijn rugzak en is onderweg herkenbaar als pelgrim.

Ingeschreven bij het Genootschap. John is er klaar voor en heeft er zin in !!
Ingeschreven bij het Genootschap. John is er klaar voor en heeft er zin in !!

Ultreia . . . et suseia !

Vooruit . . . en steeds maar verder . . .

John is er klaar voor en heeft er zin in. Het staat te trappelen van ongeduld. Mooi moment om af te sluiten met het eerste couplet van het pelgrimslied:

Elke ochtend nemen we de weg
élke ochtend gaan we verder,
dag na dag, de weg roept ons,
het is de weg naar Compostela.

Ultreia, Ultreia, Et Suseia, Deus, adjuva nos!
        Vooruit! En verder! Moge God ons helpen!

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Lopen langs de linies
-Rondom Vught en Den Bosch-

9 Reacties

Joop  -  11-03-2018 @ 23:17:00  -

John ik vind het een hele uitdaging van jouw om dit te ondernemen. Het is wel even anders dan Nijmegen. Maar volgens mij heb jij je goed voorbereid en hebben wij het volste vertrouwen dat het gaat lukken. Wij blijven je volgen, ook om evt. een hart onder de riem te steken. Heel veel succes.
Lida en joop

Mirjam & John  -  12-03-2018 @ 09:53:11  -

Dag Lida en Joop,
We zijn zeker van plan om iedereen op de hoogte te houden !!
En Mirjam heeft er ook alle vertrouwen in. Ze vindt het stoer en spannend tegelijk.

Henk en riny  -  12-03-2018 @ 18:35:34  -

Wij vinden het een hele klus maar wensen jou en zeker ook mirjam een goede tijd en hopen dat je goed wandelweer zult hebben.
succes en wij zullen uitkijken naar je verhalen. Altijd leuk om te lezen.

Ina Bouhuijzen   -  13-03-2018 @ 06:34:37  -

Heel veel succes John!
Geniet van deze pelgrimstocht, ook al zit het soms tegen.
Ik ga je volgen!

Mirjam  -  13-03-2018 @ 08:11:26  -

Dank jullie wel. Het is een pelgrimstocht en onderweg zal John de nodige kerken en kathedralen passeren. Hij zal voor ons allemaal kaarsjes opsteken.

Marrian  -  16-03-2018 @ 13:48:47  -

Ik vind het heel stoer dat je dit gaat doen, John Begrijp dat je staat te trappelen van ongeduld!!
Ik volg je en jij Mirjam voor jou is het als achterblijver net zo spannend.
en.....
misschien zie ik je bij de Heuvelland, waar wij ook altijd een paar dagen gaan lopen, dat is vakantie na Nijmegen!!

Succes met de laatste voorbereidingen!

Groet
Marrian

Mirjam  -  17-03-2018 @ 10:00:33  -

Dank je wel Marrian, als thuisblijver is het ook spannend. Niet omdat ik 'alleen' thuis ben, dat boeit me niet. Ik heb ook niet de behoefte om zijn hand vast te houden, maar toch . . . ik ben blij als hij eenmaal loopt en de eerste etappes achter de rug heeft . . .

Stef Stigter  -  24-04-2018 @ 21:28:37  -

Goede reis donderdag naar het startpunt! Mooi dat ik je zo kan volgen. Veel succes!

Marrian  -  25-04-2018 @ 10:14:31  -

John en Mirjam...bijna is het zover.... Goede reis en een prachtige wandel/pelgrimsweken gewenst!!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.