Home > Santiago de Compostela: Puente La Reina - Estella

Santiago de Compostela: Puente La Reina - Estella

Santiago de Compostela: Puente La Reina - Estella -

De route van vandaag voert van Puente la Reina naar Estella. Een tocht van zo'n 22 kilometer langs graanvelden, olijfgaarden en kleine wijngaarden. Estella (Spaans) of Lizarra (Baskisch) is een gemeente in de Spaanse provincie Navarra.

3 mei 2018 • Santiago de Compostela

John heeft vannacht niet lekker geslapen, het is onrustig op de slaapzaal. Tja, dat is het nadeel van zo weinig privacy. Hij gaat weer vroeg aan de wandel. Het is net alsof hij gaat werken, ook dan gaat hij ruim voor 7 uur op pad. Het weer is de hele dag niet geweldig. Het is koud en fris en er staat veel wind. John gebruikt zijn regenjas als windjack.

De route zoals deze in de wandelgids in beschreven
De route zoals deze in de wandelgids in beschreven

Gister heeft John een nieuwe, handige wandelgids gekocht. Dat het een Spaanse gids is maakt voor John niets uit, hij begrijpt steeds spaans ;-). Maar met of zonder gids, verdwalen is heel moeilijk. Overal staan pijlen die je de juiste richting naar Santiago wijzen.

De juiste weg naar Santiago de Compostela
De juiste weg naar Santiago de Compostela

Lunchpauze

Onderweg eet hij zijn verse stokbroodje en geniet van het uitzicht. Een momentje van rust. Omdat het niet zo warm is, heeft hij een hartig stokbrood met bacon gekocht. Lekker, hij heeft er zin in !! Gelijk al bij de eerste hap verslikt John zich in een sliert bacon. Jakkes, die gaat de prullenbak in. Morgen weer stokbrood met jam, dat is veiliger.

Uitzicht op een Spaans dorpje en het omringende heuvellandschap
Uitzicht op een Spaans dorpje en het omringende heuvellandschap

100% losliggende keien en stenen

De route voert door kleine dorpen en veelal over onverharde paden met veel losliggende stenen. Het is uitkijken geblazen.

Rivier de Ega in Estella . . . Mooi plaatje !!
Rivier de Ega in Estella . . . Mooi plaatje !!

Herkenbaar tafereel . . .

Onderweg raakt John aan de praat met een Zuid-Afrikaan die samen met zijn vrouw de camino loopt. Meneer wacht op zijn vrouw want hij wandelt veel sneller. Zij loopt een paar honderd meter achter hem aan. Heel herkenbaar, ik ken een vrouw die soms een paar kilometer achter haar man aan sukkelt 😉

Kerken op het pelgrimspad

Van oudsher hebben bedevaarten een religieus karakter. Santiago de Compostela is al eeuwenlang een bekende bedevaartplaats. Volgens de legende bevind het graf van de apostel Jakobus de Meerdere zich in Santiago. Het is dus niet zo heel raar dat je onderweg naar Santiago heel veel kerken, kapellen en kloosters tegenkomt.

De eerste kerk waar John binnen een kijkje neemt
De eerste kerk waar John binnen een kijkje neemt

Sportieve uitdaging

John wandelt niet naar Santiago vanwege het religieuze karakter van de tocht. Hij gaat in de allereerste plaats voor de sportieve uitdaging. Maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten en vandaag neemt hij voor het eerst een kijkje in een kerk. Volgende keer steekt hij een kaarsje op.

Hij wandelt op zijn gemak verder door het Spaanse heuvellandschap. Het is geen lastige etappe. Vlak is het nooit en John vind een klimmetje tussendoor helemaal niet erg.

Uitzicht over de heuvels
Uitzicht over de heuvels

Estella

Vroeg in de middag komt John aan in Estella, eindbestemming voor vandaag. Hij besluit om in een hostel te overnachten. Een vrouwtje vertelde hem dat je in een hostel net iets meer luxe en privacy hebt. Dat gaat hij proberen. Een hostel is geen hotel, je krijgt geen handddoeken en beddengoed. Het is wel beter dan een albergue (herberg). Bij het eerste de beste hostel hebben ze nog een slaapplaats voor hem.

Het hostel in Estella
Het hostel in Estella

Hij slaapt op een vierpersoonskamer. Als hij mij belt is hij nog de enige pelgrim op de kamer en John mag het beste bed kiezen. De kans is groot dat er in de loop van de middag/avond pelgrims bijkomen op de kamer. Een nachtje het rijk alleen is ook niet verkeerd. De foto is niet heel scherp, op het eerste gezicht ziet het er netjes uit. Voor de prijs hoef je het niet te laten: logies € 15,00,

Zijn bed voor vannacht. Helaas is de foto niet scherp is.
Zijn bed voor vannacht. Helaas is de foto niet scherp is.

Walk, Eat, Sleep and repeat

Na aankomst in het hostel (of albergue) is het dagelijkse ritueel grotendeels hetzelfde. Even rusten en relaxen, douchen en eventuel de (hand)was doen. Daarna het thuisfront bellen, appen en verrassen met leuke foto's. 's Avonds op zoek gaan naar een restaurantje voor het pelgrimsmenu van de dag en vroeg naar bed.

Welkom in Estalla / Lizarra
Welkom in Estalla / Lizarra

Goed gelopen

Vandaag ging het prima, gewoon lekker zo. Morgen gaat John er weer tegenaan en wandelt hij verder naar Los Arcos.

Waar is John nu ??

Estella
Estella

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 7: Puente la Reina - Estella / Lizarra
Datum wandeling
donderdag 3 mei 2018
Afstand
22 km
Kenmerken
Startpunt
Puente La Reina
Eindpunt
Estella (Lizarra) - Hostería de Curtidores

Meer wandelplezier

5 Reacties

Silvia van den Berg  -  04-05-2018 @ 05:52:48  -

Super leuk om de berichten te lezen! Zet em op John!!! 💪👊

Annet  -  04-05-2018 @ 06:17:09  -

Weer een paar km dichterbij santiago capastello. Goed gedaan hoor!!

Coby  -  04-05-2018 @ 08:54:37  -

Wat een leuk verslag weer zeg. En wat een mooie foto's en die omgeving prachtig.
John succes vandaag zet hem op.

Joop Klever  -  04-05-2018 @ 09:07:55  -

John ik lees trouw het verslag van jouw wandeltocht. Ik word er gewoon nieuwsgierig naar. Ik betrap me erop dat ik Facebook opent om te kijken of er al nieuws is uit Spanje. Knap van jouw om dit te lopen en knap van Mirjam om er zo’n mooi verslag van te maken. Het boeit ons. Succes! Lida en Joop

Anton en Frida  -  04-05-2018 @ 21:45:36  -

Wat ontzettend leuk om door deze verhalen op de hoogte te blijven van de wandeltocht.
Succes verder John.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen