Lekker wandelen in Natuurgebied Willeskop

Home > Lekker wandelen in Natuurgebied Willeskop

Lekker wandelen in Natuurgebied Willeskop

Lekker wandelen in Natuurgebied Willeskop -

Het is alweer enkele weken geleden dat ik gewandeld heb, de hoogste tijd om de benenwagen weer aan te slingeren. De kou is verdwenen, het is heerlijk wandelweer. Ik begin thuis met mijn wandeling. Dat zou ik vaker moeten doen, want het is hartstikke mooi wandelen in het oer-Hollandse polderlandschap van de Lopikerwaard.

5 maart 2018 • Utrecht

Wandelen in de Lopikerwaard

Benschop behoort tot de gemeente Lopik en ligt in het Groene Hart van de Lopikerwaard. Karakteristiek voor Benschop is de lintbebouwing langs een lange rechte weg, met aan beide kanten van de wetering monumentale boerderijen.

Ons dorp
Ons dorp

De eerste 2 kilometer wandel ik het dorp uit, langs het lint van boerderijen, afgewisseld met een enkel nieuwbouwhuis. Eenmaal buiten de bebouwde kom ga ik de weidse polder in. Wandelaars zijn welkom, honden zijn dat niet. Ik wandel door het weiland, nieuwsgierig bekeken door zwarte schapen op het land. Aan het einde van het weiland wacht overstapje nummer 3 of 4 en dan ben ik op de de Noordzijdse Kade, een oude houtkade met aan beide kanten bomen, struiken en sloten.

Natuurgebied Willeskop

Natuurgebied Willeskop is een mooie plek, bijna in onze achtertuin. Het ligt in de Lopikerwaard, tussen Oudewater, Benschop en Montfoort. Tot 2002 graasden koeien in de weilanden tussen de Noordzijdsekade en de Bloklandsedijk. Vanaf 2002 is het gebied veranderd in een water- en vogelrijk natuurgebied. Hiervoor is ruim 300.000 kubieke meter grond afgegraven.

Natuurgebied Willeskop bestaat voor 1/3 uit water, 1/3 uit moeras en 1/3 uit land. Rondom het gebied liggen eeuwenoude houtkades. Mooi om te wandelen en het gebied verkennen.

De Noordzijdse Kade is één van de eeuwenoude houtkades in de Lopikerwaard
De Noordzijdse Kade is één van de eeuwenoude houtkades in de Lopikerwaard

Het is lekker wandelen in het zonnetje, ik trek zelfs mijn jas uit. Het voorjaar hangt in de lucht. In de verte huppelen konijnen of hazen vrolijk achter elkaar aan. Ze gaan er in ieder geval als een haas vandoor als ik in de buurt kom.

Het is mooi in de polder. Het is druk met wandelaars en vogelaars die genieten van het mooie wandelweer. Ik zie veel mensen foto's maken met indrukwekkende lenzen, zelf maak ik ook de nodige foto's.

In de verte staan de schaapjes op het droge Ze blijven (gelukkig) op een veilige afstand Overstapje nummer 3 (of 4) Meerkoetjes glijden over het ijs
Lekker wandelen door de oer-Hollandse polders in de Lopikerwaard

Vogeltjesland Willeskop

Natuurgebied Willeskop wordt ook wel Vogeltjesland genoemd. Het is een paradijs voor weidevogels en veel verschillende vogels leven, broeden, overwinteren in dit gebied. Je hoort en ziet overal vogels en eenden. Een naastgelegen weiland zit het vol met nijlganzen, in de verte zie ik zwanen. Een reiger vliegt snel weg als ik te dicht bij kom en meerkoetjes glijden over het ijs.

Ik verwonder me elke keer weer als er ineens, uit het niets, een hele zwerm vogels tegelijk gaat vliegen. Wat een mooi gezicht. Zo knap dat al die vogels als groep bij elkaar blijven en allemaal tegelijk dezelfde kant op vliegen.

Een dynamisch schouwspel van 'dansende' vogels
Een dynamisch schouwspel van 'dansende' vogels

Bij de uitkijktoren klim ik naar boven om van het uitzicht te genieten. De kerktorens van Montfoort, Polsbroek, Oudewater en Benschop zijn goed te zien.

Ik wandel richting de grote vogeltjesplas. De afgelopen week waren schaatsers de baas op het water. Als er ijs ligt, is het allemachtig prachtig schaatsen kan ik je verzekeren. Het water is relatief ondiep, er ligt dus snel een mooie ijsbaan, ondanks de open plekken in het ijs voor en door de eenden. Als ik het water/ijs nu zie, kan ik me niet voorstellen dat er gisteren nog volop geschaatst werd.

100% genieten !! Blik vanaf de uitkijktoren met links de vogelplassen, in het midden de houtkade en rechts weilanden. In de verte (rechts achter de bomengroep), zie je nog net de kerktoren van Benschop. Zwerm dansende vogels ;-) Ondergelopen eilandje in de vogelplas
Buitengewoon genieten in natuurgebied Willeskop

Veel te snel ben ik bij het einde van natuurgebied Willeskop. Er volgt een saai stuk richting Oudewater maar het stadje zelf is leuk. Het heeft een gezellig centrum met veel terrasjes. Je kunt in Oudewater een leuke stadswandeling maken langs monumentale panden, historische geveltjes, over de markt of een bezoekje brengen aan de Heksenwaag.

Vanuit Oudewater is het een klein stukje wandelen over het jaagpad langs de IJssel naar Hekendorp.

Ik heb wederom genoten van de mooie natuur zo dicht bij huis. Het is en blijft een mooie plek om te wandelen. Dit doe ik van de zomer nog een keertje, als alles groeit en bloeit !!

Wandelingen door natuurgebied Willeskop

In de Lopikerwaard kun je uitstekend wandelen. Wil jij ook een keertje wandelen door natuurgebied Willeskop, kijk dan eens naar de volgende wandelroutes:

  1. De Trage Tocht Benschop, een landelijke wandeling (12km) door natuurgebied Willeskop in het Groene Hart en de Lopikerwaard.
  2. Hartje Groene Hart, een route uit de gids Wandelen door oneindig laagland (€)
  3. Benedeneindsepad (KIDS), Klompenpad Benschop (9km) met speciale kids-route van 4,5 km.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Wandelen in Natuurgebied Willeskop
Datum wandeling
zondag 4 maart 2018
Afstand
14 km
Kenmerken
Startpunt
Benschop
Eindpunt
Hekendorp
Horeca
In het stadje Oudewater is volop horeca.
Media

Meer wandelplezier

2 Reacties

Marrian  -  16-03-2018 @ 13:52:12  -

Mooie foto's en verslag van een prachtig gebied!

Mirjam  -  17-03-2018 @ 10:02:04  -

Zeker. Voor ons zo lekker dichtbij, je vergeet soms dat het 'gewoon' dicht bij huis ook mooi is om te wandelen.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.