Home > Santiago de Compostela: Cardenuela Riopico - Burgos

Santiago de Compostela: Cardenuela Riopico - Burgos

Santiago de Compostela: Cardenuela Riopico - Burgos -

Het is een korte wandeldag vandaag. De afstand van Cardeñuela Riopico naar Burgos is slechts 15 kilometer. Verder gaat John niet, hij gaat vanmiddag een toeristisch rondje maken in Burgos, één van de mooiste steden op de route naar Santiago.

10 mei 2018 • Santiago de Compostela

Omdat hij slechts 15 kilometer wil wandelen, vertrekt John niet zo erg vroeg. De route is niet bijzonder, zelfs een beetje saai. Het eerste stuk loopt de route over asfalt, daarna volgt een breed grindpad. De laatste kilometers, voordat je in het centrum van Burgos bent, gaan over een troosteloos industrieterrein. John is bijtijds in Burgos, de hoofdstad van de provincie Burgos.

Help . . . waar moet ik heen ??
Help . . . waar moet ik heen ??

De camino-gele pijlen wijzen de pelgrim de weg door de straten van Burgos maar dat valt tegen. Het is zoeken naar de juiste route. Een Duitse vrouw, die met haar hond wandelt, gebruikt de routeplanner op haar telefoon. En dan loopt zij toch nog verkeerd. John ziet het en roept haar terug. Maar ook John loopt even later verkeerd. Een attente Spanjaard roept ook hem terug en wijst hem de juiste weg.

Burgos is een mooie stad

Om 11:15 uur komt John bij de albergue. De albergue gaat pas om 12:00 uur open, dus heeft John van de 'nood' een 'deugd' gemaakt en is eerst iets gaan drinken. Als de albergue open gaat is John de eerste die zich inschrijft, ook weer geregeld.

Een mooie, nette albergue in het centrum van Burgos

Eigenlijk wilde John zichzelf een keertje trakteren op een hotel. Maar hij is een zuinige pelgrim en kiest toch voor een albergue. Het is wel een mooie albergue dit keer, zowel van binnen als van buiten. De albergue staat in het centrum, vlak bij de beroemde kathedraal van Burgos. En dat voor maar € 5,00. Helaas geen Wifi maar je kunt niet alles hebben voor dat bedrag. Later hoort John dat sommige albergues bewust geen Wifi hebben, zodat de pelgrims tijd hebben voor elkaar en een goed gesprek.

John zet zijn spullen binnen gaat lunchen met zes Brazilianen. Hij heeft hen eerder ontmoet en zij vragen of John mee gaat. Ook al spreekt John geen Portugees, gezellig is het wel.

Burgos is ook modern !!
Burgos is ook modern !!

Na de lunch gaat John de stad in. Het is er gezellig druk en overal slenteren pelgrims en toeristen. De pelgrims zijn duidelijk te herkennen tussen het gewone publiek. Bijna allemaal dragen ze een afritsbroek met slippers, teva's of crocs. John is een echte pelgrim !!

John vind Burgos een hele mooie stad, modern ook. Veel mooier dan Pamplona. Een goede mix van oud en nieuw. Mooie historische gebouwen maar ook moderne architectuur en veel hippe winkels.

Burgos
Burgos
Burgos: De gotische kathedraal van Santa Maria
Burgos: De gotische kathedraal van Santa Maria

De gotische Kathedraal van Santa Maria

Eén van de blikvangers is de rooms-katholieke Kathedraal. Deze is opgedragen aan de Maagd Maria. John bezoekt de kathedraal, want deze is een bezoekje meer dan waard. Binnen is het één en al rijkdom, heel overdadig en erg mooi.

Poseren bij de kathedraal van Burgos
Poseren bij de kathedraal van Burgos

John heeft genoeg foto's van de kathedraal gemaakt. Hij heeft zelfs een stempel van de kathedraal in zijn pelgrimspaspoort laten zetten !!

Binnen in de kathedraal
Binnen in de kathedraal
Sinds 1984 staat de Kathedraal van Burgos op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de enige kathedraal in Spanje die op de lijst staat.
Sinds 1984 staat de Kathedraal van Burgos op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de enige kathedraal in Spanje die op de lijst staat.

De kathedraal van Burgos is een van de mooiste monumenten van de gotische kunst.Bron: Catedral de Santa María de Burgos

Op de website van de Catedral de Santa María de Burgos vond ik een mooi filmpje. Het laat alle pracht en praal van de kathedraal zien.

Altijd in voor een praatje . . .

Na zijn bezoek aan de kathedraal raakt John in gesprek met een echtpaar uit Brabant. Zij wachten op de bus naar Antwerpen, terug naar huis. Zij zijn in Frankrijk vertrokken voor hun Camino en stoppen er nu mee. Later wandelen zij verder naar Santiago, nu roept de plicht (werk). Met hen heeft hij anderhalf uur op zijn gemak zitten kletsen, hele verhalen. Dit is echt iets voor John, dit vind hij leuk. Hij is altijd en overal in voor een praatje . . .

Even een MySelfie . . . Wat een leukerd . . .
Even een MySelfie . . . Wat een leukerd . . .

Beste gelopen, het gaat goed

John heeft een hele leuke dag gehad, hij heeft er geen spijt van dat hij in Burgos is blijven hangen en een rondje door de stad heeft gemaakt. Hij is super enthousiast. Het gaat goed met pelgrim John en daar ben ik blij om, een pelgrim heeft het zo slecht nog niet . . .

Morgen is er weer een dag. Het landschap wordt anders, de (eindeloze) meseta wacht . . .

Waar is John nu ??

John is in Burgos
John is in Burgos

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 14: Cardeñuela Riopico - Burgos
Datum wandeling
donderdag 10 mei 2018
Afstand
15 km
Kenmerken
Startpunt
Albergue Vía Minera, Cardeñuela Riopico
Eindpunt
Burgos

Meer wandelplezier

2 Reacties

Andre  -  12-05-2018 @ 12:38:51  -

Hi John, wat een avontuur! We genieten van je verhalen (en die van Mirjam 😜😉. Respect! Op naar de volgende etappe, succes!

Mirjam  -  12-05-2018 @ 23:09:29  -

Dank je wel Andre, ook namens John. Wij zijn elke keer weer verrast als we lezen wie dit blog allemaal volgen. Zo leuk 😃  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.