Home > Santiago de Compostela: Santo D de la Calzada - Tosantos

Santiago de Compostela: Santo D de la Calzada - Tosantos

Santiago de Compostela: Santo D de la Calzada - Tosantos -

Weer een nieuwe wandeldag. John hoopt op net zo'n mooie dag als gisteren. De route van vandaag voert van Santo Domingo de la Calzada naar Belorado. Maar John houdt een slag om de arm, misschien wandelt hij wel verder naar Tosantos.

8 mei 2018 • Santiago de Compostela

De dag begint voor de meeste pelgrims in de albergue niet zo prettig. Het is de hele nacht onrustig op de kamer. Veel gesnurk en gekuch, dan weer een telefoon en als klap op de vuurpijl kwamen ze met luid tromgeroffel door de straten van Santo Domingo de la Calzada. Waardeloos dus. Zo kan het gebeuren dat iedereen tegelijk om 5:15 uur klaarwakker is. Een kwartier later vertrekken de eersten en langzaam loopt de albergue leeg.

John vertrekt om 6:15 uur als één na laatste uit de albergue. Na ongeveer 6,5 kilometer wandelen is het de hoogste tijd voor een ontbijt. Dit keer een snee toast met jam.

Het ontbijt . . . Is dat alles ?!?!
Het ontbijt . . . Is dat alles ?!?!

Na het plaatsje Grañón laat John de Rioja en de wijngaarden achter zich en wandelt hij de provincie Burgos binnen (Regio Castilië en León).

John verlaat de Rioja en wandelt de provincie Burgos binnen
John verlaat de Rioja en wandelt de provincie Burgos binnen

Alle nationaliteiten

John ontmoet veel verschillende mensen van alle nationaliteiten. Vandaag wandelt hij een stuk samen met Grietje uit Rijpwetering. Maar hij kletst net zo makkelijk met 2 Russische dames, Brazilianen, Duitsers en Spanjaarden.

Foodtruck onderweg, je hoeft niets tekort te komen !!
Foodtruck onderweg, je hoeft niets tekort te komen !!

100% asfaltgarantie

De route gaat grotendeels over verharde wegen en gewoon asfalt. Dat loopt makkelijk en John zet er stevig de pas in, even kilometers maken. De wandelroute loopt evenwijdig aan een drukke autoweg. Veel pelgrims vinden dit een saai stuk maar John vindt dit juist geweldig.

"Dan kan ik mooi vrachtwagens kijken !!"

Links het wandelpad, rechts de drukke verkeersweg
Links het wandelpad, rechts de drukke verkeersweg

Op het laatste stuk naar Belorado komt John een Fins meisje tegen. Zij heeft hetzelfde tempo en samen gaan ze verder. Ook zij heeft slecht geslapen vannacht vanwege de herrie. Eenmaal in Belorado houdt de Finse dame het voor gezien. Het is dan pas 11:30 uur, John vind het te vroeg om te stoppen en hij wandelt nog 5 kilometer verder naar het dorpje Tosantos.

Internationale vlaggenparade, Welkom in Belorado
Internationale vlaggenparade, Welkom in Belorado

Tosantos

John is evengoed al om 12:45 uur in Tosantos, ook nog bijtijds. Dat is maar goed ook want als hij een half uurtje later was geweest, zou hij in de albergue geen plek hebben. In dat geval moet hij verder zoeken en soms kilometers verder lopen. Mei is een hele drukke maand met pelgrims. Veel pelgrims reserveren hun pekje van tevoren, voorlopig doet John dat niet, hij heeft iedere nacht nog een plekje gevonden. Het is een nette albergue met schoon sanitair (toch ook heel belangrijk).

Albergue Los Arancones in Tosantos
Albergue Los Arancones in Tosantos

Kort na John komt ook Mathieu uit België in de albergue en even later nog een paar andere bekenden. En Joop uit Oisterwijk.

Joop uit Oisterwijk

Joop is een markant figuur die opvalt in het pelgrimslegioen. Joop bewandelt 100% zijn eigen pad. Hij loopt zonder rugzak maar met een boodschappenkarretje. Dit karretje staat vervolgens op een iets grotere kar. Joop trekt zelf de kar en daarom wandelt hij niet over die mooie onverharde wandelpaden. Hij wandelt gewoon over de provinciale wegen waar het drukke verkeer langs hem raast.

Het karretje van Joop uit Osterwijk, met oranje vlaggetje !!
Het karretje van Joop uit Osterwijk, met oranje vlaggetje !!

Joop is vanuit Oisterwijk naar Lourdes gekomen en is nu onderweg naar Santiago de Compostela. Vanuit Santiago wandelt hij verder naar Porto en daarna terug naar Santiago. Joop wast zijn kleren niet, alles wat vies is en wat hij niet meer nodig heeft laat hij achter. Heel bijzonder allemaal, vooral als je bedenkt dat Joop 84 jaar oud (of jong) is !!

Het pelgrimsmenu, samen eten
Het pelgrimsmenu, samen eten

Het was een aardig ritje

John heeft ook vandaag en prachtige dag gehad. "Het was een aardig ritje", aldus John. Hij vermaakt zich prima en is goed te spreken als ik hem aan de telefoon heb. Hij is 28 kilometer dichterbij Santiago.

Waar is John nu ??

John is in Tosantos
John is in Tosantos

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 12: Santo Domingo de la Calzada Tosantos
Datum wandeling
dinsdag 8 mei 2018
Afstand
28 km
Kenmerken
Startpunt
Albergue Cofradía del Santo, Santo Domingo de la Calzada
Eindpunt
Albergue Los Arancones, Tosantos

Meer wandelplezier

4 Reacties

Annet  -  09-05-2018 @ 06:26:34  -

Weer leuk om te lezen . En al die nationaliteiten wat veel.

Ben en Greet van Vliet  -  09-05-2018 @ 12:24:58  -

Wat een verrijking in leven als je zo'n wandeling maakt. Je verslag genieten wij enorm van Mirjam. We zeggen ga zo door. Alle goeds en lieve groet van ons. Ben en Greet

Jan   -  10-05-2018 @ 07:29:28  -

Leuke tocht en verslagjes.
Het roept bij mij vele herinneringen naar boven.
Succes.

Mirjam  -  10-05-2018 @ 08:46:57  -

Dank jullie wel. Het blijft een hele belevenis. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op John (in positieve zin).  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.