Home > Santiago de Compostela: Najera - Santo Domingo de la Calzada

Santiago de Compostela: Najera - Santo Domingo de la Calzada

Santiago de Compostela: Najera - Santo Domingo de la Calzada -

Na een goede nachtrust start John in Nájera voor zijn tocht naar het stadje Santo Domingo de la Calzada, een echte pelgrimsstad. De stad is bekend door de kathedraal waarin een (echte) kip en een haan worden gehouden.

7 mei 2018 • Santiago de Compostela

De nachtrust heeft John goed gedaan, hij heeft prima geslapen in een echt bed met lakens en dekens. Het voelt als een luxe. Hij start later, pas om 7:15 uur. Het eerste stuk is lastig want het is zoeken naar de pijlen. Dat is John niet gewend en hij is niet de enige.

In het eerste plaatsje dat hij passeert, het dorp Azofra, neemt John zijn ontbijt. Gewoon thee met een lekker vers croissantje, ook dit is een dagelijks ritueel aan het worden. Eerst een stukje wandelen, dan ontbijten en verder wandelen.

Velen verbazen zich erover dat John alleen loopt en vinden het ongezellig. Ik kan er niet helemaal over oordelen maar op de camino ben je nooit alleen. Overal wandelen groepjes pelgrims voor en achter je. Je komt de hele wereld tegen. Iedereen is er met hetzelfde doel: wandelen naar Santiago de Compostela.

Waarheen leidt de weg . . . ?!?!
Waarheen leidt de weg . . . ?!?!

Het is vandaag weer mooi wandelen, lekker weer en zo'n 25 ℃. Onderweg is het genieten van een fantastisch panorama, groene akkers en knalgele koolzaadvelden. In de verte zelfs nog besneeuwde bergtoppen. Het parcours is heuvelachtig en er zitten nog 2 pittige kuitenbijters tussen. John raakt er al helemaal aan gewend.

Santo Domingo de la Calzana

Na 21 kilometer komt John in Santo Domingo de la Calzana. Aan de ene kant wil hij verder lopen, aan de andere kant heeft hij snel een prima albergue gevonden. En dat voor maar € 7,00 ?!?!

Ook nu weer een dagelijks ritueel: eerst douchen, dan kleren wassen (onder de douche), kleren buiten laten drogen, boodschapjes doen, iets drinken en even lekker relaxen. Het is het lekker weer om buiten in de zon te zitten.

In dit straatje is de albergue waar John vannacht slaapt
In dit straatje is de albergue waar John vannacht slaapt

Aan de voet van de Sierra Demanda heuvels, de berg van Yuso en aan de Rio Oja, ligt deze 14e eeuwse ommuurde stad. Het wordt omringd door een groene vlakte en doorkruist door één van de belangrijkste pelgrimswegen van Spanje.

Het is een stadje die onlosmakelijk is verbonden met de heilige Domingo (Dominicus). Hij heeft zich hier in de 11e eeuw met volle overgave ontfermd over de bedevaartgangers. Om de pelgrims de rivier de Ebro over te helpen liet hij een brug bouwen. Later volgde een herberg, een ziekenhuis en een kerk. Vanwege de inspanningen van de heilige, kreeg hij de bijnaam "de la calzada" (voetpad). Bron: MásSpanje

De kathedraal van Santo Domingo de la Calzana

De kathedraal van Santo Domingo de la Calzana is bekend vanwege de levende kip en de haan in de kathedraal. John is in de kathedraal gaan kijken en ik denk dat hij de kip en de haan niet heeft gezien. Hij heeft er in ieder geval geen foto van gestuurd.

De kerststal stond nog in de kathedraal !!
De kerststal stond nog in de kathedraal !!
Het Maria altaar
Het Maria altaar

Hij heeft dit keer wel een kaarsje opgestoken. Voor € 0.20 gaat er een nepkaarsje branden. Tja, dat is niet de bedoeling. Volgende keer beter, er komen nog kerken genoeg op zijn pad.

Wist je dat . . .

  1. John is nu 11 dagen aan de wandel . . .
  2. . . . en heeft inmiddels 253 kilometer gelopen
  3. Nog zo'n 560 kilometer tot Santiago de Compostela
  4. John heeft nog geen pijntjes en (gelukkig) ook GEEN blaren
  5. Hij heeft het nog prima naar zijn zin, het gaat goed !!
  6. John gaat zijn eigen weg . . .
  7. Het is tenslotte zijn Camino !!

Waar is John nu ??

John is in Santo Domingo de la Calzada
John is in Santo Domingo de la Calzada

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 11: Nájera - Santo Domingo de la Calzada
Datum wandeling
maandag 7 mei 2018
Afstand
21 km
Kenmerken
Startpunt
Eindpunt
Albergue Cofradia del Santo, Santo Domingo de la Calzada

Meer wandelplezier

8 Reacties

Irma mayr  -  07-05-2018 @ 23:03:34  -

John je komt op heel veel mooie plekjes. Waar je gaat slapen is echt in een oud straatje. Je geniet er echt van en je heb het naar je zin.....
Maar mis je Mirjam nog niet?

Coby  -  08-05-2018 @ 02:15:08  -

Haha kort verslag nou dat valt wel mee hoor. Goed om te lezen dat Jihn geen pijntjes heeft. Ik vind het knap war hij doet. Doe het hem niet na. Succes morgen.
En Mirjam jij hebt weer je best gedaan om er een leuk verslag van te maken.😄

Annet  -  08-05-2018 @ 06:24:54  -

Dat is wel fijn natuurlijk lopen zonder blaren. Hou dit vol.

Bea Bos  -  08-05-2018 @ 07:59:04  -

Leuk hoor, die verslagjes. En die foto's, prachtig zeg!
Je wordt wel aangestoken zo.... vandaag ook maar eens een stukje wandelen 😊

Mirjam  -  08-05-2018 @ 08:10:39  -

Dank jullie wel. @Irma, ik mis John wel hoor, het is zooo stil in huis. Maar toch mag hij nog een paar weken niet thuiskomen 😉 Ik ga vandaag ook een stukje wandelen . . . 🙂

Ina Bouhuijzen  -  08-05-2018 @ 08:29:36  -

Het blijven leuke stukjes om te lezen! Even een reactie op de nepkaarsjes, echte kaarsjes walmen en maken de kerken zwart en beroet, en er worden vaak veel kaarsjes opgestoken in de (pelgrims)kerken. Om deze roetaanslag te voorkomen dus de nepkaarsjes.

Robbert, Susan, Luuk en Sven  -  08-05-2018 @ 11:28:51  -

Ha zus, leest als een tierelier- en John loopt als een tierelier....

Ga zo voort!

Mirjam  -  08-05-2018 @ 17:36:58  -

Dank je Ina voor je toevoeging over de 'nepkaarsjes'. Ik snap het allemaal wel . . . Logisch ook. Maar toch . . . in de kerk wil je graag een echt kaarsje (en dat mag best iets meer dan € 0.20 kosten).  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.