Home > Santiago de Compostela: Hontanas - Fromista

Santiago de Compostela: Hontanas - Fromista

Santiago de Compostela: Hontanas - Fromista -

Gister was alweer de 16-de wandeldag voor John. Hij wandelde van Hontanas naar Frómista, een afstand van 31 kilometer. Het was een winderige route over de Meseta, daar waar de wind altijd waait.

13 mei 2018 • Santiago de Compostela

John geniet eerst van twee croissantjes en een bakkie thee. Na een ontbijtje loopt het toch wat lekkerder en rond 7:00 uur neemt hij de benen voor de 2-de etappe over de Meseta. Hij heeft er zin in, nog 457 kilometer naar Santiago. Na een korte fotosessie in Hontanas laat hij het dorp achter zich.

Nog 457 kilometer naar Santiago de Compostela
Nog 457 kilometer naar Santiago de Compostela
Iglesia de Nuestra Senora de la Inmaculada Concepcion - Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis in Hontanas
Iglesia de Nuestra Senora de la Inmaculada Concepcion - Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis in Hontanas

Het is droog en er staat veel wind (tegenwind natuurlijk). Daar staat de Meseta om bekend. Hij komt Mathieu uit België tegen en samen wandelen ze naar het volgende dorp. Daar koopt John pan (stokbrood) bij de plaatselijke bakker. Tja, je moet wat eten. John mist een gewone snee tarwebrood met hagelslag en verse vleeswaar.

De mooie kerk van Santa Maria del Manzano in Castrojeriz
De mooie kerk van Santa Maria del Manzano in Castrojeriz

Alleen wandelt John verder, zijn tempo is hoger dan Mathieu. Dan loopt hij Joop uit Oisterwijk weer tegen het lijf. Met hem heeft hij even tijd genomen voor een bakkie en een praatje. Joop is een bijzondere man, reuze aardig en een op en top sportman. Vorig jaar heeft hij 2x de alternatieve elfstedentocht geschaatst (Joop is 84). Respect voor deze meneer.

De Alto de Mostelares, pittig klimmetje van 12%
De Alto de Mostelares, pittig klimmetje van 12%
Volg je eigen pad, dan kom je er wel . . .
Volg je eigen pad, dan kom je er wel . . .

John gaat alleen verder. Boven op een flinke berg neemt hij een paar foto's en dan spreekt een Australiër hem aan. Hij vraagt of hij met John mee mag lopen. John vind het prima, zolang hij hetzelfde tempo heeft. Hij is in Zuid-Afrika geboren en spreekt een beetje nederlands. Gezellig samen wandelen en praten, dit vind John leuk !!

Ook dit is de Meseta John verlaat de provincie Burgos en komt in de provincie Palencia
Een impresse: Wandelen van Hontanas - Frómista

Op een gegeven moment zit er een vrouw in de berm met een man bij haar. De vrouw heeft haar kousen en schoenen uitgetrokken. Op zichzelf niet zo bijzonder. Dan zien ze dat de man met een groot mes in zijn hand staat . . . ?!?! John en de Australiër kijken elkaar aan schieten spontaan in de lach.

Buen Camino
Buen Camino

Samen hebben ze een lekker tempo. In het dorpje (gehucht) Boadilla del Camino neemt John afscheid van de Australiër met een Buen Camino. John loop 6 kilometer verder naar Frómista.

Je ziet de wind langs het Kanaal van Castilië. . . (Het lijkt Nederland wel)
Je ziet de wind langs het Kanaal van Castilië. . . (Het lijkt Nederland wel)

Het laatste stuk is mooi langs het Kanaal van Castilië (Canal de Castilla). Ook een pittig stuk want John loop vol in de wind (tegenwind). Vlak voor Frómista steekt John het kanaal over bij de sluis van Castilië.

Kanaal van Castilië Sluis in het Kanaal van Castilië
Kanaal en sluizen van Castilië op de route naar Frómista

Frómista

Eenmaal in Frómosta begint de zoektocht naar een albergue. Dat gaat niet vanzelf dit keer. In de eerste privé albergue is geen plaats, alle bedden daar zijn gereserveerd. Op naar de volgende gelegenheid, een hostel. Daar is nog plek voor € 45,00. Dat vind John te duur. Heb je die zuinige pelgrim weer . . . 😉 John zoekt vrolijk verder. In de gemeentelijke albergue is nog een plekje. Voor € 9,00 met alweer een regendouche, het toppunt van luxe onderweg . . .

Camino de Santiago, Frómista
Camino de Santiago, Frómista

John heeft (alweer) een prima wandeldag achter de rug. Hij heeft het naar zijn zin, het gaat gewoon goed. Hij loopt zonder pijntjes en blaren. Hooguit wat slaapgebrek. Hij vindt dat hij niet zo heel erg lekker slaapt. Aan de andere kant zijn er afgelopen nacht 2 pelgrims bijgekomen op de kamer (met lawaai) en dat heeft hij helemaal niet gemerkt . . . ?!?!

Misschien moet je als zeikerige zuinige pelgrim gewoon een keertje een (éénpersoons) kamer in een hotel nemen, met meer luxe en privacy. Je hebt het verdiend hoor . . . !!- Trots op jou !! -

Waar is John nu ??

John is in Frómista
John is in Frómista

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 16: Hontanas - Frómista
Datum wandeling
zaterdag 12 mei 2018
Afstand
31 km
Kenmerken
Startpunt
Eindpunt
Frómista

Meer wandelplezier

2 Reacties

Xandra  -  13-05-2018 @ 16:37:57  -

Wat gaan John als een speer!
Echt petje af voor zijn doorzettingsvermogen💪🏻
Heel leuk om zijn camino zo te kunnen volgen via de verslagen van Mirjam. RESPECT

Annelies  -  13-05-2018 @ 16:41:51  -

Hallo John en Mirjam, we hebben vanmiddag had mooie verslag van jullie gelezen, geweldig wat een mooie tocht en wat een prachtige foto's. Wij krijgen er al helemaal zin in maar we mogen nog even wachten. John een fijne en mooie tocht verder, geniet ervan en wij volgen je. Groetjes Niek en Annelies Buen Camino!!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer