Heuvelland 4Daagse 2018, dag 1

Home > Heuvelland 4Daagse 2018, dag 1

Heuvelland 4Daagse 2018, dag 1

Heuvelland 4Daagse 2018, dag 1 -

De Heuvelland Vierdaagse is begonnen, de eerste dag zit er op. John wandelt 28 mooie kilometers van Berg en Terblijt naar Margraten en Euverem. Ik loop 21 kilometer via Hoeve Blankenberg naar Eckelrade.

9 augustus 2018 • Limburg

We wandelen niet samen maar we gaan wel tegelijk op stap. Dat moet ook wel, want met de auto is het een kleine 20 minuten rijden naar de start. Het is te ver om te fietsen zonder e-bike. John is van de vroege start, de wekker gaat om half 6. Snel ontbijten, voeten afplakken en gaan. Klokslag 7:00 uur zijn we bij de start. John gaat direct in de rij staan, ik zet eerst John op de foto.

John is klaar voor de start
John is klaar voor de start

Niet lang daarna vertrek ik ook, het is dan 7:13 uur. Het is heerlijk wandelweer, niet te warm en het zonnetje schijnt. Ik wandel met-zonder-jas.

Vanaf het begin vind ik het een mooie route. Heerlijk wandelen onverharde wandelpaden op de grens van bos en boerenland. We worden getrakteerd op mooie vergezichten.

Hartstikke mooi uitzicht
Hartstikke mooi uitzicht

Het is de Heuvelland Vierdaagse, we wandelen berg op en af. Omhoog wandelen gaat mij prima af, naar beneden vind ik aanzienlijk minder leuk. Mijn knieën hebben er moeite mee, ik pas mijn tempo aan en dan gaat het prima.

Het is veel te leuk !!

En wat lopen er op de KOEberg . . . Schapen ?!?!
En wat lopen er op de KOEberg . . . Schapen ?!?!

Ik ben blij met de stokken van John, die geven mij veel steun als ik berg-af loop. En berg-op duw ik mezelf met de stokken omhoog.

De Julianagroeve, een geologisch monument
De Julianagroeve, een geologisch monument

Het landschap is afwisselend en ik verveel me geen moment. Na 7 kilometer wandelen kom ik bij de eerste rustpost, Hoeve Blankenberg. Ik neem een korte pauze om iets te drinken en ga verder voor de volgende lus van 7 kilometer.

Zonneschijn, spetters, regen, onweer, hoosbui, zon, bewolkt

Het weer is wisselvallig. De temparatuur is prima, lekker zelfs. De regen is wat minder. Na de rust begint het zachtjes te spetteren, dat mag geen naam hebben. In Eckelrade barst de bui los. Eerst houdt het op met zachtjes regenen. In de verte dondert en bliksemt het. Iedereen trekt snel, net iets te laat, een regenpak aan.

Wij wandelen in de regen
Wij wandelen in de regen

Wekenlang hebben we er naar uitgekeken en uitgerekend vandaag barst de bui los. Het wandelpad wordt al snel een blubberpad en het water loopt naar beneden. Ik blijf redelijk droog, behalve mijn voeten, die soppen in mijn schoenen die niet waterdicht zijn.

John wandelt samen met een fitte dame van 73 jaar jong. Als de bui losbreekt zijn zij net bij de rustplek. De dame is bang voor het onweer en wil bij John blijven. Samen wachten ze zeker een half uur tot de bui over waait.

Rust bij Hoeve Blankenberg
Rust bij Hoeve Blankenberg

Voor de 2-de keer kom ik bij Hoeve Blankenberg voor een rust. De controleurs knippen nogmaals mijn kaartje. Ik doe mijn regencape uit, die heb ik toch niet meer nodig . . . denk ik, hoop ik. Ik vervolg mijn weg, nog maar 7 kilometer. Het is ijdele hoop, nog geen 500 meter verder begint het weer te regenen en net iets te hard om mijn regencape niet aan te doen. Even snel kan mijn regen(es)cape weer uit om hem echt niet meer aan te doen !!

Daar beneden wandelde ik eerder vandaag
Daar beneden wandelde ik eerder vandaag

De route blijft onverminderd mooi, daar heeft het weer geen invloed op. De route terug loopt aan de andere kant van het akkerland waar ik vanmorgen vroeg ook langs liep. In de verte wandelen nog een aantal late starters.

In het dorpje Bemelen is de kerk open voor wandelaars. Ik ga naar binnen, misschien kan ik een kaarsje opsteken. Dat is niet het geval, het is wel een erg mooi kerkje. Vanaf het kerkplein heb ik uitzicht op de Bemelerberg. Ik zie dat er mensen wandelen. Yes, daar ga ik heen. Langzaam gaat de route omhoog.

Halverwege de berg kan ik kiezen . . . Je mag 3x raden . . . ??

3x raden . . . ?!?!
3x raden . . . ?!?!

Twee dames voor mij, zeker 60+, kiezen de lastige klim en het mooie uitzicht. Als zij het kunnen, kan ik het ook en ik ga hen achterna. De klim is inderdaad pittig en steil, ik heb er moeite mee. Mijn conditie is niet meer wat het ooit geweest is. Hijgend kom ik boven, nog steeds blij met de stokken.

Steile klim de Bemelerberg op
Steile klim de Bemelerberg op

100% genieten van het uitzicht

Mijn moeite word beloond met een geweldig uitzicht. Ik kijk terug op het dorpje Bemelen en zie waar ik een kwartier geleden wandelde. Aan de andere kant ligt Maastricht.

Het uitzicht vanaf de Bemelerberg
Het uitzicht vanaf de Bemelerberg

Aan de andere kant van de berg ligt Berg en Terblijt. Nog een stukje afdalen en dan zit de eerste wandeldag er voor mij op. Na de eerste dag durf ik al te zeggen dat ik dit een leuke vierdaagse vind. De route van vandaag belooft veel voor de komende dagen, ik kijk er echt naar uit. Grotendeels onverhard en alleen asfalt als het niet anders kan. Ook hier 100% zandpadgarantie.

21 Kilometer voor mij een mooie afstand. Niet te kort en zeker niet te lang, ik loop mezelf niet over de kop. Dit kunnen mijn benen prima aan en mijn voeten ook. Ik heb nog geen blaren !!

Ik meld me af en wacht op het terras bij de finish op John. Hij sms't dat hij nog 5 kilometer heeft te gaan. Het gebeurt niet vaak dat ik op hem moet wachten, hij loopt immers 7 kilometer meer. Hij is net op tijd binnen, onderweg in de auto barst de volgende bui los.

Ook John heeft een prima wandeldag achter de rug. De heuvels stellen niets voor volgens hem 😉, dat zijn geen bergen. Hoe dan ook, we hebben zin in morgen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 9 aug 2018
Afstand
21 (Mirjam) en 28 (John) km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Café-zaal 't Vöske, Grote Straat 8, 6325 EC Berg en Terblijt
Media

Meer wandelplezier

2 Reacties

Coby  -  09-08-2018 @ 20:58:14  -

Wat leuk om weer eens een verslag van jullie wandelavonturen te lezen. En top van je Kleef dat je de moeilijke steile weg nam. Nog steeds de no 11 mentaliteit. Veel plezier en succes morgen Kleef&kleef😄👍

Mirjam  -  09-08-2018 @ 21:47:46  -

Dank je wel Cootje, wij wandelen vrolijk verder 👍💚  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.