Heuvelland 4Daagse 2018, dag 4

Home > Heuvelland 4Daagse 2018, dag 4

Heuvelland 4Daagse 2018, dag 4

Heuvelland 4Daagse 2018, dag 4 -

Helaas, de 31-ste Heuvelland 4Daagse is afgelopen. Ook de vierde dag was supermooi. John wandelde van Meerssen naar Geulle en ik liep van Valkenbrug naar Sibbe en het Gerendal.

13 augustus 2018 • Limburg

We willen vroeg starten, rond de klok van 7:00 uur zodat we vroeg binnen zijn. Niet dat het wat uitmaakt, we hebben tijd genoeg. Het is vroeg in de ochtend heerlijk wandelweer. Niet te warm, zelfs lekker koel en een klein beetje wind. Ik laat mijn jas in de auto, dan hoef ik die niet mee te zeulen.

John heeft er zin in, nog 28 kilometer te gaan !!
John heeft er zin in, nog 28 kilometer te gaan !!

John vertrekt iets eerder want ik inspecteer eerst het toilet. 10 Minuten later wandel ik ook weg, op stap naar Valkenburg en Sibbe. Het eerste stukje door de staten van Berg en Terblijt is niet spectaculair. Buiten het dorp krijg ik een steile afdaling voor mijn kiezen. Het eerste stukje gaat over een bospad, het tweede stuk loopt over een balkentrap. Gelukkig ga ik naar beneden en niet naar boven. Traplopen gaat goed, als ik mijn rechtervoet maar eerst naar beneden zet.

Eenmaal beneden volgt een mooi bosachtig stuk langs de Geul tot Valkenburg.

Mergelwand - Wandelen in Zuid-Limburg
Mergelwand - Wandelen in Zuid-Limburg
Daar bovenop de berg . . .
Daar bovenop de berg . . .
Mooi wandelpad tussen Berg en Terblijt en Valkenburg
Mooi wandelpad tussen Berg en Terblijt en Valkenburg

De route loopt slechts een klein stukje door Valkenburg. Ik passeer het Openluchttheater op de noordhelling van de Cauberg. Beneden aan de Cauberg loop ik langs de Lourdesgrot.

Het Sibberhuuske

Snel ben ik buiten de bebouwde kom van Valkenbrug en kom ik bij de eerste rustpost in het Sibberhuuske. Dit is een kasteelhoeve net buiten het dorpje Sibbe, een mooie locatie om even op adem te komen. Op de binnenplaats is de rustpost ingericht. Net als voorgaande dagen eet en drink ik iets, even bijtanken.

Rustpost Het Sibberhuuske in Sibbe
Rustpost Het Sibberhuuske in Sibbe
Nostalgie op de binnenplaats van het Sibberhuuske
Nostalgie op de binnenplaats van het Sibberhuuske

De route vervolgt door het Gerendal. Wederom een allemachtig prachtige wandelroute. Ik wandel door graanvelden, langs maisvelden, over holle wegen, bergop en bergaf, door het bos, alles in aanwezig. Het is een zwaar stuk vanwege de hoogteverschillen.

Ik wandel niet snel, dat is niks nieuws. Een snelle oudere dame loopt mij voorbij en zegt dat ik mijn stokken korter moet maken. Zo gezegd, zo gedaan. Ze vindt ook dat ik sneller moet lopen, dan heb ik minder last van mijn knieën. Ik probeer haar bij te houden. Ze gaat snel, een voorbijganger zegt dat zij voorop gaat als de Sergeant Majoor zelf. Het komt aardig in de buurt. Het lukt mij redelijk om haar te volgen, totdat er een pittige helling zich aandient. Dan haak ik af, evengoed had ik deze schop onder mijn achterste even hard nodig.

De mensen die voor mij wandelen
De mensen die voor mij wandelen

Bovenop de heuvels is het uitzicht keer op keer geweldig. Het voelt goed als ik boven sta, ik ben er weer gekomen, hijgend en wel. Een foto halverwege de heuvel is een goed excuus om even op adem te komen en dat denken er meer . . .

De mensen die achter mij wandelen
De mensen die achter mij wandelen

Als ik voor de tweede keer bij het Sibberhuuske kom neem ik een kom soep. Ik zit langer dan gepland want ik raak aan de praat met medewandelaars. Ze zijn stuk voor stuk enthousiast over de routes van de afgelopen dagen. Ze vertellen dat de routes elk jaar (gedeeltelijk) anders zijn.

De mevrouw van de rek- en strekoefeneingen van gister vraagt hoe het met me gaat. Nou, prima, ik loop nog en het laaste stuk gaat vast wel goedkomen.

Na de rust wandel ik wederom richting Valkenburg. Een doedelzakspeler speelt Auld Lang Syne. Ik bedwing de Cauberg, naar beneden welteverstaan. Ook dat is een uitdaging, de afdaling over het wandelpad is lang, er lijkt geen einde aan te komen. Ik wandel op gepaste snelheid naar beneden, mijn stokken en ik zijn in vier dagen tijd goede vrienden geworden.

De kerktoren komt in zicht
De kerktoren komt in zicht

In Vilt wordt het druk op het parcours. De wandelaars van de 7 kilometer route komen erbij. De 7 kilometer is een perfecte afstand voor gezinnen met kleine kinderen en/of opa's en oma's. Het gemiddelde tempo gaat omlaag. De route blijft mooi met klimmen en dalen, over trappetjes en paden. Niet iedereen is blij met de trappen. De kerktoren komt in zicht, het is niet ver meer. John sms't ondertussen dat hij binnen is. Jawel hoor, hij loopt sneller over 28 kilometer dan ik over 21 . . . Pffttt . . .

De intocht van de Heuvelland4daagse

Ik ben benieuwd naar de intocht. Ik ben er bijna, de muziek klinkt steeds luider. Zo'n 200 meter voor de finish komen alle routes samen. Ik wandel de laatste meters op het ritme muziek, het eind is in zicht. Er zijn geen tribunes geen publiek, geen militairen en geen burgemeester (ik heb hem/haar niet gezien). Hier ook geen gladiolen. Alle wandelaars krijgen een roos uitgereikt. Leuk en veel makkelijker mee te nemen.

Ik meld me af en haal mijn medaille op. John is snel gevonden en samen genieten we op het terras nog even na van deze vier mooie wandeldagen. We kletsen wat onzin met medewandelaars. Ze vragen om ons paspoort, want als je van boven Maasbracht komt, heb je toestemming nodig om er bij te zijn vandaag. De sfeer is prima en de gezelligheid overheerst.

De beloning voor vier dagen wandelen: Een medaille, een roos en een oorkonde !!
De beloning voor vier dagen wandelen: Een medaille, een roos en een oorkonde !!

Wij vinden het beiden een leuke wandelvierdaagse, zeker voor herhaling vatbaar. De routes zijn onovertroffen, zo mooi, daar kom je voor naar de Heuvelland 4Daagse. Maar ook goede rustplaatsen op mooie locaties, waar nodig verkeersregelaars, schone toiletten (geen dixies), prima sfeer en ruime parkeergelegenheid. We kunnen geen minpunten bedenken en bedanken alle vrijwilligers en medewerkers voor de perfecte organisatie. tot een volgende keer.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 12 aug 2018
Afstand
21 (Mirjam) en 28 (John) km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Café-zaal 't Vöske, Grote Straat 8, 6325 EC Berg en Terblijt
Media

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Stadswandeling Maastricht
-Jeker, Hoge Fronten en St. Servaas-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.