Stadswandeling Maastricht

Jeker, Hoge Fronten en St. Servaas

Home > Stadswandeling Maastricht

Stadswandeling Maastricht

Jeker, Hoge Fronten en St. Servaas

Stadswandeling Maastricht - Jeker, Hoge Fronten en St. Servaas

Na het overweldigende natuurschoon van de Heuvelland 4Daagse maken we nu een totaal andere wandeling. We kiezen voor een stadswandeling in Maastricht. De negen kilometer lange wandelroute voert ons langs de stadsmuur, de Jeker, de Hoge Fronten, de Sint-Servaasbasiliek en het Vrijthof.

18 augustus 2018 • Limburg Groene Wissel Stadswandeling

Groene StadsWissel Maastricht

Deze Groene StadsWissel komt uit de Provinciewandelgids Limburg zuid. De start is bij het station van Maastricht. Vandaar wandelen we naar de Maas. Maastricht is de grootste Nederlandse stad aan de Maas en ligt aan beide oevers van de rivier. Over de Hoge Brug (Maastrichts: Hoeg Brögk) wandelen we naar de overkant. We lopen de Onze Lieve Vrouwenwal op. De wal was onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur.

Jekertoren en de stadsmuur
Jekertoren en de stadsmuur

Bij het Stadspark volgen we de Jeker, een riviertje dat in Maastricht in de Maas vloeit. Het is rustig wandelen in het stadspark, we komen weinig mensen tegen. Door het Aldenhofpark slenteren we naar het Waldeckpark.

Het eerste rondeel van de nieuwe stadsmuur wordt de vijf koppen (Vief Köp) genoemd
Het eerste rondeel van de nieuwe stadsmuur wordt de vijf koppen (Vief Köp) genoemd
Deze boom in het Waldeckpark is één grote parasol
Deze boom in het Waldeckpark is één grote parasol

Dan volgt een saaier stuk door de stad van anderhalve kilometer. We wandelen door gewone straten en een gewone woonwijk. Soms is een saai stukje nodig om op een bijzondere plek te komen . . .

De Hoge Fronten

Midden in de stad, net buiten het centrum, ligt een bijzonder natuurgebied: De Hoge Fronten (Maastrichts: De Wèrreke). Ooit waren de Hoge Fronten onderdeel van de vestingwerken van Maastricht. Tussen de resten van dit militair erfgoed leven nu vleermuizen, muizen, bijen, vlinders en (muur)hagedissen.

De droge gracht van de Fronten
De droge gracht van de Fronten

Wij wandelen over de vestingmuur en hebben goed zicht op het bovengrondse gedeelte van de verdedigingswerken. Ondergronds liggen de kazematten, een bewaard gebleven gangenstelstel van zo'n 11 kilometer. Omdat het gebied te hoog ligt om onder water te zetten, is er destijds een stelstel van droge grachten en kazematten gebouwd.

Struinen over de vestingmuur van de Hoge Fronten
Struinen over de vestingmuur van de Hoge Fronten

Het is een onverwachts mooi stuk om te wandelen. Een oase van rust, zo dichtbij de drukke binnenstad die mijlenver weg lijkt te zijn.

Na het Frontenpark vervolgen we de route door een aantal leuke kruip-door-sluip-door-straatjes.

Sint-Servaas

Zeg je Maastricht, dan zeg je Sint-Servaas, de patroonheilige van de stad. Sint-Servaas is overal aanwezig en het meest bekend is de Sint-Servaasbasiliek oftewel de Sintervaos. De kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas. In de kleine Sint-Servaaskapel steken we een kaarsje op.

Een kaarsje opsteken in de Sint-Servaaskapel
Een kaarsje opsteken in de Sint-Servaaskapel

Op het Vrijthof, direct naast de Sint-Servaasbasiliek staat de Sint-Janskerk met zijn opvallende rode kerktoren. Beide kerken vormen samen een unieke kerkentweeling.

Op het Vrijthof genieten we van iets lekkers op één van de vele terrasjes. Het is heerlijk wandelweer en ook op het terras is het goed toeven. We nemen de tijd, we hebben de tijd.

Het vervolg van de wandeling loopt niet geheel volgens de beschrijving. We slenteren op ons gemak door de winkelstraatjes.

Over de Sint-Servaasbrug (toch nog volgens route) wandelen we terug naar het station. Het is een afwisselende wandeling, we hebben verschillende gezichten gezien van Maastricht. We mogen 9 stadse kilometers bijschrijven in ons wandelboekje.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 14 aug 2018
Afstand
9 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Station Maastricht
Horeca
In Maastricht is horeca in overvloed, zeker op het laatste deel van de route.
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Limburg zuid
De Provinciewandelgids Limburg zuid is geschreven door (Wandel) Bart van der Schagt. In de gids staan 22 leuke wandelroutes door het Zuid-Limburgse 5-sterren landschap.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Walcherse Wandelingen
-Wandelen in Zeeland-

2 Reacties

Peter Smit  -  07-07-2019 @ 16:34:59  -

John en Mirjam,

Een mooi wandeling. Het is ook interessant om de combineren met een bezoek aan de oude begraafplaats aan de Tongerseweg. Ik ga er vanuit dat de site van Wandelgids Zuid-Limburg bij jullie bekend is. Hier staan honderden wandelingen in Limburg beschreven. Ook in GPX in bijvoorbeeld TopoGPS te laden.
Dank jullie om me mee te nemen met jullie wandeling,

Groet,
Peter.

Mirjam  -  07-07-2019 @ 20:44:07  -

Dag Peter, dank voor de tip. Ik ken de Wandelgids Zuid-Limburg eigenlijk niet. Maar hoe dan ook, Zuid-Limburg is een wandelwalhalla ... we komen er zeker terug voor een (korte) wandelvakantie.
Gr. Mirjam  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.