Home > De 11-StedenWandeltocht, It sil Heve

De 11-StedenWandeltocht, It sil Heve

De 11-StedenWandeltocht, It sil Heve -

It sil Heve: het gaat gebeuren. Het vriest deze week en gelijk heeft de Elfstedenkoorts in alle hevigheid toegeslagen bij mij. Ik heb me ingeschreven voor de (Wandel)Tocht der Tochten - de ElfstedenWandeltocht. Fryslân op z’n mooist in 5 dagen, 11 steden en 207 kilometer !!

17 januari 2017 • Friesland

It giet oan - Het gaat door !!!

Er komt dit jaar zeker een Elfstedentocht. Of de Tocht der Tochten op de schaats door zal gaan is nog maar de vraag. De 11-stedentocht te voet gaat zeker door. Weer of geen weer, ijs en weder dienende.

De 11-stedenwandeltocht wordt gehouden van dinsdag 23 mei t/m zaterdag 27 mei 2017, in de week van Hemelvaart.

Mijn doel: Het 11-Stedenkruisje

De 11-Stedenwandeltocht staat al een tijdje op mijn bucketlist. Naast mijn Gouden Vierdaagsekruisje wil ik ook het 11-Stedenkruisje bemachtigen. Vroeger had ik nog de ijdele hoop om de Tocht der Tochten te schaatsen. Inmiddels weet ik beter, dat gaat mij niet lukken. Te voet is een beter idee !!

Voor wie de tocht in n editie uitloopt, is er het felbegeerde 11-Stedenkruisje.[ Bron: Website 11-stedenwandeltocht ]

De Friese Elfsteden, De Fryske Alvestden

De tocht gaat in 5 dagen langs de bekende Friese 11 steden. Net zoals bij het schaatsen is zowel de start als de finish in Leeuwarden.

Leeuwarden, Ljouwert - Sneek, Snits - IJlst, Drylts - Sloten, Sleat - Stavoren, Starum - Hindeloopen, Hylpen - Workum, Warkum - Bolsward, Boalsert - Harlingen, Harns - Franeker, Frjentsjer - Dokkum, Dokkum - Leeuwarden, Ljouwert

Mijn beste beentje voor . . .

Voor mij is de 11-stedenwandeltocht een grote uitdaging. In de eerste plaats is het een 5-daagse tocht, een hele dag meer dan de 4-daagse. Ook de afstanden per dag liegen er niet om.

De etappes

  1. Dag 1 - Leeuwarden Sloten (49 km)
  2. Dag 2 - Sloten Workum (44 km)
  3. Dag 3 - Workum Franeker (42 km)
  4. Dag 4 - Franeker Dokkum (44 km)
  5. Dag 5 - Dokkum Leeuwarden (28 km)

De eerste dag telt bijna 50 kilometer. De volgende 3 dagen dagen ruimschoots meer dan de 40 kilometer die ik van de Vierdaagse gewend ben. De laatste dag lijkt een makkie met slechts 28 kilometer.

De voorbereiding

De etappes starten elke dag waar je de vorige dag gestopt bent en je wandelt van A naar B. Dit betekent dat je elke dag een andere startplaats hebt en ook een andere finishplaats. Om niet al te veel met de auto hoeven te reizen, ga ik nu op zoek naar slaapadressen vlakbij de start- en/of finishplaatsen. Via Vrienden op de Fiets hoop ik slaapadresjes te vinden.

De start is elke ochtend om 7:00 uur. Bij de inschrijving heb ik busvervoer geboekt. 's Ochtends word ik, en met mij vele andere wandelaars. vanaf de finishplaats naar de start gebracht, zodat ik 's middags bij de finish mijn autootje weer kan pakken naar mijn slaapadres van die nacht.

Ontbijt, lunch en warme maaltijd heb ik via de organisatie geregeld. Hoef ik me niet druk te maken over het eten en kan ik zo aanschuiven. Heerlijk !!!

Ik gean de alvestdetocht kuierje . . .

Ik heb nu al zin in deze wandeluitdaging en vind het best spannend. John gaat niet mee, hij hoeft niet zo nodig. Ik ga een weekje alleen aan de wandel en maak er mijn eigen feestje van. Ik kan kilometers maken !!

Heb jij de Elfstedenwandeltocht al eens gelopen en hoe is jouw ervaring ?!?! Tips zijn welkom !!

Meer wandelplezier

6 Reacties

Marian  -  17-01-2017 @ 12:15:50  -

Gaaf!
Tips heb ik niet voor je maar ik herken me vooral in je zin "Vroeger had ik nog de ijdele hoop om ooit een Elfstedentocht te schaatsen" dat gaat voor mij ook niet meer lukken denk ik dus inderdaad is te voet misschien een optie.
Ik zal je volgen en wie weet in 2018....

Veel plezier met de voorbereiding.

Wilma  -  17-01-2017 @ 16:44:45  -

Aaaaah leuk lijkt me dit ik ga er een weekje over nadenken, wil ook wel.

Mirjam  -  17-01-2017 @ 20:00:18  -

Het lijkt mij ook gaaf, maar ook pittig !! Tegen allebei zou ik willen zeggen: Gewoon Doen . . . doe ik ook !! Met de 4-daagse weet ik ondertussen wat me te wachten staat, maar de ElfstedenWandeltocht is voor mij helemaal nieuw. Ik ga het beleven . . .

Peter Commijs  -  18-01-2017 @ 20:00:48  -

Geweldig, dat je dit gaat doen. Ik heb de tocht 3 maal gelopen.
Het is zwaarder dan de 4Daagse, je bent 5 dagen aan de wandel.
Het is een enorme uitdaging, en je moet doen waar je zin in hebt.
Kan je weer bijschrijven op je palmares, zo dacht ik er toen ook over.
Vergelijk het niet met Nijmegen, dat is ook de reden dat ik de tocht niet meer loop. Het enthousiasme onderweg viel mij zwaar tegen, maar sinds er een nieuwe voorzitter is die de dorpen er meer bij wil betrekken, schijnt het wat beter te zijn,heb ik gehoord. Je moet het een keer meegemaakt hebben. Jammer ik ben dan in Diever, Drenthe. Daar in de zelfde week de 4 Daagse van Diever, anders had ik wel met je mee gelopen, de laatste etappe wel te verstaan.
Ik wens je heel veel succes, geniet ervan, je zult er geen spijt van krijgen.
Misschien leer je ook nog wat Fries praten!!

Mirjam  -  18-01-2017 @ 21:46:56  -

Dank je wel Peter. Ik wil het inderdaad 'gewoon' een keertje meemaken. Gewoon omdat het kan . . . en ik ben me ervan bewust dat het geen Nijmegen is en mogelijk (nog) zwaarder.
[b]Ik ha der sien yn !![/b]
En jij heel veel wandelplezier in Diever, schijnt ook een mooie vierdaagse te zijn.

Joske  -  22-01-2017 @ 07:29:22  -

Wat ontzettend leuk, ik heb nog nooit van deze wandeltocht gehoord. Ontzettend goed dat je dit gaat doen. Je kan het, yes you can!!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.