Home > Elfstedentocht: Workum-Franeker

Elfstedentocht: Workum-Franeker

Elfstedentocht: Workum-Franeker -

De 3-de dag van de ElfstedenWandeltocht loopt van Workum naar Bolsward en via Harlingen naar Franeker. Een etappe van zo'n 42 kilometer, toch ook weer pittig te noemen. Ondanks mijn twijfels van gisteravond ben ik gewoon weer van start gegaan, en dat zonder twijfel !! Het wordt een zonovergoten wandeldag.

30 mei 2017 • Friesland

Ik rij eerst met de auto naar Franeker, daar ga ik met de bus naar de start in Workum. Bij de bus tref ik Riemke en Berend, zij staan bij ons op de camping tijdens de Vierdaagse. Leuk om hen hier te zien. We hebben tijd om bij te praten en zij doen beiden weer mee met de Vierdaagse. Gezellig. Bij de start nemen we afscheid, zij wandelen sneller dan ik. Mijn dag begint goed en alle twijfels zijn zo goed als verdwenen, bijna dan.

Net als gisteren wandel ik in de achterhoede en draag ik tot Bolsward de Rode Lantaarn. Dit keer wandel ik niet zo ver achter de anderen, ik hou de schade beperkt.

Terugblik op Workum in de verte, je kunt weer kilometers ver kijken Mooi wandel- en/of fietspad met al het Fluitenkruid
Onderweg naar Bolsward

Bolsward (Boalsert)

Het is mooi wandelen naar Bolsward, heerlijk langs het water. Ik vind dat ik redelijk vlot loop. In Bolsward krijg ik een stads-stempel en maak ik tijd voor een sanitaire stop. Ik ga even zitten en eet iets. Ik eet en drink ontzettend veel deze week. Blijkbaar heb ik het nodig.

Bolsward komt steeds dichterbij Er wandelen ook groepen militairen mee aan de Eflstedentocht
Bolsward is de volgende Elfsteden-stad

Ik rust niet lang en ga verder richting Harlingen. Ik wil niet als laatste vrouw wandelen. In de dorpjes die ik passeer is overal eten en drinken, dat is goed geregeld. In Schettens worden we getrakteerd op live-muziek. Tussendoor loopt de route een stukje door het bos. Heerlijk, even wat schaduw. De zon schijnt doorlopend en de temperatuur loopt aardig op.

Het lijkt wel zomer !!

Harlingen (Harns)

Kort voordat ik in Harlingen ben is er een stempelpost en rustplaats. Hier zie ik Hein, ook hij stond bij ons op de camping tijdens de Vierdaagse. Leuk om ook hem te spreken.

Heerlijk een stukkie door het bos wandelen De Haven van Harlingen, gezien vanaf de wandelpromenade
Troch rinnen - Doorwandelen

In Harlingen raak ik het spoor bijster, voor het eerst zie ik geen pijlen meer. Op de wandelpromenade kun je niet verdwalen, daarna weet ik het niet meer. Waar kan ik heen ?!?!Als ik bij de brug kom, gaat deze open voor een paar grote schuiten. Effe Wachten. Dan komt Hein aangewandeld. Hij weet de weg, hij is hier niet voor het eerst. De hele meute volgt Hein en buiten Harlingen vinden we de pijlen terug.

Later blijkt dat er op de wandelpromenade niet gepijld mag worden. Je kunt er geen andere kant op en er is altijd wel iemand die de weg weet. Het komt altijd goed, zo redeneert de organisatie en wat mij betreft hebben zij 100% gelijk.

Franeker (Frjentsjer)

Vanuit Harlingen is het 8 km. naar Franeker, dit zijn de saaiste kilometers van de week. Het is de enige route richting Franeker en ook de korste. Allemachtig, wat is die weg lang. We wandelen over de parallelweg, naast een provinciale weg. Nauwelijks schaduw en veel zon. Ik ga rechts lopen, tegen mijn gewoonte in. Aan de rechterkant is soms nog een klein beetje schaduw van een boompje. Verstand op nul en blik op oneindig, niet over nadenken. Franeker lijkt mijlenver weg te zijn.

Ook nu staat de organisatie op het juiste moment, op de juiste plek klaar voor de wandelaars met water en een versnapering. Dat is goed geregeld, mijn petje af.

Lang en recht stuk naar Franeker Franeker, we zijn er bijna . . . maar nog niet helemaal !!
Eindelijk Franeker !!

Eenmaal in Franeker heb ik trek en ga ik snel eten. Dit keer staat er een chinees buffet klaar voor de wandelaars. Blij dat ik mijn avondeten via de organisatie geregeld heb. Jammie, ik neem het ervan.

Na het eten ga ik naar mijn logeeradres, dit is slechts een kwartiertje rijden. Daar bekijk ik de schade aan mijn voeten en helaas zijn er blaren bijgekomen. Werk aan de Winkel voor de EHBO.

Morgen wandel ik van Franeker naar Dokkum, de noordelijkste stad van Friesland, een etappe van zo'n 44 km.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 30 mei 2017
Afstand
42 km
Kenmerken
Startpunt
Workum
Eindpunt
Franeker
Media

Meer wandelplezier

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.