Home > Elfstedentocht: Dokkum-Leeuwarden

Elfstedentocht: Dokkum-Leeuwarden

Elfstedentocht: Dokkum-Leeuwarden -

De laatste dag van de Elfstedentocht is aangebroken. Heerlijk, ik ben er bijna. Ik heb er zin in, het is vandaag maar 28 kilometer. Op papier een makkie maar ik moet het eerst nog wel even doen. Op naar Leeuwarden, op naar het Elfstedenkruisje !!

31 mei 2017 • Friesland

Dokkum (Dokkum)

De start is hetzelfde als de andere dagen. Een toespraakje en dit keer een bedankje voor een trouwe vrijwilliger. Rob de trompetter speelt het Frysk folksliet en er wordt weer uit volle borst meegezongen, door de Friezen uiteraard.

Frysk Folksliet

Frysk bloed, tsjoch op! Wol nouris brûz je en siede
En bounz je troch ûs ieren om!
Flean op, wy sjonge it bêste lân fan d'ierde,
It Fryske lân fol eare en rom.
Klink dan en daverje fier yn it roun,
Dyn âlde eare, o Fryske groun!

Daarna start ik voor de laatste 28 kilometer. Eerst vertrekken er 2 sjezen die ons Dokkum uit loodsen, gevolgd een peloton van het leger. Daar moeten we achter blijven tot buiten de bebouwde kom. Laat ik daar nou helemaal geen moeite mee hebben.

Dokkum is niet zo groot en al snel wandel ik door het weidse land, nu aan de andere kant van de Dokkumer Ee. In Friesland is nog veel ruimte over.

Mijn eerste doel is om zo snel mogelijk in Rintsumageest te komen. Daar is de eerste EHBO post en ik vertrouw hen wederom mijn voeten toe. Het is even improviseren want de materiaalbus is verdwaald ?!?! Op een tafel met mijn voeten op de barkruk, lukt het om mijn tenen goed in te pakken in de vette watten. Nog snel een sanitaire noodstop, bakkie thee met iets lekkers en ik kan verder. Ik vertrek als laatste en wandel wederom helemaal achteraan. Niet voor lang dit keer.

Elfsteden Oltimer Rally

Het eerstvolgende dorp is Oudkerk (Alstsjerk). Daar is een bescheiden rustpost met een kleine versnapering. Ik vul mijn waterflesjes en maak een praatje. Het is druk in het dorp er is nog een elfstedentocht aan de gang: de Elfsteden Oltimer Rally. Dat is leuk, er is genoeg te zien. Er doen max. 600 motoren en auto's mee t/m bouwjaar 1949.

Elfsteden Oltimer Rally

Mijn fototoestel draaitoveruren, hoewel het veel te veel oldtimers zijn om allemaal op de foto te zetten. Ik moet immers wel voor 14:00 uur in Leeuwarden zijn.

Vanuit Oudkerk wandel ik door naar Oenkerk (Oentsjerk) en Giekerk (Gytsjerk). Daar ben ik ruim over de helft en mag ik aftellen. Dat voelt goed kan ik je verzekeren.

It sil Heve - Elfsteden Monument

Net buiten Giekerk wandel ik lang het Elfstedenmonument. Ik maak de nodige foto's. Het is en blijft een mooie brug van allemaal blauwe tegeltjes.

It sil Heve

Van dichtbij zie je allemaal foto's van schaatshelden die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. Kijk je vanaf een afstand dan zie je een rij schaatsers die elkaar uit de wind houden.

Leeuwarden (Ljouwert)

Het laatste stukje naar Leeuwarden is pittig. Echt de laatste loodjes. Een meneer, die ik deze week al vaker heb gezien, stapt mij voorbij. Hij loopt gemakkelijk en heeft voor zichzelf besloten om de hele Elfstedentocht op zijn gemakkie te wandelen en zich niet te haasten. Hij heeft de tijd en neemt de tijd. Heerlijk relaxed toch !!.

Hij begint een praatje met mij en hierdoor neemt hij me op sleeptouw. Mijn wandeltempo gaat omhoog, zonder dat ik mezelf over de kop loop. Ik ben er blij mee en dat vertel ik hem. Hij is blij dat hij mij helpen kan op deze laatste kilometers.

Op de allerlaatste kilometer laat hij mij alleen. Hij duikt de kroeg in. Hij wil als allerlaatste binnenkomen, een paar minuten voor 14:00 uur. Ik heb geen idee of dat ook gelukt is ?!?!

Het Elfstedenkruisje

Ik ga verder, geen idee hoe ver het nog is. Als ik de laatste hoek om ga zie ik De Harmonie. Daar is de finish. Het is er druk, vooral met wandelaars die op de pendelbusjes wachten. Er is geen ontvangstcomité zoals in Nijmegen.

Binnen haal ik de allerlaatste stempel in mijn stempelkaart. Eindelijk, na 207 kilometers krijg ik het door mij felbegeerde Elfstedenkruisje !!

Wat ben ik allemachtig trots op mezelf.

11 stempels van de Friese 11 steden !!
11 stempels van de Friese 11 steden !!

Ik heb het gedaan. Aan een tafeltje zit ik een potje te janken in mijn eentje. Emoties van blijdschap en trots en van afzien.

Bloed, Zweet en Tranen . . . en Blaren !!

Hulde voor alle vrijwilligers en de EHBO

Ik heb een superleuke week gehad, alle pijntjes en ongemakken meer dan waard !! Een geweldige ervaring en veel kilometers gemaakt. Het is een enorm goed georganiserde tocht, mijn complimenten voor alle vrijwilligers die de hele week voor de wandelaars in touw zijn. Niets is hen teveel. Nooit hoeven wachten op een druk kruispunt. Op de juiste momenten water en rustplaatsen. Genoeg toiletten, ook al zijn het soms dixies. Prima eten. Goed geregeld met de pendelbussen. Aardige mensen noem maar op. De laatste wandelaars worden opgehaald en hoogstpersoonlijk over de streep geholpen. Ik heb geen onvertogen woord gehoord.

En niet te vergeten de EHBO natuurlijk. Zij hebben mij op de been gehouden !!

71-ste Elfstedenwandeltocht
207 kilometer
11 steden
90% genieten
5 dagen
11 blaren
44 dorpen
3 x de rode lantaarn
100% weilandgarantie

Friesland bedankt - tankewol Fryslân

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
woensdag 31 mei 2017
Afstand
28 km
Kenmerken
Startpunt
Dokkum
Eindpunt
Leeuwarden
Media

Meer wandelplezier

7 Reacties

Marrian  -  31-05-2017 @ 22:42:08  -

Geweldig Mirjam, wat een prestatie!! Proficiat

Henk en riny  -  01-06-2017 @ 00:03:42  -

Een pluim, we doen je het niet na .
wees maar trots op je 11 steden kruis, net zo,n prestatie als het schaatsen.
rust nu maar lekker uit en ga er van nagenieten.
groet henk en riny

Jolanda  -  02-06-2017 @ 13:15:30  -

Hallo Mirjam,

wij hebben samen vele kilometers in de achterhoede gelopen en het was me een waar genoegen je te leren kennen.
ook ik ben trots op mijn elfstedenkruisje we hebben het toch maar even gedaan!!

groet Jolanda

Mirjam  -  04-06-2017 @ 09:40:42  -

Dank jullie wel voor de reacties.

@Jolanda, leuk om ook jou te leren kennen en nu weet ik ook hoe je heet !! En nog beter om te lezen dat jij je Elfstedenkruisje ook hebt gehaald, ik heb je later niet meer gezien in De Harmonie. Hoe dan ook, dik verdiend !!

Jack   -  12-06-2017 @ 12:16:53  -

Mooie prestatie, gefeliciteerd met het uitlopen. Ooit wil ik deze ook nog eens gaan toevoegen aan mijn agenda. oor er veel goede verhalen over....

Mirjam  -  12-06-2017 @ 20:08:51  -

Beste Jack, de Elfstedenwandeltocht is zeker een aanrader om te wandelen, om meerdere redenen. Prima routes om flink 'gas te geven'. Ik vond de hele tocht buitengewoon goed georganiseerd, het ontbrak ons wandelaars aan niets !! En het is natuurlijk wel een echte Elfstedentocht !! 😀

Joske  -  13-06-2017 @ 19:26:51  -

Wat een ontzettend leuke belevenis. Had hier nog nooit van gehoord. Prachtige medaille, iets om trots op te zijn. Maar je hebt dan ook een prima prestatie gelevers. Zoals gewend, heel leuk om dit verhaal te lezen. Geniet er echt van, dank je wel, groet Joske  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Bever