Home > 14e WZ Wandeldag

14e WZ Wandeldag

Wandeltocht in de Krimpenerwaard

14e WZ Wandeldag - Wandeltocht in de Krimpenerwaard

Zoals voorspeld is het vandaag heel mooi voorjaarsweer met volop zon. We gaan al vroeg op pad naar Schoonhoven voor de de Willem de Zwijger wandeldag (42 km). Een tocht door de Krimpenerwaard en bovendien lekker dichtbij huis. We hebben er echt zin in.

29 maart 2014 • Georganiseerde tocht Zuid-Holland

Samen starten we om 7.45 uur en we wandelen meteen richting de Bonrepas. Ik maak foto's bij de Borepasmolen. Deze wipwatermolen dateert uit 1600.

Wandelen over de Bonrepas

Ik vind de Bonrepas altijd een mooi weggetje, hoewel ik daar liever schaats. Bij gebrek aan ijs is wandelen een uitermate goed alternatief. Via Bonrepas lopen we langs het riviertje De Vlist richting het dorp Vlist. Rechts van ons is de Lopikerwaard en links is de Krimpenerwaard. Dit is gelijk het mooiste stuk van de route !! John is er al vandoor, hij loopt me te snel en ik ga voor hem te langzaam.

Snel ben ik in Haastrecht, ook hier staat een molen. Haastrecht heeft een mooi centrum en over het jaagpad langs de IJssel loop ik naar Gouda. Heel vroeger reed er een stoomtram tussen Gouda en Oudewater. Ook in Gouda staat een molen. De route loopt langs de plaatselijke rugby-club en daar kan ik even een hoognodige sanitaire stop houden en mijn jas uit trekken.

Op weg naar Gouda

Via de Goejanverwelledijk ga ik verder, over en wandel ik Gouda uit en ga ik de polder in, richting de 2-de rust op 15.6 km. (eerste rust heb ik overgeslagen). Daar rits ik de pijpen van mijn afritsbroek. Jaaa, het blijft kansloos een afritsbroek, maar op een dag als vandaag toch weel heel handig.

De Krimpenerwaard

Over de Gouderakse Tiendweg wandel ik de eerste graskade op, heerlijk buiten, waar de vogeltjes fluiten. Al wandelend kom je op plaatsen waar je op geen enkele manier kunt komen, dat is ook het leuke van wandelen. Aan het einde van dit pad krijg ik een appel en een flesje met water. Fijn en een goed moment. Mijn flesje water is snel leeg, het is dorstig weer en ik heb me voorgenomen om onderweg meer te drinken. Zo gezegd zo gedaan. Als er dan iemand de auto aan het wassen is, want ook daar is het lekker weer voor, vraag ik of mijn flesje gevuld mag worden !!

Struinen over de Bergvlietsekade

Je ontkomt er niet aan om af en toe de grote weg over te steken. Gelijk daarna volgt een mooi graspad dat overgaat in een smal pad door het hoge riet, hoger dan ikzelf. Ik hoor alleen de geluiden van de natuur en het verkeer is mijlenver weg. Wat een rust overal. De kerktoren van Stolwijk is al zichtbaar. De route gaat echter de andere kant op, door natuurgebied Bergvliet.

De Bergvlietkade is een kronkelig paadje, wat ongelijk met kuilen. Mijn knieën vinden dit niet leuk, telkens loop ik scheef. Ik krijg er pijn van in mijn knieën, een bekend probleem. Aan het eind van dit pad, volgt een vlonderpad en gelijk daarna een smalle brug met slechts één leuning. Daar heeft een meneer zijn videocamera zwemles gegeven en een bewoner met een hark is opgetrommeld om de camera uit het water te vissen. Dat lukt maar of de camera het overleefd heeft weet ik niet.

Stolwijk

Ik wandel nu wel richting Stolwijk en daarr is gelegenheid om te rusten in het Wapen van Stolwijk. Ik besluit om een kopje thee te nemen en ga zitten op het overvolle terras. Het duurt mij net iets te lang en er wordt mij niets gevraagd, dus ga ik heel asociaal alleen maar plassen (gratis) en vul gelijk mijn flesjes. Vrolijk wandel ik naar de volgende rustplaats. Daar drink ik wel een bakkie thee. Vanaf daar nog ongeveer 12 km. Nou dat ga ik redden, hoewel het ook wel afzien is. Ik voel mijn knieën behoorlijk.

Bergambacht

Via een omweg over een lange graskade en een saai stuk langs de provinciale weg kom ik in Bergambacht. De route gaat door het centrum en ik kan er winkelen (nu even niet). Bij de sponsor (Oskam Schoenenhandel) krijg ik een bekertje bouillon. Lekker en ook hier weer een hoognodige plaspauze, ik kan er ook niets aan doen, het gevolg van meer drinken (en blijkbaar genoeg drinken).

Inmiddels is het 15.30 uur en dan belt John mij op. Ik weet al wat hij mij wil vertellen. Hij is binnen, zijn tocht zit erop !! Hij loopt echt aanzienlijk makkelijker en sneller dan ik. Hij blijft geduldig wachten op mij en ik zet er nog even stevig de pas in (voor mijn doen).

Kort voor het eind voel ik een blaartje komen op mijn kleine linkerteen. Tja, daar heb ik niet afgeplakt !! Om 16.45 uur ben ik ook binnen en heb ik 9 uur gewandeld. Er staan uiteindelijk 43 hele kilometers op de teller. We hebben allebei een leuke wandeldag gehad, niet in de laatste plaats vanwege het lekkere wandelweer.

Eenmaal thuis zijn de verschillen groot. John huppelt vrolijk verder, is wel een beetje moe, en hij voelt dat hij wat gedaan heeft. Meer ook niet. Ik heb bijna een rollator nodig, ben erg stijf en mijn benen doen pijn. Het doet pijn om op te staan uit een stoel en weer te gaan lopen. Pffttt, ik voel me echt een oud wijf en ga vroeg naar bed. Mijn benen zijn onrustig en ik heb last van kleine stuipjes. John ligt dan snel lekker te snurken. Grrrrr, het is niet eerlijk.

Zonnige foto's . . .

De tocht start in Schoonhoven
John heeft al contact gemaakt
De molen van Bonrepas
Hier wandel ik op de Bonrepas langs de Vlist, hoewel ik hier toch net iets liever schaats !
Magnolia in volle bloei ... Mooi !!!
Daar gaat-ie ... !!
Waar ben ik ???
Bijna niet te zien, maar wel lopen hier Vlist uit ...
Het riviertje De Vlist, net buiten Vlist
Mijn 'Selfie' van vandaag
Hollandse polderlandschap, de Lopikerwaard
Hier zit de IJsclub van Vlist, als er ijs ligt op De Vlist is hier Koek en Zopie in de schuur
De molen van Haastrecht
Ja, ik loop nog goed, zo net na de splitsing
Het is net half 10 geweest in ik loop in het centrum van Haastrecht
Tekst op de muur van een restaurant
De molen in Gouda
Familie Zwaan
Wie zou dit ei gelegd hebben ??
Bruggetje met slechts 1 leuning
De eerste graskade van de dag, er volgen er meer
Lopen tussen het hoge riet
Hier kunnen we het hek blijkbaar niet over dus dan maar er om heen
Kronkelig en ongelijk pad, vinden mijn knieŽn niet leuk !!
Stukje vlonderpad
Weer een brug met slechts 1 leuning, maar nu iets smaller
En nog een 'Selfie'
De kerk in Bergambacht

Alles op een Rijtje

Wandeling14e WZ Wandeldag
Afstand43 km
OrganisatieCSG Willem de Zwijger - Schoonhoven

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Voorjaarstocht - N'gein

Volgend bericht »

Engherkaderoute
-Wandelen van Montfoort naar Linschoten-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Bever