Home > Wandelen op de grens van de Krimpener- en Lopikerwaard

Wandelen op de grens van de Krimpener- en Lopikerwaard

Wandelen op de grens van de Krimpener- en Lopikerwaard -

Op de sport- & beweegkalender van TBFit staat vandaag wandelen op de agenda. Ons is gevraagd of wij een leuke wandeling wilden uitzetten. Op de grens van de Lopiker- en Krimpenerwaard is het heerlijk wandelen. En dus struinen we in goed gezelschap over slingerende landweggetjes, oude kades, houten vlonders, tiendwegen met karrespoor en natte graspaden.

10 oktober 2015 • Zuid-Holland

We starten bij Café De Vlist Ik heb wandeling van vandaag een paar keer eerder gelopen. De eerste keer op 16 aug. j.l. om de route te verkennen. Gisteren gedeeltelijk, om vandaag niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Het is een waterrijke route door het Groene Hart.

Om 9:00 uur verzamelen we bij Café de Vlist en even later gaan we aan de wandel. Maar niet voordat ik iedereen natte schoenen en vieze broekspijpen heb beloofd. Met z’n elven stappen we de Bonrepas op, richting Schoonhoven. Voor de meesten is dit geen onbekend weggetje. Echt druk is het er niet maar er wordt wel hard gewerkt. Regelmatig moeten we aan de kant wachten om een grote trekker te laten passeren.

Offroad op de Bergvlietsekade

In Schoonhoven wandelen we langs de bebouwde kom en gaan we de Kadijk op. Dit rustige weggetje is niet meer dan een karrespoor achter de boerderijen. Daarna wandelen we over het fietspad van de Bergweg verder en komen we uit op het Geerpad. Halverwege gaan we linksaf de Bergvlietsekade op. Het eerste stuk offroad. Oktober is niet voor niets de maand van het onverharde pad.

Vlonderpad Bergvlietsekade De Bergvlietsekade is sinds februari 2014 officieel open. De kade is ruim 3 km. lang en is een van de oudste onverharde kades in de Krimpenerwaard. Met één eigenaar van de kade kon geen overeenstemming worden bereikt en hier is een vlonderpad over de Bergvliet aangelegd om toch verder te kunnen wandelen. Als je er alleen overheen wandelt merk je dat niet, maar met z’n allen tegelijk over het vlonderpad voelt toch wel heel wiebelig.

Oer-Hollands landschap

We vervolgende de Bergvlietsekade en laten het Kraamvrouwenpad richting Vlist rechts liggen. De herfst hangt in de lucht, bladeren beginnen te verkleuren en overal zie je paddenstoelen. Het is genieten van het oer-Hollandse polderlandschap. De boezemmolen van Haastrecht is een karakteristiek herkenningspunt in de verte. We wandelen over de brede graskades van natuurgebied Bilwijk naar Haastrecht, aangekeken door een paar nieuwsgierige koeien. In Haastrecht genieten we Over de Brug van een lekker bakkie met appeltaart.

De Vlist

Oer-Hollands Inmiddels laat het zonnetje zich uitbundig zien. Langs de Vlist wandelen we verder. De Vlist is een veenriviertje en vormt de grens tussen de Krimpener- en Lopikerwaard. Er staan karakteristieke boerderijen, mooie optrekjes. Bij diverse huizen is iets te koop zoals eieren, appels, plantjes, potten enzovoorts …

Terug bij Café de Vlist hebben we ruim 19 km. gewandeld, 19 hele kilometers langs het water. Op het terras praten we na over de leuke wandeling. Onze benen krijgen rust als we genieten van een welverdiende lunch, bestaand uit een kop tomatensoep, broodje kroket en een broodje kaas. Wat een verwennerij !!

Ik vond het best spannend om een wandeling uit te zetten voor een onbekende groep. Ik hoopte dat de route voor iedereen verrassend genoeg zou zijn, met onbekende paden en weggetjes. Best een uitdaging, juist omdat het toch ook redelijk dichtbij huis is. Ik denk dat het aardig is gelukt. Het was in ieder geval leuk om te doen. Iedereen was met iedereen aan de praat. Het tempo lag ruim boven de 5 km. per uur. In mijn eentje haal ik nooit dit tempo, dat is een ding dat zeker is. Ik had dan ook nauwelijks tijd om foto’s te maken, iets dat ik normaal veelvuldig doe. Tja . . . je kunt niet alles hebben.

Wandelen op de grens van de Krimpener- en Lopikerwaard

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
TBFit
Datum wandeling
zaterdag 10 oktober 2015
Afstand
19 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Horeca
In Vlist en Haastrecht is keuze uit diverse horecagelegenheden
Media
Bijzonderheden
Knooppunten: 25 --> 83 --> 16 --> 5 --> 14 --> 13 --> 12 --> 11 --> 79 --> 77 --> 78 --> 89 --> 86 --> 23 --> 85 --> 26 --> 84 - 25 (Zuid-Holland)

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Wandelen op de lange baan

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.