Rondwandeling over Landgoed de Groote Scheere

Knooppuntenroute

Home > Rondwandeling over Landgoed de Groote Scheere

Rondwandeling over Landgoed de Groote Scheere

Knooppuntenroute

Rondwandeling over Landgoed de Groote Scheere - Knooppuntenroute

Landgoed de Groote Scheere ligt op de grens van Overijssel en Drenthe, vlak bij Gramsbergen. De camping waar wij verblijven ligt aan de rand van het landgoed. Ik maak er een verrassende wandeling van ruim 7 km door een historisch boerenlandschap.

19 september 2021 • Overijssel

Op onze laatste vakantiedag maak ik een korte wandeling direct vanaf de camping. Wij staan met onze KampeerKoets op Camping de Eikenzoom in Anerveen, een buurtschap bij Gramsbergen. Op enkele honderden meters vanaf de camping ligt Landgoed de Groote Scheere. Aan de hand van de wandelknooppunten maak ik een eigen wandeling over het landgoed.

Ik weet vooraf niet wat ik van de route mag verwachten. Als ik het kaartje bekijk lijkt het alsof in grotendeels over de weg wandel. Niet direct mijn favoriet, ik hou meer van verrassende onverharde paden. Wel lekker makkelijk om alleen maar de knooppunten te volgen.

Landgoed de Groote Scheere

Ik ben nog maar 200 meter onderweg en dan ben ik in Holthone, een buurtschap van Hardenberg. Het buurtschap maakt deel uit van Landgoed de Groote Scheere. Ik ga linksaf en volg een graspad tussen de maisvelden en weilanden. Wouw, die zag ik niet aankomen. Tot mijn verassing is de route onverhard. Leuke paden en ik geniet van 1000-den tinten groen. Ik wandel er op het platteland tussen eeuwenoude houtwallen en -singels.

Wandelen op het platteland
Wandelen op het platteland
Een groene wandeling op Landgoed de Groote Scheere
Een groene wandeling op Landgoed de Groote Scheere

Wandelknooppunten . . .

Ik volg de knooppunten en dat is niet altijd even duidelijk aangegeven. Op de paaltjes staan rode, gele en blauwe pijlen. Ik heb geen idee welke ik moet volgen. Vooralsnog wijzen alle pijlen dezelfde kant op, dus dat is makkelijk. Als ik bij het volgende knooppunt kom zie ik nog steeds dezelfde kleur pijlen, die nu elk een andere kant op gaan. Via de knooppunten op mijn telefoon zie ik dat ik linksaf moet en dan blijven de gele en rode pijlen over.

Ik snap er niks van.

Ik ben gewend dat je bij een knooppunt een pijl krijgt naar het volgende knooppunt. Dat is hier in Overijssel helemaal anders, dat is mij al snel duidelijk. Maar welke kleur pijlen ik dan precies moet volgen weet ik (nog) niet.

Evengoed heb ik het naar mijn zin. Ik maak tijd om even te spelen met mijn telefoon voor een paar selfies.

Tijd voor een selfie
Tijd voor een selfie

Landgoed De Groote Scheere is zo’n 800 hectare groot, waarvan 600 ha landbouwgrond en 150 ha bos. De boerderijen en woonhuizen op het landgoed hebben allemaal rode en gele luiken, de familiekleuren van de familie Voerst Van Lynden. Ooit (200 jaar geleden) waren er zo’n 40 boerenbedrijven, nu zijn dat er nog maar acht.

Nieuwe(re) boerderij op Landgoed de Groote Scheere met kenmerkende rood-gele luiken
Nieuwe(re) boerderij op Landgoed de Groote Scheere met kenmerkende rood-gele luiken

De route loopt langs een aantal van de boerderijen. Het valt mij op dat de boerderijen aan onverharde wegen liggen, soms niet meer dan een karrespoor. Dat ben ik niet gewend. Het geeft een nostalgisch tintje aan de wandeling.

Wandelen op het boerenland
Wandelen op het boerenland

De Ganzenhoeve

Dan volgt een stukje over de weg en dat is niet eens vervelend. De Holthoner weg is een mooie weg met aan beide kanten oude bomen. Enige minpunt is de N34 die dwars door het landgoed loopt. Het geluid van de voorbij razende auto’s is best goed te horen.

De Holthonerweg
De Holthonerweg

Links ligt pannenkoekenboerderij de Ganzenhoeve en ik wandel er naar toe. Er staat een groot bord met daarop een kaart van de knooppuntenroutes. Pas dan begrijp ik de rode, gele en blauwe pijlen. Ik hoef alleen maar de rode pijlen te volgen en me niet druk te maken over de knooppunten. Alleen als ik van de rode naar bv de blauwe route wil overstappen moet ik weten bij welk knooppunt ik de overstap moet maken. Hoe simpel kan het zijn.

Knooppuntenwandeling de Groote Scheere, ik volg de rode route
Knooppuntenwandeling de Groote Scheere, ik volg de rode route

Omdat ik er toch ben, zoek ik een plekje op het terras van de Ganzenhoeve voor een drankje. Ik kan de verleiding niet weerstaan en bestel ook een lekkere pannenkoek. Jammie . . .

De Ganzenhoeve in Holthone
De Ganzenhoeve in Holthone

Door een klein (maar fijn) bos bij de Ganzenhoeve volg ik de rode pijlen. Ik loop langs de zandwinningsplas die is ontstaan bij de aanleg van de N34. Als ik het goed begrepen heb werd de plas gebruikt als zwemplas door de adellijke landgoedfamilie(s).

Zandwinningsplas en/of zwemplas ?!?!
Zandwinningsplas en/of zwemplas ?!?!

Ik verlaat het bos en kom nogmaals op de Holthonerweg uit. Vandaar loopt de route over de verharde weg. Na Hoeve de Klumpe verandert de route. Ik passeer een boerderij met megastallen en laat het idyllische deel van het landgoed achter me.

Megastallen . . .
Megastallen . . .

De komende 2,2 km zijn aanzienlijk minder leuk. Ik had bij voorbaat het nodige asfalt verwacht. Het mag dan een klinkerweg zijn, met zo'n lange en rechte weg doe je mij geen plezier. Het uitzicht is ook niet om over naar huis te schrijven en de herrie van de N34 lijkt ineens vele malen erger.

Later zie ik op de camping een routebeschrijving liggen van een wandeling over het landgoed die niet over die saaie wegen voert.

Het kan nog erger . . .
Het kan nog erger . . .

Er zit niets anders op dan snel door te stappen. Wat een vreselijk stuk en ik verbaas me er over dat dit de route is tussen twee wandelknooppunten. Achteraf had ik beter op de Holthonerweg kunnen blijven. Landgoed de Groote Scheere is gewoon leuk om te wandelen. Maar van knooppunt D16 naar D15 kun je beter een andere route kiezen.

Oeiiiii, dit vind ik echt niet leuk . . .
Oeiiiii, dit vind ik echt niet leuk . . .

Aan het eind van de lange rechte stukken ben ik bijna terug op de camping. Ik heb lekker gewandeld en weinig last van mijn benen. Jammer van de laatste kilometers want de eerste 5 kilometers van de route waren gewoon prima. Zeker leuk voor een korte(re) wandeling vanaf de camping.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Rondwandeling over landgoed de Groote Scheere
Datum wandeling
woensdag 04 augustus 2021
Afstand
7 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 50% (Verhard: 50%)
Start- & eindpunt
  Minicamping De Eikenzoom, Anerveenseweg 33, 7788 AG Anerveen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie en bij de Ganzenhoeve
Horeca
Pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve
Media
Knooppunten
D15D14D13D12D10D16D15(Wandelroutenetwerk Overijssel)

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

De Reuma Walk 2021
-Wandelen in Haarzuilens-

Volgend bericht »

11x - De leukste onverharde wandelroutes
-Ode aan onverhard wandelen-

2 Reacties

Rolph   -  29-09-2021 @ 12:06:14  -

Het is inderdaad even wennen met die kleuren. Maar werkt prima. Zelfde hebben ze voor het wandelnetwerktwente. Je kan op deze manier ook makkelijk rondjes aan elkaar knopen.
vervelende is alleen dat als je halverwege begint, je geen idee hebt wat voor rondje je aan het volgen bent. In Twente noemen ze het startpunten en staan bij de startpunten ook de borden met de routes. Wil je alleen overgaan naar een rondje bij een ander startpunt dan wordt het al weer lastig.
Overigens hebben ze in België een soortgelijk principe. Ook hier per kleur en vorm (driehoek, rondje, vierkant) aangegeven. Hier hebben ze dan nog 'wandelwissel knooppunten' op nummer waar je over kan stappen op een ander rondje. Maar ook hier heb je wel een begin bord nodig met uitleg van de rondjes en kleuren.
Al kan je veel ook vinden op internet.

Mirjam  -  29-09-2021 @ 20:02:37  -

Dankjewel voor je reactie Rolph. Na het zien van het bord werd mij ook veel duidelijk en ik had overduidelijk mijn 'huiswerk' niet goed genoeg gedaan. Al doende leert men, zullen we maar zeggen.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel