Home > 11 Tips voor een leuke zondagmiddagwandeling

11 Tips voor een leuke zondagmiddagwandeling

11 Tips voor een leuke zondagmiddagwandeling -

Wandelen kun je altijd en overal en het is niet voor niets dat juist veel mensen op zondagmiddag een wandeling maken. Even een luchtje scheppen en/of een frisse neus halen. Op deze winterse zondag, heel toevallig de 11-de van de maand, zetten wij 11 tips voor een leuke zondagmiddagwandeling op een rijtje.

11 december 2016 • 11x

1. Boswandeling

Als je Google vraagt -Wat is een boswandeling-, dan kom je uit bij een knap eigenwijs likeurtje van Hollandse bodem. Ongetwijfeld best lekker, wij wandelen liever gewoon in het bos om van een boswandeling te genieten.

Wij vinden de herfst het mooiste seizoen voor een boswandeling. Heerlijk genieten van de mooie herstkleuren, de vallende bladeren en de vele paddestoelen. Misschien kom je onderweg Schotse hooglanders tegen en met een beetje geluk ook nog reeën, herten, roofvogels, eekhoorntjes of wilde zwijnen. Hoewel, meestal zijn deze dieren banger voor ons dan wij voor hen . . .

Onze bostips:

 1. N70 Natuurwandelroute in Berg en Dal
 2. Trage Tocht Rheden, wandelen in Nationaal Park de Veluwezoom
 3. Tabakkertocht Amerongen

2. Stadswandeling

Urban Walking. Ik ben gek op stadswandelingen. Heerlijk slenteren door de stad, er is zoveel te zien. Mensen kijken en overal bezienswaardigheden. Mijn fototoestel draait er altijd overuren. Ook niet onbelangrijk: Horeca (terrasjes) genoeg onderweg om er een leuk zondagmiddaguitje van te maken.

Onze stadse tips:

 1. Stadswandeling Rotterdam met rondvaart door de haven
 2. Doen in Amsterdam: Wandelen door trendy Noord
 3. Stadswandeling Amsterdam: Hofjes in de Jordaan

3. Speurtocht

In onze jeugd hebben we allemaal weleens een speurtocht gedaan en/of zelf bedacht. Hoe leuk was dat ?? Een speelse manier om lekker buiten bezig te zijn, te ontdekken en stiekem de nodige (kilo)meters te wandelen !!

Voor kinderen is een speurtocht altijd leuk. Voor de kleintjes is en ouderwetse speurtocht is met krijtpijlen op de stoep al super spannend. Voor oudere kinderen is een hippe interactieve speurtocht met gebruik van GPS, SMS erg leuk en uitdagend.

Het populaire Geocachen is ook een soort van speurtocht. Het is een spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden.

4. Groene Wissel

Groene Wissels zijn wandelroutes die niet zoveel mogelijk over onverharde paden gaan maar wel leuk en verrassend zijn. Groene Wissels zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km. Ze beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte. Er zijn inmiddels meer dan 500 Groene Wissel Wandelingen, zelfs over de grens !!

Wij zijn fans van Groene Wissels, er is altijd wel een Groene Wissel Wandeling in de buurt. De routebeschrijving is erg duidelijk, nagenoeg foutloos is onze ervaring. Echt leuke #zondagmiddagwandelingen voor als je niet te ver wilt wandelen en toch kilometers wilt maken.

Onze tips voor een Groene (Stads)Wissel:

 1. Stadswandeling, Groene Wissel Doesburg
 2. Verstilde grensstreek in Baarle Nassau
 3. Hoe leuk is wandelen in Haarlem?

5. Klompenpad

Klompenpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracé's. Struinen door de weilanden, klimmen over hekjes, fraaie bospaadjes, je kan het allemaal tegenkomen. Lekker slootje springen - hoeft niet - mag wel - er zijn ook bruggetjes, soms niet meer dan een plank over het water !!

Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes, maar je kunt ook een routebeschrijving 'op papier' kopen of downloaden vis de (gratis) app. Klompen aan, rugzak op en gaan !!

Onze tips voor een leuk klompenpad KIDS:

 1. Benedeneindsepad, nieuw klompenpad in Benschop

6. Stappen & Happen

Culinair Wandelen . . . Lopend Buffet . . . Noem het zoals jij wilt. Wandelen van voorgerecht naar nagerecht waarbij het hoofdgerecht niet wordt vergeten. Iedere gang van het menu in een ander restaurant . . . Smakelijk Wandelplezier !!

7. Even een blokje om

Als kind zetten we (bijna) allemaal onze eerste schreden op het wandelpad en een blokje om is voor niemand vreemd. Lekker even een frisse neus halen op een saaie zondagmiddag. Een simpel ommetje kun je altijd en overal maken. (Wandel)Schoenen aan . . . en gaan !!

En wat is er nou leuker dan Gluren bij de Buren als je toch onderweg bent ?!?!

8. Strandwandeling

Een strandwandeling mag niet ontbreken in het rijtje van leuke #zondagmiddagwandelingen. Heerlijk uitwaaien op het strand en na afloop iets eten en/of drinken in een gezellige strandtent.

Het strand van Scheveningen Meijendel Den Haag-Wassenaar Natuurgebied Meijdendel tussen Wassenaar en Den Haag Kippenloop 2013
Strand & Duinen

Of de heenweg met wind mee over het strand en de terugweg lekker in de luwte van de duinen. Mogelijkheden genoeg. Vanuit Katwijk wandel je zo naar Wassenaar en de route terug door de duinen is de moeite meer dan waard (zoals bij de Kippenloop). Maar ook in duin- & natuurgebied Meijendel, tussen Wassenaar en Den Haag (Scheveningen), is het grandioos om te wandelen. Hier wandelde ik in 2014 met de Zeemansloop.

 1. Den Haag: Scheveningen, haven, strand en boulevard

9. Trage Tocht

Trage Tochten zijn natuurwandelingen die grotendeels over onverharde paden lopen. Het percentage verhard - onverhard/halfverhard is 30%-70%. Je moet niet bang zijn voor een beetje modder. Je mag net zo snel wandelen als je zelf wilt, maar Trage Tochten zijn bij uitstek geschikt om te onthaasten. Op je gemakkie genieten van de mooie omgeving, vaak over het boerenland.

Onze tips voor een mooie Trage Tocht:

 1. Lopen door Landelijk Limburg: Trage Tocht Well
 2. Lopen langs de linies, Trage Tocht Vechten
 3. Wandelen in de Achterhoek, Trage Tocht Terborg

10. Blote Voetenpad

Wandelen op je blote voeten, dat kun je overal proberen maar niet elke wandelroute is geschikt. Je weet maar nooit wat voor rotzooi er op je pad ligt, je wilt toch graag je voeten heel houden. Blotevoetenpaden zijn speciaal gemaakt om buiten in de natuur op blote voeten te kunnen lopen. Je loopt over verschillende ondergronden zodat je 'barefoot' kunt ervaren hoe bv modder tussen je tenen voelt. Er zijn steeds meer Blotevoetenpaden (parken) in Nederland.

Een leuke zondagmiddagwandeling voor jong & oud. Je moet niet bang zijn voor natte voeten !!

 1. Tijdens de Tocht om de Noord wandelden wij over het Blotevoetenpad in Opende - 't Blôde Fuottenpaad (maar niet op blote voeten)
 2. Hier vind je nog 9 blotevoetenpaden - Top 10 Blotevoetenpaden in Nederland en België

11. Georganiseerde tocht

Wekelijks organiseren de diverse Wandelclubs een eigen wandeltocht. Er is er altijd wel eentje in de buurt. Regelmatig wandelen wij een georganiseerde tocht. Lekker makkelijk, gewoon de pijlen volgen.

Een tocht van zo'n 40 km. redden we niet op zondagmiddag. Je kunt ook kiezen voor een korte(re) wandeling van 10 of 15 kilometer, zodat je niet al te vroeg op pad hoeft, het is immers een #zondagmiddagwandeling. Ervaren routemakers weten de leukste paadjes en weggetjes in de buurt. Het leuke van een georganiseerde tocht is dat je niet alleen wandelt. Als je wilt heb je al snel een gezellig gesprek met een mede-wandelaar. Ook de rustplaatsen onderweg zijn goed geregeld.

Onze tips van jaarlijks georganiseerde wandeltochten (ook op zondag):

 1. Zuiderzeewandeltocht - Volendam met cruise !! (Wandelvereniging 'n Loopie)
 2. Kampinatocht Boxtel - Met als hoogtepunten de Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen (WSV De Keistampers)

Hoe ziet jouw favoriete zondagmiddagwandeling eruit ?!?!

Weet jij nog een leuke of bijzondere zondagmiddagwandeling ?? Laat het ons hieronder weten !!

- Laatst bijgewerkt: 06-08-2023 -

Meer wandelplezier

3 Reacties

Ellen  -  26-12-2016 @ 12:42:06  -

Ha, dit lijstje met 11 tips zou ik zelf gemaakt kunnen hebben. Ook ik ben dol op Groene Wissels en stadswandelingen uit de serie 'Wandelen buiten de binnenstad van ...'. Ik heb inmiddels alle Haagse wandelinge gelopen en ben nu bezig met de Rotterdamse serie.

Marie   -  05-12-2019 @ 12:08:09  -

Ik maak ook graag strandwandelingen op de zondag. Gelukkig wonen we dicht bij zee en kunnen we er gemakkelijk heen fietsen. Vaak drinken we een kopje koffie of lunchen we tussen de middag bij het strandpaviljoen.

Mirjam  -  04-01-2020 @ 18:58:58  -

Beste Marie, Heerlijk als je zo dicht bij het strand woont. Wij komen er helaas te weinig. En iets lekkers mag op een zondagmiddagwandeling zeker niet ontbreken. Wij zien het vaak als een dagje uit van een middagje 😉  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Campspace