Home > Foto van de Maand: November 2016

Foto van de Maand: November 2016

Foto van de Maand: November 2016 -

Klompen zijn houten 'schoenen' uit de oudheid die tot op heden nog steeds gedragen worden. Klompen houden je voeten warm en ze zijn goedkoop. De klomp is typisch Nederlandse folklore. Af en toe kom je in het wandelpeloton iemand tegen die op klompen wandelt. Zelf moet ik er niet aan denken . . .

30 november 2016

Deze versleten klompen fotografeerde ik in Oudewater. Ze stonden verdwaald bij een boom, ergens langs het water. Ik vind het een mooi stilleven en dus voor mij de Foto van de maand.

Klompen - schoenen van weleer

Klompen werden het meest op het boerenland gedragen. Aan de klomp zag men waar iemand vandaan kwam. Elke streek had zijn eigen klompenmakers met een eigen klompenvorm. Er zijn niet veel klompen van vroeger bewaard gebleven, want een versleten klomp werd in de kachel verbrand.

Wandelen op klompen

Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust. Het lopen op klompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel.Bron: Wikipedia

Iedere wandelaar weet dat goede schoenen belangrijk zijn bij het wandelen. Er is ruime keus aan wandelschoenen. Af en toe kom je een wandelaar tegen die op klompen loopt. Ook dit jaar tijdens de vierdaagse heb ik diverse die-hards (want dat zijn het voor mij) gezien op klompen.

"De vierdaagse op klompen lopen is veel goedkoper dan al die dure wandelschoenen en ze zitten net zo fijn als gewone schoenen", zo verzekerde een wandelaar iedereen die het wilde horen.

Klompen - Typische Hollandse Folklore
Klompen - Typische Hollandse Folklore

Wooden Shoes

Er worden in Nederland nog steeds klompen in alle soorten en maten gemaakt met de oude machines van meer dan 100 jaar geleden. De klomp is een toeristisch product geworden, er bestaan nog mensen die denken dat Nederlanders allemaal op wooden shoes lopen.

People from all over the world still think that the Dutch wear clogs or wooden shoes every day. If you're one of those people, we're sorry to disappoint you. Contrary to popular belief, most Dutch people don't wear clogs anymore. The only group of people that still wear them are rural workers.Bron: Holland.com - Wooden Shoes

Klompenpaden

Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Ze lopen over historische paden zoals oude kerkenpaden, jaagpaden tienwegen en hessenwegen en zijn groteldeels onverhard. Er zijn vele klompenpaden, variërend in lengte van 5 tot 18 kilometer

Klompen heb je niet persé nodig . . . droge schoenen worden niet gegarandeerd. Wel 100% zand- of graspadgarantie !!

Klompenpaden: misschien wel de meest geschikte wandelroutes om klompen te proberen. Klompen aan, rugzak op en gaan !!

Heb jij weleens op klompen gewandeld ???

Ik in ieder geval niet en denk niet dat ik het ga proberen. Ik ben zuinig op mijn voeten en wil ze graag heel houden. Hoewel, een blaar is een blaar en of ik die nou in mijn schoenen krijg of op klompen . . .

Meer wandelplezier

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Teensokkenwinkel