Home > Vrijwilliger bij de Vierdaagse

Vrijwilliger bij de Vierdaagse

UC'er - Bureaulist

Vrijwilliger bij de Vierdaagse - UC'er - Bureaulist

Ken je dat gevoel? Het gevoel van iets leuks dat bijna begint. Een beetje spannend en toch ook fijn. Eindelijk is dan het zover, de 104de Vierdaagse staat voor de deur en dinsdag woensdag begint 'ie. Een historische Vierdaagse die de geschiedenisboeken in gaat als Driedaagse. Voor mij bijzonder omdat het mijn eerste jaar als vrijwilliger is en voor John omdat hij de eerste keer 40 km wandelt.

18 juli 2022 • 4 daagse Nijmegen

Vrijdag kwamen we aan op de boerderijcamping Nederrijkswald in Berg en Dal. En daar begint de voorpret. De camping is zo goed als vol en bijna iedereen is er weer! Hartstikke gezellig natuurlijk. Allemaal hebben we er zin in, eindelijk gaat de Vierdaagse door. Gesprek van de dag is natuurlijk de voorspelde hitte op dinsdag. Wat gaat er gebeuren ??

De KampeerKoets op z'n vaste stek
De KampeerKoets op z'n vaste stek

Zaterdag is de dag van de aankomst van de vrijwilligers

Dit jaar is mijn eerste jaar als vrijwilliger bij de Vierdaagse, kortweg UC'ers (UC=Uitvoerend Comité) genoemd. Voor alle vrijwilligers begint de Vierdaagse op zaterdag, traditiegetrouw de dag van de aankomst van de UC'ers. Het gaat beginnen, de 4Daagsekriebels gieren door mijn lijf.

Als nieuwbakken UC'er ga ik naar Nijmegen om me aan te melden, mijn kleding en andere UC-essentials op te halen. En dat is nogal wat. Als vrijwilliger wordt je behoorlijk in de watten gelegd.

Na het ophalen van de spullen volgt er een rondleiding over de Wedren. Als wandelaar kan ik de Wedren wel dromen maar als vrijwilliger kom je op plekken waar je als wandelaar niet mag komen.

Mijn werkplek de komende week
Mijn werkplek de komende week

Vervolgens gaan we naar Concertgebouw De Vereeniging voor een lunch en ontmoeting met andere vrijwilligers. Ik ken nog bijna niemand maar al snel heb ik de praat met een andere vrijwilliger. Superleuk, iedereen heeft zijn verhaal en allemaal enthousiast. Het is niet voor niets dat velen al 10 jaar of langer vrijwilliger zijn. De sfeer zit er goed in want ook tijdens de lunch en later bij de BBQ is er live muziek zoals we dat kennen van de Wedren. Jeetje, wat goed, dat zag ik niet aankomen.

Na de lunch volgt er een instructie uurtje en horen we de indeling. Vervolgens is er de plenaire vergadering voor alle vrijwilligers en dat zijn er nogal wat. We verzamelen in de concertzaal van De Vereeniging. Het welkomstwoord komt van marsleider Henny Sackers. Een groot aantal vrijwilligers wordt in het zonnetje gezet. Ook alle nieuwelingen mogen even opstaan, om hun gezicht te laten zien.

Maar mijn naam wordt niet genoemd. Wat blijkt, ik was al ingeloot als vrijwilliger in 2020 en dus ben ik dit jaar al derde-jaars. En dat terwijl ik nog niets gedaan heb. Als afsluiting zingen we uit volle borst gezamenlijk het (officiële) Vierdaagse lied.

Muziek bij de Vereeniging
Muziek bij de Vereeniging

Na afloop van de plenaire vergadering volgt een barbecue voor alle UC'ers. Gezellig en ik spreek weer andere mensen. En dan wil ik toch snel naar de camping, ik heb John zoveel te vertellen en wil mijn kleding passen en showen.

De Bureaulisten

Ik ben ingedeeld bij de bureaulisten, de grootste groep van vrijwilligers bij de Vierdaagse. Wij zijn degenen die de wandelaars het meest te zien krijgen. We regelen de start en de finish elke dag. En niet te vergeten de aanmelding op zondag, maandag en nu ook op dinsdag. Je komt mij dus elke dag tegen op de Wedren.

Gladiolen en Wandelschoenen

Ik sta samen met Lia bij de 40 km in hokje 8a van de Gladiolen. Dit betekent dat iedereen met een gladiool zich bij ons mag aanmelden. John heeft een wandelschoen en mag zich dus niet bij ons aanmelden. Gelukkig finisht John op de wandeldagen wel bij ons. Dan maakt het niet uit en mogen wandelaars gewoon de kortste rij kiezen. Annette en Toos melden zich wel bij mij aan.

Annette en Toos staan in de rij om hun startbewijs op te halen
Annette en Toos staan in de rij om hun startbewijs op te halen
John meldt zich aan bij de 'Wandelschoenen'
John meldt zich aan bij de 'Wandelschoenen'

Het startschot

Ik ben ook twee ochtenden ingedeeld bij de start. Helaas, op dinsdag komt mijn debuut bij de start te vervallen. Maar vrijdag sta ik wel bij de startpoorten om de wandelaars weg te scannen. Eerst de 50km vanaf 4:00 uur, gevolgd door de twee startgroepen van de 40km. Als laatste volgen de 2 startgroepen van de 30 km. Rond 8:00 uur is de start voorbij en staat er ontbijt voor de starters.

De 4Daagse zorgt goed voor zijn vrijwilligers.

Als UC'er ben je het visitekaartje van de Vierdaagse en dus moet je elke dag ‘bedrijfskleding' dragen en er representatief uit zien. Ik heb 4 polo's gekregen, 4 paar sokken, een softshell jack, een regenjack. Van de sponsors nog een rugzak, pet en waterfles. Ik kan het goed gebruiken, behalve de regenjas, die wil ik niet gebruiken. Ik hou wel van spetters maar niet van regen!

Wat moet ik aan ?!?!
Wat moet ik aan ?!?!

Alles is super geregeld voor de vrijwilligers. Ik kom niets te kort de komende dagen. Ontbijt, lunch, diner, en een grote stapel consumptiebonnen. Het kan niet op. Ik vond het over de top en best overweldigend.

Zondag 17 juli - Startbewijs ophalen op de Wedren

Zondagmiddag ben ik bijtijds op de Wedren. Als we aan komen lopen staan de eerste wandelaars al te trappelen van ongeduld. Ze hebben er zin in en willen als eerste hun startbewijs ophalen.

Geconcentreerde bureaulisten
Geconcentreerde bureaulisten

Ik vind het best een beetje spannend. Hoe zal het gaan? Gelukkig ben ik niet alleen want maatje Lia sleept mij er wel door heen. Zij is al jaren bureaulist en kent de kneepjes van het vak. Al snel hebben we onze draai gevonden. Lia checkt de gegevens van de wandelaars en doet hun armbandje om. Ik scan hun QR code en polsbandje zodat elke wandelaar correct geregistreerd wordt. Samen geven we hen de goodiebag en de controlekaart voor woensdag. Als laatste wensen we de wandelaars veel succes en bovenal veel plezier.

En vergeet vooral niet te genieten!!

Vergeet vooral niet te genieten !
Vergeet vooral niet te genieten !

Ondertussen gonst het van de berichten. Van de wandelaars horen we dat er op dinsdag niet gewandeld wordt. De dinsdag is geschapt. Niemand vindt het leuk maar de meesten vinden het de enige juiste beslissing. Begrip overheerst, niemand klaagt. En daarmee is de Vierdaagse van 2022 een Driedaagse geworden.

Samen met Lia
Samen met Lia

Maandag 18 juli: Tweede aanmelddag!

Vandaag is de tweede aanmelddag met wederom een krioelende menigte op de Wedren. De eersten staan alweer met smart op ons te wachten. Op ons gemak installeren we ons hangen we de vlaggetjes weer op. We hebben nog zeker 20 minuten voor dat we beginnen.

Vandaag mogen de wandelaars zich van 10:00 uur tot 14:00 uur aanmelden en morgen van 8:00 tot 12:00 uur. Het is vandaag minder druk dan gisteren. De rij is aanzienlijk korter. Toch hebben we geen tijd over en blijven we constant in de weer. We krijgen wandelaars van allerlei pluimage bij ons aan de tafel. Maar één ding hebben zij gemeen, ze staan allemaal te trappelen van ongeduld om te wandelen.

Ik vind het leuk en de tijd vliegt. Voor ik het weet is het alweer bijna 2 uur.

Na afloop wandel ik nog even over de Wedren en zie ik de familie staan waarvan de kleinzoon problemen had met zijn aanmelding. Wij konden hen (helaas) niet helpen en hebben hen naar de Service Desk verwezen. Ik vraag hen of het uiteindelijk allemaal goed is gekomen. En gelukkig, dat is het geval. Zij blij en ik blij. Ik raak met hen aan de praat en ze vertellen dat ze met z'n allen speciaal uit Canada komen om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Dit als support voor hun Nederlandse (groot)vader. Drie generaties tegelijk aan de wandel, super toch !!

Toi toi toi
Toi toi toi

Tot nu toe vind ik het allemaal even leuk, ik geniet van de hectiek en dynamiek de die Vierdaage met zich mee brengt. Ik vergeet bijna dat John er ook nog is en dat hij 3 dagen 40 km wandelt. Ook hij heeft er zin in en kijkt er naar uit. 3 x 40km is voor hem op papier een makkie. We gaan het zien. Nog één dagje extra geduld en dat gaat het wandellegioen van start. Ik heb zin in woensdag als de wandelaars terug bij ons komen na de eerste wandeldag.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

11x de Nijmeegse Vierdaagse
-Wij Wandelen-

Volgend bericht »

Dag van Wijchen en dag van Groesbeek
-Van sauna naar zwembad-

5 Reacties

Bertie  -  18-07-2022 @ 19:56:43  -

Wat een ontzettend leuk verslag. Het lijkt net of ik er zo bij bent

Jeannette Storm  -  18-07-2022 @ 20:09:34  -

Mirjam heel veel plezier en geniet er van, jammer dat je zelf niet meer kan wandelen.
Dit is dan een leuk alternatief om toch de sfeer mee te maken.
John heel veel succes en plezier met wandelen.

Mirjam  -  19-07-2022 @ 16:05:06  -

Dank jullie wel. Wij hebben het naar ons zin en ik vind het nu al helemaal leuk. Ik heb zin in morgen als de wandelaars bij ons terugkomen na hun eerste wandeldag 😀

Hans  -  22-07-2022 @ 22:32:48  -

Mirjam,
Wat een mooi verslag van je vrijwilligersactiviteiten. En wat een toeval dat we elkaar donderdag na afloop op het terrein van de Wedren hebben getroffen, wat is de wereld klein. Ik ben wel iets vergeten: misschien heb ik een suggestie om je lopen toch weer wat op te kunnen pakken. Belangstelling: laat dat dan even weten, ik stuur je dan mij ervaringen daarover vergezeld van wat fotomateriaal.
Groeten ook aan je man John en uiteraard de felicitaties met het volbrengen van de vierdaagse (veronderstel ik)

Mirjam & John  -  23-07-2022 @ 17:28:40  -

Leuk om jullie reacties te lezen, dankjewel 😀
@Hans, John heeft de Vierdaagse uitgelopen. Ik wandel zelf regelmatig een leuke tocht tussen de 10 en 20 km. Alleen geen Vierdaagse want dat red ik niet meer.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Trainen voor grote wandeltochten met de Wandeltrainer