Dag van Wijchen en dag van Groesbeek

Van sauna naar zwembad

Home > Dag van Wijchen en dag van Groesbeek

Dag van Wijchen en dag van Groesbeek

Van sauna naar zwembad

Dag van Wijchen en dag van Groesbeek - Van sauna naar zwembad

Woensdag is de dag van Wijchen en de dag dat de Vierdaagse van 2022 van start gaat in de zinderende hitte. Donderdag is de dag van Groesbeek, een dag van wolken en regen. Geen enkele wandelaar ontkomt er aan. Van de sauna naar het zwembad, wandeldagen van uitersten.

21 juli 2022 • 4 daagse Nijmegen

Dinsdag 18 juli, de dag dat de 4Daagse nog niet van start gaat

En daarom is er nog een extra moment voor wandelaars om het startbewijs op te halen. Om 8:00 uur zijn we present. Het is rustig, slechts een enkeling staat al op ons te wachten. Er komen minder wandelaars dan voorgaande dagen en we kunnen zelfs af en toe een momentje zitten.

Het aantal eerstejaars wandelaars is groot en we krijgen daarom veel vragen. Vooral over de controle onderweg en het scannen van het bandje bij de start. Leuk om deze mensen letterlijk en figuurlijk op weg te helpen.

Na half 12 is bijna iedereen wel geweest en zijn er 38.455 startbewijzen opgehaald. Klokslag 12 uur leveren we onze scanner in. De aanmelddagen zitten er op. Op naar de wandeldagen, op naar roze woensdag.

Klaar voor de laatste startbewijzen
Klaar voor de laatste startbewijzen

Woensdag 20 juli, de dag van Wijchen

John heeft er zin in en al om 3:10 uur gaat de wekker. We zijn gelijk klaarwakker. John volgt zijn eigen vertrouwde ritueel en veel te vroeg (naar mijn idee) fietst hij naar de Wedren. Als één van de eersten is hij bij de start en hij staat te popelen om te gaan lopen.

Hij heeft er zin in !!
Hij heeft er zin in !!

Als John bijna door Wijchen is belt hij mij op. Hij is enthousiast en goed gemutst. Hij is als 4de gestart (!!) en hij loopt als een speer. Straks is hij nog eerder op de Wedren dan ik.

Bij de controle gaat het bijna mis. De controleur geeft hem in knipje in vakje 5 van de startkaart. Dat is niet juist want het moet nummer 4 zijn. De controleur ziet het zelf gelukkig ook en bij het hoofd van de controle krijgt John een nieuwe controlekaart met het juiste knipje.

Pffftttt, ik moet er niet aan denken dat hij later bij mij komt afmelden en dat zijn knipkaart niet correct is . . . ?!?!

Annette en de meiden

In de 4Daagse-app zie ik dat Annette en de meiden om 5:55 uur gestart zijn. Mooie tijd en de dames gaan voortvarend van start. Ik volg Annette in de app en hun tempo is prima. Superleuk om haar via de app te volgen. Ik stel vanavond de app ook even in voor John, want ik wil hem natuurlijk ook live volgen.

Annette en de meiden bij de start
Annette en de meiden bij de start

Roze woensdag

Iedere derde woensdag van juli is Nijmegen dé roze regenbooghoofdstad van Nederland. Het is de tweede dag van de Vierdaagse en de vijfde dag van de Vierdaagsefeesten. Veel wandelaars hebben iets roze aangetrokken en ook de regenboogvlag siert de straten. Het is een gevarieerd en kleurrijk geheel.

Militairen met de regenboogvlag
Militairen met de regenboogvlag

Als bureauliste op de Wedren

We (de bureaulisten) worden om 11:00 uur verwacht voor een korte briefing. Dat is nuttig en noodzakelijk om de laatste punten van aandacht te bespreken. We verzamelen in de Dubbeldekker. Dat is de grootste tent op de Wedren van 2 verdiepingen. Beneden zit de Albron en boven de VIP ruimte. Vanaf het balkon overzie je de hele Wedren en het is er leeg. In de schaduw zitten de snelheidsduivels Zij zijn al binnen en wachten totdat zij zich bij ons mogen afmelden. Dat mag vanaf 12:00 uur en geen minuut eerder.

Een bijna lege Wedren gezien vanaf de dubbeldekker
Een bijna lege Wedren gezien vanaf de dubbeldekker

Na de briefing halen we onze kist met spullen en lunchpakketten op. We installeren ons in de tent en maken een praatje met de eerste wandelaars die niks liever willen dan afmelden en douchen. Helaas, ze moeten net als wij nog bijna een half uur wachten. Kort voor 12 uur worden de scanners gebracht. In tussentijd loop ik naar de weg en zie grote groepen militairen langs wandelen. Zij moeten vanaf de Wedren nog zo’n 6km doorlopen naar Heumensoord.

Vanaf de Wedren moeten de militairen doorlopen naar Heumensoord
Vanaf de Wedren moeten de militairen doorlopen naar Heumensoord

Het is de bedoeling dat we eerst de controlekaart van de wandelaars controleren. Hebben zij alle knipjes ontvangen op de juiste nummers? Ze hebben 2 controles gehad onderweg en is er geknipt in nummer 3 en 4. We krijgen een controlekaart als voorbeeld. Vervolgens scannen wij hun polsbandje. Is alles okee, dan krijgen ze een controlekaart voor de volgende dag.

Voorbeeld van de controlekaart
Voorbeeld van de controlekaart

Klokslag 12:00 uur starten we. De eerste 10 minuten is het druk en dan hebben we de rij wachtenden gescand. Langzaam druppelen de wandelaars binnen en één van hen is John. Hij is al om 12:11 op de Wedren en ook hij heeft snel gelopen. Ondanks de hitte gaat het goed met hem. Dag 1 zit er op. Hij vind de 40 km nog steeds een makkie en zo loopt hij ook.

John is al om 12:05 uur binnen !!
John is al om 12:05 uur binnen !!

Langzamerhand wordt het drukker en komen er steeds meer wandelaars binnen. We hebben zelf amper de tijd om even te zitten. Gewoon doorgaan en scannen maar. Al met al hebben we ruim 850 wandelaars gescand.

Ik heb volop bekenden gezien. Natuurlijk Annette en de meiden. Hartstikke leuk om m’n zusje te scannen. Het gaat goed met ze en zo zien ze er ook uit. Maar ook mensen van de camping komen speciaal bij mij langs voor hun scan en nieuwe controlekaart. Gezellig, helaas heb ik nauwelijks tijd voor een praatje.

Vreemde snuiter op de Wedren
Vreemde snuiter op de Wedren

De wandelaars zijn blij dat ze binnen zijn. De laatste kilometers is het warm en voor velen is het behoorlijk zwoegen. Iedereen is er nu wel van overtuigd dat het goed was dat er dinsdag niet gewandeld werd.

Hitte op de Wedren

Op de Wedren zijn er veel mensen die last hebben van de hitte. Ook bij onze tent zien we het voor onze ogen gebeuren. Een mevrouw vraagt of ze onze stoel mag gebruiken, ze wil echt even zitten. Nou hebben wij toch geen tijd om te zitten, dus ik geef deze mevrouw graag mijn stoel. Na verloop van tijd gaat het minder goed en vraagt zij om de EHBO en ik ga op zoek naar hen. Zij zijn overal druk bezig en kunnen het amper voorwerken.

Terug bij die mevrouw hebben een paar wandelaars zich over haar ontfermd. Ze ligt op de grond met haar benen omhoog en de dames maken haar hoofd en haren nat om te koelen. Binnen 10 minuten knapt ze zienderogen op. Goed om te zien, haar ogen zijn weer helder en zo klinkt ze ook.

Dit soort dingen vind ik doodeng, ik weet gewoon te weinig van EHBO enzo. Ik ben een slechte verpleegster maar ik heb wel weer wat geleerd. Een volgende mevrouw die sterretjes ziet leg ik dan ook snel op de grond met de benen omhoog. Helaas, zij knapt niet op en alles bij elkaar ligt (en zit) zij meer dan een uur bij ons. Ook nu weer ontfermen andere wandelaars zich over haar. En dat is zo mooi om te zien dat wildvreemden zich over iemand ontfermen die alleen meeloopt met de Vierdaagse. Uiteindelijk komt het Rode Kruis erbij en nemen zij haar mee naar één van de grote tenten.

Vanaf 16:30 uur wordt het rustiger en druppelen de laatsten binnen. Een zwalkende man trekt de aandacht. Hij loopt moeilijk. Als hij bij ons is, vertelt hij vol trots dat hij teveel biertjes gedronken heeft. Tja, dat is duidelijk te zien. Kwestie van prioriteiten.

Het is een enerverend dagje vol hectiek en dynamiek. Het is een georganiseerde chaos met een krioelende menigte. Er komen toch in korte tijd ruim 37.000 wandelaars om te scannen en dan nog al het publiek dat komt kijken.

Donderdag 21 juli, de dag van Groesbeek

De donderdag ziet er heel anders uit dan de woensdag. Het is bewolkt en de zon laat zich nauwelijks zien. ’s Nachts regent het behoorlijk. Bij de start is het droog maar onderweg vallen de eerste druppels. De temperatuur is prima.

Ik hoef pas om 11:00 uur op de Wedren te zijn voor de dagelijkse briefing. Ik fiets naar de Zevenheuvelenweg en de eerste wandelaars komen al voorbij de camping. Ik zie dat het nog wel kan en fiets met de wandelaars mee. Tot aan de Wedren volg ik de route van de Vierdaagse. Er zijn nu nog zo weinig wandelaars, dat ik niemand in de weg fiets. Leuk om de laatste 8km van de route te fietsen, zo kan ik ook een beetje sfeer proeven. De boxen worden getest en de muziek schalt door de straten.

Campers en de eerste wandelaars op de Zevenheuvelenweg
Campers en de eerste wandelaars op de Zevenheuvelenweg

Al tijdens onze briefing rond 11:00 uur begint het zachtjes te regenen. Alleen de allereerste lopers blijven droog. Daarna houdt het op met zachtjes regenen en komt het zelfs met bakken uit de hemel. De wandelaars willen snel gecontroleerd en gescand worden om zo vlug mogelijk een warme douche op te zoeken.

Het regent
Het regent
Natte voeten
Natte voeten

De meesten vonden het prima wandelweer, beter als de hitte van gisteren. Dan toch maar liever wat regen. Nou zei ik het al eerder, ik hou wel van spetters maar niet van regen. Gelukkig staan wij droog in onze tent.

Rond 13:00 uur is John binnen. Hij is doorweekt maar dat is dan ook alles. Het gaat goed en hij loopt lekker. Hij heeft het prima naar z’n zin. De 40 km gaat hem wel heel gemakkelijk af.

John is binnen
John is binnen

Het is minder druk op de Wedren. De meeste wandelaars gaan snel terug naar huis, want er zijn maar weinig droge plekken om even lekker te zitten. Ook het Rode Kruis heeft een rustige middag op de Wedren. Hun collega’s van de blarenpost hebben het vele malen drukker.

Rond 15:00 uur zie ik Annette in de rij staan, samen met één van haar wandelmaatjes. Gezellig en ook zij zijn doorweekt. Maar ze kunnen nog lachen, dus ook de laatste dag moet lukken. Een kwartiertje later komen dan ook de andere 2 wandelmaatjes zich bij mij (af)melden. En zij zijn niet de enigen uit Harmelen. Ik herken twee wandelende broers en zij zijn verbaasd als ik zeg "Hallo Harmelen".

Zussen
Zussen

Vanaf half 5 wordt het rustiger op de Wedren. Mondjesmaat komen er nog wandelaars binnen. We hebben alles bij elkaar vandaag 951 wandelaars gecontroleerd en gescand. Allemaal hebben ze een controlekaart gekregen voor morgen en mogen ze weer van start.

Morgen volgt een nieuwe uitdaging voor mij. Om half 4 wordt ik aan de start verwacht voor een korte briefing. Klokslag 4:00 uur scannen de 50km wandelaars weg. Rond 8:00 uur zijn we klaar, als de laatste wandelaars van de 30km vertrokken zijn. Ik ben er best een beetje zenuwachtig voor. Het wordt een lange dag, van 4:00 uur totdat we om 18:00 uur klaar zijn met scannen.

Op naar morgen, op naar de laatste dag van de Vierdaagse van 2022. Ik heb er reuzeveel zin in!!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag van Wijchen en Dag van Groesbeek
Datum wandeling
woensdag 20 en donderdag 21 juli 2022
Afstand
40 km
Kenmerken

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Vrijwilliger bij de Vierdaagse
-UC'er - Bureaulist-

Volgend bericht »

Gouden kruisje in de pocket
-Veni - Vidi - Vici - Via Gladiola-

5 Reacties

Louise  -  21-07-2022 @ 20:52:19  -

Wat leuk om te lezen hoe het gaat met de wandelaars en met de vrijwilligster
Morgen komen we jullie aanmoedigen zet hem op toppers

Jolanda  -  21-07-2022 @ 22:16:07  -

Vluchtig gelezen, maar wat maak je allemaal mee, prachtig.
En wat een tempo heeft die John.
Ik houd hem niet bij.
En wat je schrijft...gister een sauna vandaag een zwembad.
Wat hebben we morgen....
Nog een gezellig dagje morgen!

Annet kasbergen  -  22-07-2022 @ 00:03:19  -

Mooi om het allemaal te lezen hier in canada, vele groetjes van ons en wesley en silvia

Rieky  -  22-07-2022 @ 09:08:19  -

Heel leuk verhaal Mirjam.
Geniet nog van de laatste dag .groetjes voor jullie uit Odijk.

Renate  -  23-07-2022 @ 21:04:53  -

Wat super leuk om je blog te lezen Mirjam, zeker als je het van dichtbij hebt meegemaakt! Ben benieuwd naar je blog van de laatste dag.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.