De Vierdaagse van 2023

4 dagen voetsie

Home > De Vierdaagse van 2023

De Vierdaagse van 2023

4 dagen voetsie

De Vierdaagse van 2023 - 4 dagen voetsie

De 105-de vierdaagse van 2023 is nu écht begonnen. De wandelaars zijn gestart. John is 4 dagen voetsie en wandelt elke dag 40 km. Ik ben present op de Wedren al bureaulist. We gaan er weer voor.

19 juli 2023 • 4 daagse Nijmegen

Vrijdag kwamen we aan op de boerderijcamping Nederrijkswald in Berg en Dal. We komen er al vanaf 2009 en kennen er dus best veel mensen. Het is superleuk dat iedereen er weer is. Voor ons begint het Vierdaagsefeest op de camping.

Op de camping
Op de camping

De bureaulisten

Voor mij begint de Vierdaagse op zaterdag, traditiegetrouw de dag van de aankomst van de UC'ers (Uitvoerend Comité). En ik heb er zin in. Ook dit jaar ben ik ingedeeld bij de Bureaulisten.

Als eerste haal ik mijn consumptiebonnen op (heel belangrijk) en de goodie-bag. Daarna ga ik naar De Vereeniging voor een lunch en om bij te praten met mijn collega bureaulisten. Gezellig, de sfeer is ontspannen en er is altijd muziek. Na de lunch volgt een instructie uurtje en kennismaking met de nieuwelingen. Vorig jaar zat ik er zelf als zenuwachtige debutant en nu voelt het al heel vertrouwd. Zo snel kan het gaan.

Op de foto met m'n collega bureaulisten | Foto © Duncan de Fey
Op de foto met m'n collega bureaulisten | Foto © Duncan de Fey
Er is altijd muziek
Er is altijd muziek

De bureaulisten

Ik ben ook dit jaar ingedeeld bij de bureaulisten, de grootste groep van vrijwilligers bij de Vierdaagse. Wij zijn degenen die de wandelaars het meest te zien krijgen. Om te beginnen regelen we de aanmelding op zondag en maandag. Op de wandeldagen zijn we present bij de start en de finish. Je komt mij dus elke dag tegen op de Wedren.

Er zijn in totaal 119 bureaulisten actief en daarvan is 21% man. De oudste bureaulist is 83 jaar en de jongste is 22 jaar. De koploper doet al voor de 38-ste keer mee. Er zijn dit jaar 17 debutanten.

Eerst nog even met John op de foto bij de barometer
Eerst nog even met John op de foto bij de barometer

Zondag 16 juli: de eerste aanmelddag

Zondag begin is lekker rustig. Ik voel me ontspannen en heb er zin in. Om half 12 meld ik me bij De Vereeniging, deze week het hoofdkwartier van de bureaulisten. We krijgen een korte briefing voordat we van start gaan.

Met z’n allen begeven we ons richting de Wedren, het epicentrum van de Vierdaagse. De eerste wandelaars staan al in de rij te trappelen van ongeduld. Toch moeten zij nog 3 kwartier wachten voordat de aanmelding start.

De mensen in de rij om zich aan te melden
De mensen in de rij om zich aan te melden

En wat is het druk. De rij is lang en blijft lang. De lange rij slingert via het Julianapark naar de aanmeldtenten. Zelfs op de weg staat een lange rij die alsmaar langer wordt. We hebben geen tijd voor pauze en het lukt me niet eens om iets te eten.

John staat gelukkig al vroeg in de rij en hoeft niet zo heel lang te wachten. Hij meldt zich aan bij Lia en mij.  Annette komt even kijken waar ik sta zodat ze in de goede rij staat om zich bij mij te melden. Helaas, de rijen zijn zo lang dat ze de verkeerde rij kiest.

John is aangemeld
John is aangemeld

We werken ons een slag in de rondte en ineens is het alweer 17:00 uur. De mensen die nog in de rij staan melden we aan. Iedereen die na 17:00 uur in de rij wil aansluiten heeft pech en mag het morgen nogmaals proberen. Tijd = Tijd.

We gaan nog even naar De Vereeniging voor het warm en koud buffet. Er wordt supergoed voor de vrijwilligers gezorgd en elke avond een diner hoort daar ook bij. Het is lekker en nog gezellig om even na te kletsen met je collega’s.

Muziek op de Wedren
Muziek op de Wedren

De Vierdaagsevlag in top

Ik blijf niet al te lang want ook op de camping is het gezellig. Campingeigenaar Toon hijst de Vierdaagsevlag in top samen met zijn kleindochters. Daarna is er een borrel in de recreatieruimte en het is nog lang gezellig.

De Vierdaagsevlag (bijna) in top
De Vierdaagsevlag (bijna) in top

Maandag 17 juli: de tweede aanmelddag

De tweede aanmelddag begint met een korte briefing. We krijgen de complimenten voor goede werk op de zondag. Er hebben zich mar liefst 21.000 wandelaars aangemeld. Het zou vandaag rustiger moeten zijn.

De rij om 10:00 uur is nog niet zo heel erg lang en we starten rustig. De stilte voor de storm. Het is gewoon gezellig druk.

Het eerste uur verloopt relatief rustig. Daarna is het opnieuw druk en moeten we flink aanpoten. De rijen zijn minder lang, het aantal wandelaars komt verspreid. Rond 16:30 uur is het ineens stil. De rijen zijn weggewerkt en het is wachten op een enkele last-minute aanmelding. Ik zou het zelf niet aandurven om nog zo laat te komen.

Tussen de drukte door komt Omroep Gelderland bij ons langs voor een kort live-verslag vanaf de Wedren. Leuk . . . vanaf 1 minuut 40 zie je ons aan het werk.

De eerste 2 dagen als bureauliste zijn goed verlopen. Wel druk maar gelukkig ook erg leuk. Op naar de wandeldagen, die er voor ons heel anders uit zien. Wordt vervolgd . . .

(Bijna) alle vrijwlligers van het Comité (UC) bij elkaar | Foto © Duncan de Fey
(Bijna) alle vrijwlligers van het Comité (UC) bij elkaar | Foto © Duncan de Fey

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen langs de Regge
-Tussen Giethmen en Ommen-

Volgend bericht »

Gouden kruisje met kroon
-Vierdaagse 2023-

2 Reacties

Mariska & Bol :)  -  19-07-2023 @ 12:49:33  -

Leuk geschreven Mirjam. Geniet ervan en voor John veel succes

Mirjam & John  -  19-07-2023 @ 19:41:25  -

Wij genieten met volle teugen. John loopt als vanouds, best makkelijk. Vandaag weer een leuke dag achter de rug 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Albelli