Home > Laatste dag als pelgrim in Santiago de Compostela

Laatste dag als pelgrim in Santiago de Compostela

Laatste dag als pelgrim in Santiago de Compostela -

Gisteren is John aangekomen in Santiago de Compostela na 828 kilometer wandelen, elke dag opnieuw, 30 dagen achter elkaar.

27 mei 2018 • Santiago de Compostela

Je gelooft het of niet, de laatste dag zijn er pelgrims die om 5:00 uur opstaan, terwijl het slechts 11 kilometer wandelen is. Onbegrijpelijk en John doet het rustig aan. Als úún van de allerlaatsten vertrekt hij uit de albergue.

Santiago komt snel dichterbij

Dat is toch een kippenvel momentje. Dan denk je "Ja 4 weken geleden zat ik nog in Saint-Palais, ruim 828 kilometer terug".

Hij wandelt op zijn gemak richting de Kathedraal van Santiago de Compostela, het kloppend hart van de stad. Daar komen alle pelgrims samen, daar is het pelgrimsbureau om je Compostela te halen. Hij moet geduld hebben, de rij is lang, zelfs op dit vroege tijdstip. Gisteren zijn er 1598 pelgrims in Santiago gearriveerd en daar is John er eentje van.

De stempels in zijn pelgrimspaspoort
De stempels in zijn pelgrimspaspoort

De verrassing is groot

Terwijl hij staat te wachten in de rij belt hij helemaal blij naar huis dat hij er is.

De verrassing is groot als ineens Rita en Erik voor zijn neus staan. Wij hebben hen ontmoet tijdens een wandeling rondom Zuid-Limburg, eind oktober. Erik heeft John helemaal enthousiast gemaakt om de Camino te lopen. In januari zijn we bij Erik en Rita op bezoek geweest en hebben zij ons honderduit verteld over hun Camino van een paar jaar terug.

En nu staan zijn zij samen met John in Santiago !! Zij wandelden de afgelopen weken de Camino Portugues, de Portugese route vanuit Porto. Zij volgen ons blog en wisten dat John gister in Santiago aankwam en dat dit (bijna) gelijk met henzelf was. John weet natuurlijk niet dat zij ook in Santiago zijn, dit is een geweldige verrassing. John is helemaal verbaasd.

Proost !!
Proost !!

Daar moet op gedronken worden en ze spreken af om 's middags samen te proosten op de Camino. Maandag vliegen zij in het zelfde vliegtuig terug als John.

De Compostela - Het Compostelaat

Na 2 uur geduldig wachten in de rij is John aan de beurt. Hij toont zijn pelgrimspaspoort vol met stempels en krijgt zijn Compostela. Een trots moment.

De Compostela
De Compostela

De Compostela (of Compostelaat) is het officiële kerkelijke document waarmee het Kapittel van de Kathedraal van Santiago erkent dat de persoon die erom vraagt, gekomen is om eer te bewijzen aan de apostel Jacobus. Het is een oorkonde in het latijns. De vertaling is als volgt:

Het Kapittel van de Zegenrijke Apostolische en Aartsbisschoppelijke Kerk van Compostela, als bewaarder van het zegel van het Altaar van de Zalige Apostel Jacobus belast met de taak een bewijsstuk te overhandigen aan alle Gelovigen en Pelgrims uit alle landen van de wereld, die uit devotie of omwille van een gelofte de Bedevaartsplaats van de Heilige Jacobus, onze Apostel, Patroon van de Spanjaarden en Titelheilige, bezoeken, maakt bekend aan allen, te samen en afzonderlijk, die dit zullen nagaan, dat: Johannes Leonardus Klever uit godsvrucht toegewijd dit allerheiligste Godshuis heeft bezocht na een tocht van tenminste honderdduizend meter te voet of per paard dan wel tenminste tweehonderdduizend meter per fiets.

Ter waarmerking hiervan overhandig ik hem/haar het voorliggend schrijven, bekrachtigd met het zegel van dezelfde Heilige Kerk.

Gegeven te Compostela op de 26 dag van de maand mei in het jaar des Heren 2018

De Secretaris van het Kapittel [ Bron: Nederlands Genootschap van Sint Jacob ]

John krijgt er een koker bij om zijn Compostela in te doen. Kijk, daar is over nagedacht, zo komt de Compostela tenminste netjes en kreukvrij mee naar huis. Hij koopt een afstandscertificaat (certificado de distancia). Daarop staat dat hij op 27 april in Saint-Palais vertrok en dat hij 828 kilometer heeft gewandeld naar Santiago de Compostela.

In de rij voor de Compostela Braziliaanse vrienden
Pelgrim John is in Santiago de Compostela

Catedral de Santiago de Compostela

Na alle formaliteiten is het tijd om te genieten in Santiago. Met Erik en Rita spreekt hij af op een terras voor een welverdiend drankje. Even tijd om bij te praten en verhalen te vertellen. Daarna bezoekt John de Kathedraal. Dit is zowel van binnen als van buiten een imposant gebouw.

De imposante kathedraal van Santiago de Compostela
De imposante kathedraal van Santiago de Compostela

Nog één dagje pelgrim . . .

John heeft vannacht niet best geslapen. Er lag er eentje te snurken die heeft de hele nacht bomen omgezaagd en de halve albergue wakker gehouden.

De pelgrimsmis

Vandaag gaat John naar de pelgrimsmis, die moet je meegemaakt hebben als pelgrim. Je kunt het beste ruim vantevoren in de kathedraal zijn, anders kun je niet zitten. John heeft een gruwelijke hekel aan te laat zijn en al om 9:45 uur zit hij in de kerk voor de mis van 12:00 uur. En inderdaad, zitplaatsen genoeg. Ineens om 10:15 uur begon er toch een mis. Dat is snel. Op zondag zijn er meerdere (pelgrims)missen en dit is de eerste. De dienst is in het spaans, John verstaat er weinig van. Toch vind hij het leuk, een echte happening. Zelfs zo leuk dat hij ook blijft zitten voor de dienst van 12:00 uur. Ook de Communie slaat hij niet over.

Het slingeren van de botafumeiro

Hoogtepunt van de pelgrimsmis is het slingeren van de (wereldberoemde) botafumeiro, het grootste wierookvat ter wereld.

Genoeg devotie voor vandaag. Op een terrasje ontmoet hij Nederlandse pelgrims uit Brabant en hij raakt aan de praat met hen. Zo kletst hij snel een uurtje verder. Hij wandelt nog even de stad door en koopt een paar leuke souvenirs.

Altaar in de kathedraal Het zwaaien van wierook in de kathedraal tijdens de pelgrimsmis
Catedral de Santiago de Compostela

Huiskamer van de Lange Landen

Dan gaat hij naar de huiskamer van het Sint Jacobs Genootschap. Deze huiskamer is er voor nederlands sprekende pelgrims, voornamelijk Nederlanders en Belgen. Pelgrims krijgen een kopje koffie of thee en kunnen er terecht om hun camino-verhaal te vertellen aan de aanwezige vrijwilligers. Pelgrims kunnen even op verhaal komen en ervaringen uitwisselen over hun Camino.

John vind het leuk en is blij dat hij naar de huiskamer is geweest. Daar ontmoet hij mede-pelgrims die allemaal Nederlands spreken, helaas geen wandelaars, alleen fietsers. Evengoed is het gezellig om met elkaar over de Camino te babbelen. Eén stel fietsers is hij onderweg in een albergue al een keertje tegengekomen deze week. Veel fietsers vliegen morgen met hetzelfde vliegtuig naar huis als John. Het wordt nog gezellig in het vliegtuig met zoveel bekenden.

Vanuit de huiskamer gaat John naar de albergue van vannacht. Dit is dezelfde alberge van twee nachten geleden. Hij kan terug lopen op de Camino-route naar de albergue, dit is slechts 11 kilometer. Maar zijn pelgrimstocht zit er op en John neemt de bus. Hij laat het adres van de albergue zien aan de buschauffeur en deze stopt precies voor de deur. Dat is nog eens Service.

Nog één nachtje slapen

Morgenochtend is het een paar kilometer (met de bus) naar het vliegveld. John wil er bijtijds zijn, want hij moet nog inchecken. Nog een paar uurtjes vliegen en dan is hij weer thuis !! Hopelijk gaat de terugreis sneller dan de heenreis. Beroerder kan haast niet.

John heeft vandaag een mooie laatste dag als pelgrim gehad in Santiago de Compostela. Gewoon een heerlijk relaxte dag als afsluiting van een prima gelopen Camino.

Bekijk de laatste foto's van John in ons fotoalbum

Waar is John nu ??

John is een dagje in Santiago de Compostela
John is een dagje in Santiago de Compostela

Meer wandelplezier

8 Reacties

Annet  -  27-05-2018 @ 21:31:34  -

Nou John dit is een mooie ervaring voor je geweest en wie weet ooit nog eens een keer. Goede terug reis.

Ben en Greet van Vliet  -  28-05-2018 @ 12:54:25  -

Hoi John en Mirjam wat buiten gewoon mooi was het om al de belevenissen mee te mogen maken. Wij hebben ervan genoten. Een welkom thuis .En lieve groet van Ben en Greet.

Henk en riny  -  28-05-2018 @ 14:05:32  -

John van harte voor het zonder problemen uitlopen . Klassssssssssssssse. of ga je hem nu nog een keer fietsen?????????????.
hoop dat je en snellere thuiskomst hebt. Mirjam zit vast op je te wachten, Je bent wel sneller thuis als je gedacht had, maar 4 weken is toch een hele tijd, Rust lekker uit en hopenlijk vanavond weer een hollandse pot.
groet Henk en riny

Lia en Arie Klever  -  03-06-2018 @ 19:26:10  -

Hoi John,een geweldige prestatie. Wij hebben tegen elkaar gezegd dat dit tien keer leuker is dan de vierdaagse. Dit blijf je altijd bij,en ook de kontakten onderweg.🙏 Mirjam ook bedankt voor het bijhouden van het verslag. Groeten van ons

Mirjam & John  -  04-06-2018 @ 18:37:39  -

Dank jullie wel. Dit blijft John zeker altijd bij, hij heeft nog steeds nieuwe verhalen. Maarre . . . volgend jaar staat de Vierdaagse toch weer op het programma hoor 😀

Happy Hikers   -  12-06-2018 @ 06:02:40  -

Leuk om te lezen, doet toch herinneren aan het stukje Camino wat ik zelf heb gelopen. Helaas stopte het voor ons al in LogroƱo want meer tijd hadden we niet.. 30 dagen is wel erg snel! Jnap gedaan! Kan me voorstellen dat de mis in de kathedraal erg mooi maar misschien ook wel ontroerend is geweest? Ooit loop ik hem nog een keer uit, haha 😀 lezen over de Camino zorgt er dan toch voor dat je weer terug wilt... wat wordt de volgende uitdaging?

John  -  12-06-2018 @ 09:11:35  -

Ik zou de Camino zeker een keertje uitlopen als ik jou was. Dat is zeker de moeite waard, en zijn veel mooie plekken op de route. Ik zou zo weer gaan . . .

John  -  19-06-2018 @ 15:53:04  -

Leuke site om te lezen  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

SportSport