Rondje Noord IJsseldijk

IJsselsteinse bos en de Hollandse IJssel

Home > Rondje Noord IJsseldijk

Rondje Noord IJsseldijk

IJsselsteinse bos en de Hollandse IJssel

Rondje Noord IJsseldijk - IJsselsteinse bos en de Hollandse IJssel

Op zoek naar een ommetje dichtbij huis en op een voor mij onbekende plek, stuit ik op het rondje Noord IJsseldijk. Het is een korte wandelroute van zo'n 6 km in het buitengebied van IJsselstein. Een wandeling langs de Hollandse IJssel en door het IJsselsteinse bos.

19 januari 2021 • Boswandeling Utrecht

Op de site van het IVN Natuur Educatie vind ik een wandeling van bijna 4,4 km bij de Noord IJsseldijk in IJsselstein. Leuk, super dichtbij en ik ben er nog nooit geweest. Omdat ik 4,4 km toch echt iets te kort vind, begin ik mijn wandeling bij sportpark de IJsseloever. Zo maak ik de route 2 km langer en dat vind ik een mooie afstand voor deze druilerige maandagmiddag.

Het is de hoogste tijd om te wandelen want de -Wandel Fit Het Nieuwe Jaar In Challenge- van de wandeltrainer (€) is hopeloos mislukt. Het lukt mij simpelweg niet om elke dag een stukje te wandelen, zeker niet op werkdagen. Mijn knieën laten het niet toe. En ook al heb ik slechts 4 dagen van de challenge gedaan, het is niet voor niets geweest. Ik heb wel de nodige tips gekregen om meer uit het wandelen te halen.

Ik begin met een kort stukje langs de Hollandse IJssel
Ik begin met een kort stukje langs de Hollandse IJssel

Route Noord IJsseldijk

Ik begin de route met een kort stukje langs de Hollandse IJssel. De rivier loopt van Nieuwegein via IJsselstein, Montfoort en Oudewater naar Gouda. Vandaar stroomt de Hollandse IJssel richting Rotterdam en mondt bij Krimpen a/d IJssel uit in de Nieuwe Maas.

Knotwilgen langs het wandelpad
Knotwilgen langs het wandelpad

Het stuk langs de IJssel is leuk om te wandelen. Het is er ook nat en blubberig, wat een achteraf een voorbode blijkt te zijn van wat mij in het IJsselsteinse bos te wachten staat. Al snel laat ik de IJssel achter me. Ik steek de Noord IJsseldijk over en wandel het IJsselsteinse bos in. Nooit geweten dat IJsselstein een eigen bos heeft.

Wandelen in het IJsselsteinse bos

Het polderbos is ook nog niet zo heel oud. Het oudste deel van het bos is aangeplant vanaf 1993. Er groeien vooral populieren, elzen, eiken en essen. Ik wandel eerst een stuk door het oudere IJsselsteinse bos.

Wandelen in het IJsselsteinse Bos met aan beide zijden bramenstruiken
Wandelen in het IJsselsteinse Bos met aan beide zijden bramenstruiken

Het is er nat en drassig en ik heb al snel nog viezere en natte schoenen. Op zich niet heel erg maar een paar stevige laarzen is geen overbodige luxe. Het valt mij op dat er mega veel bramenstruiken groeien langs de paden. Die gedijen er prima en dat komt door de overmaat aan stikstof. Helaas nu zonder bramen.

Het nadeel van een jong bos vind ik de rechte paden. Ik hou meer van slingerende paden met mooie doorkijkjes in plaats van een rechte laan met hoge populieren aan weerszijden.

Hoge populieren aan weerszijden van het rechte pad
Hoge populieren aan weerszijden van het rechte pad
De stam van deze populier is mooi begroeid met mos
De stam van deze populier is mooi begroeid met mos

Het leeft in het bos

Er zitten veel vogels in het bos, ik hoor ze en ik zie ze. Aan de slootkant jagen reigers op verse vis. Hoog in de lucht vliegen grote zwermen vogels over. Ik meen dat ik zelfs een fazant zie met zijn kleurrijke kop maar zeker weten doe ik het niet.

Zo vrij als een vogel
Zo vrij als een vogel

Het nieuwe IJsselsteinse bos

Het nieuwe deel van het IJsselsteinse bos ligt direct naast het ouder(re) deel. Paden lopen door van oud naar nieuw. Het grote verschil tussen oud en nieuw is de hoogte van de bomen. Het is een jong bos dat nog volop moet groeien.

In het nieuwe deel van het IJsselsteinse bos werden in 2015 en 2016 meer dan 49.700 nieuwe bomen aangeplant zoals eiken, beuken, wilgen, populieren, lindebomen en iepen. Speciaal voor de vogels groeien er meidoorn- en sleedoornstruiken, lijsterbessen en hazelaars. Ook is er een plukboomgaard met verschillende fruit- en notenbomen aangelegd maar die heb ik (helaas) niet gezien. Ik heb er ook niet op gelet en er hangen nu toch geen vruchten meer aan de bomen.

Het nieuwe gedeelte van het IJsselsteinse bos, tot voor kort was het gewoon weiland
Het nieuwe gedeelte van het IJsselsteinse bos, tot voor kort was het gewoon weiland

Op sommige plekken staan de bomen erg dicht op elkaar. Ik vraag me af of er ooit een slingerend pad zal ontstaan tussen de bomen. Ik volg gewoon de half verharde paden. Bij een kleine waterpartij is een vlonder gemaakt over het water.

Vlonderbrug in het nieuwe IJsselsteinse bos
Vlonderbrug in het nieuwe IJsselsteinse bos

De route door het bos is makkelijk te volgen. Het bos is zo'n 50 ha groot dus verdwalen kun je er niet. Aan de rand van het bos loop ik langs de weilanden waar de schapen aan de overkant onverstoorbaar grazen.

Boven op een uitkijkheuvel staan twee eenzame bankjes. Ik loop er naar boven en vandaar kan ik het bos goed overzien. Vooral de overgang tussen het oude en nieuwe bos is duidelijk zichtbaar.

Uitzicht vanaf de uitkijkheuvel. In de verte het oude gedeelte van het IJsselsteinse bos.
Uitzicht vanaf de uitkijkheuvel. In de verte het oude gedeelte van het IJsselsteinse bos.

Dan wandel ik langs een plek met herinneringsbomen. Bij elke boom staat een bordje met de naam van een overledene. Ik vind het wel mooie gedachte, een herinneringsboom ipv grafsteen.

Paddenstoelen in het IJsselsteinse bos en dat in januari !!
Paddenstoelen in het IJsselsteinse bos en dat in januari !!

Bij een kleine parkeerplaats verlaat ik het bos. Toch voelt het niet als een boswandeling en dat komt volgens mij omdat het nog een jong bos is. Het mist wat mij betreft de charme van een oud bos. Hoe dan ook, ik mag weer 6 km bijschrijven in mijn wandelboekje en kom in een ander (groener) jaargetijde zeker nog een keertje terug.

De route door het IJsselsteinse bos is uitermate geschikt voor een kort ommetje in de buurt zodat je er toch even uit bent. De wandeling is prima te combineren met een stadwandeling in IJsselstein. Het gezellige centrum ligt op loopafstand. Wil je meer kilometers maken? Dan is een extra grote ronde over het jaagpad langs de IJssel en de Zuid IJsseldijk zeker een aanrader.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 18 januari 2021
Afstand
6 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 77% (Verhard: 23%)
Start- & eindpunt
  Sportpark IJsseloever, Zomerdijk 42, 3402 MJ IJsselstein
Parkeren
Meerdere (kleine) gratis parkeerplaatsen op de Noord IJsseldijk en bij startlocatie
Horeca
Pannenkoeken-Midgetgolf de Roozeboom, Noord IJsseldijk 89, IJsselstein
Media
Honden
Honden zijn toegestaan. In het nieuwe gedeelte van het IJsselsteinse bos moeten honden aan de lijn.

Meer wandelplezier in de buurt

« Vorig bericht

11x - Onze Mooiste wandelingen van 2020
-Wij Wandelen-

Volgend bericht »

Wandelgids - Wandelen in Twente
-20 wandelingen van 7 tot 12 km-

2 Reacties

Jasper van Muijden  -  19-01-2021 @ 16:52:13  -

Oudste deel van het bos is aangeplant in 1985/1986.

Mirjam   -  19-01-2021 @ 18:40:09  -

Beste Jasper, dank je wel voor de aanvulling (verbetering). Op de site van het IVN las ik dat het 1993 was, vandaar dat is het zo schreef in dit blog.
Gr. Mirjam  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.