Trage Tocht Vierhouten

100% boswandeling

Home > Trage Tocht Vierhouten

Trage Tocht Vierhouten

100% boswandeling

Trage Tocht Vierhouten - 100% boswandeling

Tijdens ons eerste camperweekend van 2023 bivakkeren we in Nunspeet. Een prima plek voor een (wandel)weekendje weg. Op het programma staat de Trage Tocht Vierhouten, een 100% boswandeling van zo'n 15 km door de Noord-Veluwse bossen.

10 maart 2023 • Trage Tocht Gelderland Boswandeling

We treffen het niet met het weer, want het is druilerig en (water)koud. Ik heb eerlijk gezegd weing zin om te wandelen. Het liefst kruip ik met een dekentje op de bank om een boek (€) te lezen.

Slecht weer bestaat niet en zodra het (even) droog is stappen we op de fiets. Vanaf camperpark Kostverloren is het ongeveer 7 km fietsen naar Vierhouten. We nemen de toeristische route door het bos. Onderweg worden we nogmaals getrakteerd op een verfrissende regenbui. Jawel, je verwacht het niet ?! Het weer is niet echt uitnodigend maar het bos lonkt en nat zijn we toch al. Vol goede moed starten we met de Trage Tocht Vierhouten.

Wandelen over de onbekende Veluwe

Al na een paar honderd meter wandelen we in de luwte van het bos. Het is droog en de lucht klaart op. Ik krijg er zowaar zin in. We lopen de route vanaf mijn telefoon met de gps. Dat is lekker makkelijk, dan hoeven we geen routebeschrijving te lezen en de wandelgids blijft droog. We hebben de wandelgids (€) voor de zekerheid wel meegenomen.

De Trage Tocht Vierhouten is een echte boswandeling
De Trage Tocht Vierhouten is een echte boswandeling

Op ons gemak kuieren we door het bos. Gelukkig is het droog. De enige spetters die er vallen komen van de bomen. De paden zijn gelukkig schoon en ondanks de vele regen hebben we geen last van blubber(paden). We wandelen over een dik bladerentapijt, een overblijfsel van de herfst.

We passeeren de Ossenkolk
We passeeren de Ossenkolk
Daar gaat-ie
Daar gaat-ie

Na ruim 3,5 km volgt een pittig stuk. Niet zozeer omdat het zwaar is maar ruim anderhalve kilometer rechttoe rechtaan kan mij niet bekoren. John geeft even flink gas en gaat er als een haas vandoor. Ik kan zijn tempo met geen mogelijkheid bijhouden. Hij verdwijnt bijna uit het zicht en dan komt hij terug lopen. Samen is gezelliger dan alleen.

Af en toe vallen er een paar spetters
Af en toe vallen er een paar spetters

Langzaam komt er een eind aan het lange bospad. De herrie van de nabijgelegen A28 wordt gaandeweg steeds luider. De wind staat onze kant op en we ontkomen er niet aan. Jammer, want verder is het uitermate rustig in het bos. We voelen ons een beetje alleen op de wereld.

Best lang en rechttoe rechtaan
Best lang en rechttoe rechtaan

Het Zandenbos

Aan het einde van het lange bospad komen we bij het Zandenbos. Het is er meer gevarieerd met kleine hoogteverschillen door de stuifzandheuveltjes. Ruim 4 km slingerende bospaden ligt aan onze voeten, afgewisseld met heidevelden, grote Rododendronstuiken, vennen en kolken.

Mooie spiegeling in het water
Mooie spiegeling in het water

We zijn ondertussen ruim 8 km onderweg. Lekkereven buiten spelen en een frisse neus halen, dat moeten we echt vaker doen. Fijn om weer eens op stap te gaan.

Maar het valt me niet mee, mijn onderdanen protesteren hevig. De knietjes hebben het zwaar. Mijn wandeltempo is laag en John moet (te) vaak op mij wachten. Samen wandelen is net zo gezellig als dat het lastig is. John heeft engelengeduld.

Ik snak naar een wandelbankje voor een rustmomentje en juist als je die het hardst nodig hebt staan ze er niet. Het zegt waarschijnlijk meer over mijn behoefte om te zitten dan over het aantal bankjes.

Eén van de mooie heidevelden op de route
Eén van de mooie heidevelden op de route
De Waschkolk, vroeger werden er schapen gewassen om ze daarna op de schapenmarkt te verkopen
De Waschkolk, vroeger werden er schapen gewassen om ze daarna op de schapenmarkt te verkopen

Na de slingerpaadjes volgt nogmaals een lang er recht bospad. Even flink doorbijten. We zien door de bomen het bos niet meer.

Even flink doorbijten
Even flink doorbijten
John wandelt de hele route voor mij uit . . .
John wandelt de hele route voor mij uit . . .

De Vierhoutense Heide

De finale van de Trage Tocht Vierhouten loopt over landgoed de Vierhoutense heide. Wat een mooie plek midden in het bos tussen Nunspeet en Vierhouten. We slingeren er over de heide en ploeteren een kort stukje door het zand. Wouw, dit is het beste stuk van de route. Zelfs een omgevallen boom is mooi.

Het mooiste stuk van de route
Het mooiste stuk van de route
Wat een mooie lelijke boomstronk
Wat een mooie lelijke boomstronk

Na ruim 15 km wandelen we Vierhouten binnen. Het is rustig in het dorp en de terrassen zijn leeg. Het toeristenseizoen is nog niet begonnen. Voordat we naar de camperplaats terugfietsen sponsoren we nog even de plaatselijke horeca. Binnen bij de kachel warmen we op en genieten we van iets lekkers. Dat hebben we onderweg gemist.

Een overdosis bos

Je krijgt een flinke overdosis aan bos voorgeschoteld onderweg. Daar is niks mis mee en voor liefhebbers van de bossen is de Trage Tocht Vierhouten een absolute aanrader.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 04 maart 2023
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
  Dorpshuis Horsterhoek, Elspeterbosweg 26, 8076 RC Vierhouten
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Vierhouten is met de auto, fiets en het OV prima te bereiken.
Horeca
In Vierhouten is volop horeca. Onderweg is GEEN horeca.
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen over de onbekende Veluwe
Zandpadgarantieman Rob Wolfs kent de Veluwe door en door: ook de wegen en paden die niet in knooppuntennetwerken, paaltjesroutes of anderszins gemarkeerde wandelingen terecht zijn gekomen. De gids bevat 20 wandelingen over de ongebaande paden van de Veluwe.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Kort en Prachtig rondje Dartheide
-Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug-

Volgend bericht »

Stadswandeling langs Street Art in Utrecht
-Museum op straat-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.