Trage Tocht Heibloem

Lopen door landelijk Limburg

Home > Trage Tocht Heibloem

Trage Tocht Heibloem

Lopen door landelijk Limburg

Trage Tocht Heibloem - Lopen door landelijk Limburg

Eind november las ik op Facebook een oproepje van Rob Wolfs. Hij zocht wandelaars om één van zijn routes uit de wandelgids Lopen door landelijk Limburg te controleren. Het is bepaald geen straf om de Trage Tocht Heibloem te controleren, 100% genieten van de route en natuurlijk het weer.

22 januari 2019 • Trage Tocht Limburg Boswandeling

Lopen door landelijk Limburg

Trage Tochten zijn razend populair en dit jaar komt er een herdruk van de gids, met daarin 18 Trage Tochten in Noord- en Midden Limburg. Een mooi moment om alle routes te inspecteren en te actualiseren. Ons is gevraagd of wij de Trage Tocht Heibloem en de Trage Tocht Well willen controleren. Dat doen we graag en als eerste gaan we aan de wandel rondom Heibloem, een stil dorpje in Noord-Limburg.

90% zandpadgarantie op de Trage Tocht Heibloem
90% zandpadgarantie op de Trage Tocht Heibloem

Na bijna anderhalf uur in de auto zijn we blij dat we onze benen kunnen strekken. We hebben er zin in. Het is fris als we vertrekken, zo rond het vriespunt. Gelukkig schijnt de zon volop.

Vanuit Heibloem wandelen we binnen enkele minuten het dorp uit en lopen we zo het bos in van natuurgebied De Waterbloem. Het is er mooi, bomen en struiken zijn helemaal wit van de rijp en dat levert mooie plaatjes op. Op de grond ligt een dik tapijt van bevroren eikenblad dat knispert onder onze voeten.

Allemachtig prachtig WinterWandelWeer
Allemachtig prachtig WinterWandelWeer

Na 2 kilometer steken we de provinciale weg over en vervolgen de route door het bos. We zijn tot dusver nog niemand tegen gekomen en genieten van de rust en de stilte. We wandelen op de grens van bos en boerenland, een Trage Tocht waardig. We zien opvallend veel hoge uitkijkhutten staan. Deze zijn (volgens mij) voor de jacht. Jagers zitten hoog en droog om het jachtveld en dus het wild, beter te zien. Met een beetje geluk komen wij ook wild tegen, de sporen hebben we al gezien.

Jacht hoogzit, een hoge uitkijkhut voor jagers
Jacht hoogzit, een hoge uitkijkhut voor jagers

De Noordervaart

Vanuit het bos wandelen we een stukje langs de Noordervaart. Grappig om te lezen dat dit kanaal in 1808 werd aangelegd door Napoleon. Hij wilde met het kanaal een snelle vaarverbinding tussen het Franse Rijk en Duitsland maken om de handel te verbeteren. De Nederlanders vreesden door het Grand Canal du Nord hun monopolie op de Maas- en Rijnhandel te verliezen. Toen in 1810 Amsterdam en Rotterdam bij Frankrijk werden ingelijfd, was de nieuwe verbinding overbodig. Sinds eind 2017 is er geen scheepvaart meer op de Noordervaart toegestaan. De Noordervaart dient nu vooral als doorgang voor water vanuit de Maas naar de Peelregio.

Kleine Moost en Groote Moost

Vennetje in de groote Moost
Vennetje in de groote Moost

Na de Noordervaart gaan we een lager gelegen moerasgebied in. We wandelen tussen de kleine Moost en de groote Moost. De Moost is een peelrestant langs de Noordervaart, op de grens van de gemeente Leudal en de gemeente Nederweert. In de Kleine Moost werd vroeger turf gestoken. De afgelopen jaren is de kleine Moost heringericht en in oude staat hersteld.

De groote Moost is een vochtig natuurreservaat en is niet toegankelijk voor publiek. In de verte zien we enkele grazers grazen.

Grazers in natuurreservaat De groote Moost
Grazers in natuurreservaat De groote Moost

De route loopt een ronde om de groote Moost heen. Deels tussen de velden, deels door het bos. Na ongeveer 2,5 kilometer komen we voor de tweede keer bij de Noordervaart. We volgen het fietspad langs de vaart om even later tussen de landerijen te belanden. We wandelen voornamelijk door open gebied van akker- en weilanden. Het bos is echter nooit ver weg.

We wandelen afwisselend door de velden . . .
We wandelen afwisselend door de velden . . .
. . . en door het winterse bos
. . . en door het winterse bos

We controleren niet voor niets

We zijn op pad om de route te controleren en het lijkt erop dat we dat voor niets doen. Alles klopt tot nu toe. Maar schijn bedriegt. In het bos moeten we rechtsaf een ietwat verwilderd pad in. Volgens de GPS zijn we het pad al voorbij, maar nergens is een pad te zien. Iets verderop loopt wel een pad naar rechts. Dit pad is een gewoon normaal zandpad, niets verwilderds aan. We lopen een stukje terug naar het punt waar de GPS aangeeft dat er een pad moet zijn. En inderdaad, het zou een pad kunnen zijn. De term verwilderd is een understatement. Het eerste stuk van het pad gaat nog wel, halverwege is het pad geen pad meer. We zakken weg in de kuilen en we banen ons een weg door de verdroogde varens en stekelige bramentakken.

Het wordt nog erger, even verderop is het pad echt geen pad meer
Het wordt nog erger, even verderop is het pad echt geen pad meer

De Neerpelbeek

Het pad is slechts 250 meter lang, toch lijkt er geen eind aan te komen. Mijn knieŽn en ik zijn blij dat we aan de andere kant zijn. We komen uit bij de Neerpelbeek. We wandelen een flink stuk langs de slingerende beek en genieten van het klaterende water. Er onstaan een soort van mini-watervalletjes. Het water dat nog niet bevroren is, stroomt naar het laagste punt.

De Neerpelbeek meandert door het landschap
De Neerpelbeek meandert door het landschap

Het laatste stuk van de route loopt door het Spaanse Bos. Het is er oorverdovend stil, wat een aangename rust. Aan het eind van het bos keren we terug in de bewoonde wereld en wandelen we langs een oude kloosterboerderij uit 1853.

Gebouwen van een voormalige kloosterboerderij
Gebouwen van een voormalige kloosterboerderij

Vandaar zijn we snel terug in Heibloem. Als we langs de kerk wandelen staat de deur uitnodigend open. In de Mariakapel steken we beiden een kaarsje op.

De eerste wandeling van 2019 is een feit. We mogen 16 kilometer in ons wandelboekje noteren. We hebben lekker gegewandeld in een voor ons onbekend gebied. Dat moeten we veel vaker doen, op ontdekkingstocht in eigen land !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 20 januari 2019
Afstand
16 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
RK Kerk H. Isidorus, Pater van Donstraat 4, 6089 NP Heibloem (gratis parkeren)
Horeca
In Heibloem en onderweg is geen horeca
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Lopen door landelijk Limburg
18 prachtige routes door pittoreske plaatsjes in het Maasdal en de wouden rond de Limburgse meren. Met 90% zandpadgarantie.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen langs markante Utrechters
-Utrecht acht keer anders-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.