Street Art wandeling in Breda
Kunst met een verhaal
Verspreid over Breda vind je meer dan 100 muurschilderingen. Stuk voor stuk zijn het murals met een verhaal die verwijzen naar het verleden, heden en de toekomst van de stad. Ik maakte er een mooie stadswandeling langs meer dan 50 muurschilderingen van de Blind Walls Gallery.
Blind Walls Gallery
Blind Walls Gallery is hét hedendaagse museum van Breda. In de stad vind je ruim 100 murals gemaakt door internationale kunstenaars. Gratis en gewoon op straat. Lelijke blinde muren krijgen een nieuwe aangezicht. De collectie Street Art in Breda wordt alsmaar groter, er komen steeds nieuwe werken bij.
Blind Walls Gallery werkt samen met gemeente, woningbouw, bewoners, ontwikkelaars en bedrijven. Inmiddels zijn er al ruim 85 muurschilderingen gemaakt, verspreid door Breda. Helaas verdwijnen er soms ook wel eens schilderingen door sloop of aanbouw, maar elk jaar komen er ook weer nieuwe schilderingen bij! De mijlpaal van 100 zichtbare schilderingen komt dus steeds dichterbij! (Inmiddels is de 100-ste mural een feit)[ Bron: Blind Walls Gallery ]
Op de site van Blind Walls Gallery vind ik een kaart en uitleg over de muurschilderingen. Ik stippel mijn eigen route uit langs zo’n 60 murals. Ik heb geleerd van de vorige keer. Mijn Street Art wandeling in Tilburg was zo’n 17 km en dat was achteraf te lang. Dit keer is mijn wandelroute langs de Street Art in Breda 11 km. Na de wandeling ga ik verder op de fiets om de murals buiten het centrum te ontdekken.
Ik neem er de tijd voor, mijn fototoestel draait overuren en alle foto's in dit blog zijn door mij zelf gemaakt. Tussen de foto’s en de tekst kom je regelmatig een nummer tussen haakjes tegen. Dit nummer vind je terug op de routekaart en het .gpx bestand van mijn Street Art route.
Street Art route in Breda
De eerste Street Art die ik spot is de opgefleurde fietsenstalling waar ik mijn stalen ros parkeer. Vandaar wandel ik naar de Potkanstraat waar maar liefst vier murals de muren sieren. De Street Art in deze steeg verwijst naar het Bredase nachtleven in het centrum.
Ik vind het leuk om in een onbekende stad te wandelen. Op mijn telefoon kan ik mijn route prima volgen. Ik heb geen idee waar ik ben en wat ik tegenkom. Een paar keer wordt ik verrast door Street Art die niet op mijn lijstje staat. De wandeling begint al goed want op de eerste kilometer ontdek ik al 10 Street Art kunstwerken.
In de Rozemarijnstraat brengen tattoos de muur tot leven. Tatoeëerder en kunstenaar Rutger Termohlen maakte deze Tattoo Flash mural.
Op mijn lijstje staan ook 2 murals aan de Middellaan. Eenmaal daar aangekomen kan ik de Street Art niet vinden. Dan blijkt dat de murals zich aan de achterkant van de flats bevinden. Het Kwatta Meisje en Kwatta soldaatje staan levensgroot afgebeeld op de muur van het trappenhuis.
Via twee poorten kom ik aan de achterkant van de flats. Op de muren van de sombere toegangspoorten zijn portretten van gewone mensen geschilderd. Het zouden gewoon onze buren kunnen zijn. Het is geen object uit de Blind Walls Gallery en ik heb (nog) geen info over deze versiering kunnen achterhalen.
Ik wandel verder langs de Gemuteerde Baars (14) en de Mooiste duif van Breda (15).
Het komt allemaal wel goed, zo niet dan toch
Dan kom ik in de Lunetstraat. Ik heb geen idee waar ik naar op zoek ben maar dan zie ik (eindelijk) het kunstwerk van Tom Onrust en Wouter van der Giessen (16). Ik snap eigenlijk waarom ik het bijna over het hoofd zie, zo klein is het niet.
Op de gevel van voormalig winkelcentrum de Lunet staan 9 zeeppompen in de etalages. De zeeppompjes staan symbool voor het vele handen wassen tijdens de Corona Pandemie. De mural is gemaakt in 2020 om de Bredase bevolking een hart onder de riem te steken.
Er volgen een aantal mooie murals. Street Art op hoog niveau, letterlijk en figuurlijk. Dit zijn de muurschilderingen die de stad een stukje mooier maken. Niet zomaar wat geklieder op de muur maar mooie kunstwerken.
Een van de nieuwste Blind Walls is een eerbetoon aan NAC supporter, vrijwilliger en clubicoon Hein van Poppel. Hij was ooit de ‘Man van de cornervlaggen’ en die zie je terug in op de muur.
Op de Vincent van Goghstraat geniet ik van een stevige maaltijd zonder vlees (21). Een mooi stilleven op een blinde muur.
Collin van der Sluijs
Een van mijn favoriete Street Art kunstenaars is Collin van der Sluijs. Ook in Breda kun je zijn werk bewonderen. Zijn mural op het Concordiaplein vind ik super. Hij schilderde op de muur aan de achterkant van de voormalige stadsschouwburg een zanglijster tussen de bloemen. Collin van der Sluijs verwerkt vaker vogels, bloemen en planten in zijn murals.
Op mijn gemak wandel ik langs de diverse Street Art terwijl ik ondertussen geniet van een lekker ijsje. Heerlijk, ik vermaak mezelf prima. Inmiddels ben ik terug in het centrum en wandel ik tussen het winkelende publiek. Best druk op zaterdagmiddag. Rondom de Ginnekenstraat is volop Street Art te bewonderen. Kleurrijk, speels, onherkenbaar, lelijk, duister, abstract en vet gaaf. Heel gevarieerd, alles kan.
Street Art bij de Molsparking
De Molsparking is een grote parkeerplaats midden in het centrum van Breda. Een spuuglelijke plek als je het mij vraagt maar ook noodzakelijk kwaad. Maar het is wel een hotspot voor Street Art. De lelijke muren rond de parking zijn bijna allemaal voorzien van een bijzondere mural. Ik vind het fascinerend! De meeste murals hebben een link naar het verleden van het terrein.
De Molsparking heeft al vele bestemmingen gehad door de eeuwen heen. Ooit was het de achtertuin van de Ginnekenstraat waar groenten werden verbouwd. In 1436 werd er de St Joostkapel gebouwd en een kleine eeuw later werd het St. Joostgrafveld achter de kapel aangelegd.
In de 18-de eeuw werden de Lange Stallen (ruiterstallen) gebouwd. Ooit stond er een school, een melkfabriek en niet te vergeten de O.L.V. Hemelvaartkerk. Mede door toenemend verkeer veranderde het terrein in een grote openlucht parkeerplaats. Inmiddels is er veel veranderd maar de parkeerplaats bleef.
Een knalroze olifant trekt mijn aandacht. Ik lees later een mooi verhaal over twee circussen die tegelijk in Breda waren. Als ludieke promotieactie liet één van de circussen de olifanten uit nabij de Molsparking. Dat werd bepaald niet gewaardeerd en beide circussen mochten 5 jaar niet meer optreden in Breda.
In een volgende mural zit een bijzonder gedicht aan de stad Breda verwerkt. Je kunt het gedicht zowel van voor naar achteren als van achter naar voren lezen. Dichter Frank Nicholas heeft, speciaal voor deze muur het gedicht geschreven.
Het is druk bij de Molsparking. Overal staan auto’s waardoor het soms lastig is om een goede foto te maken. Ik zie veel groepen die een wandeltour maken langs de muurschilderingen. De gids van Blind Walls Gallery vertelt de bijzondere verhalen achter de murals.
De bewoonster van een huis op de hoek wilde graag de O.L.V. Hemelvaartskerk terug zien in de buurt. Kunstenaar Isakov maakte een moderne versie van de kerk op de kale muur van haar huis.
Ik hou de Molsparking voor gezien want er staan nog een aantal muurschilderingen op mijn lijstje. Op de Grote Markt trakteer ik mezelf eerst op iets lekkers.
Project Kerk binnenste buiten
De Grote Kerk is hét symbool van Breda en de Bredanaars zijn er super trots op. Tot 2027 ondergaat de Grote Kerk een grote restauratie en daarom staan er grote bouwschuttingen rondom de kerk. Een toffe plek voor Street Art.
Voor het project Kerk Binnenstebuiten werkte de Grote Kerk samen met Blind Walls Gallery. De schilderingen zijn gemaakt op grote panelen in de vorm van een kerkraam. Het interieur van de kerk is een grote inspiratiebron voor de kunstenaars. Street Art is vergankelijk en je kunt de kunstwerken bewonderen zolang de restauratie van de kooromgang duurt. Daarna verdwijnen de panelen helaas weer.
Street Art in Belcrum
Ik maak nog een rondje om de kerk en loop terug naar de fietsenstalling. Er staan nog een aantal murals op mijn lijstje die ik graag wil zien. Op de fiets ga ik richting de wijk Belcrum voor de laatste Street Art. Het is een hippe wijk die helemaal in opkomst is. Echt een plek voor Street Art, het doet mij denken aan Amsterdam Noord en de NDSM-werf.
Bij het Gerechtsgebouw passeer ik een kunstzinnige boom. De knalrode boom is 10 meter hoog en er zitten allemaal verschillende maskers in. Een soort van wereldboom met alle culturen uit de hele wereld. Street Art maar dan anders.
Vandaar fiets ik naar de Veilingkade. De Veilingkade zelf vind ik niet boeiend maar aan de overkant van het water zie ik een enorme mural. Daar moet ik heen. Fijn dat ik op de fiets ben!!
Belcrum Brids
Eenmaal aan de overkant parkeer ik mijn fiets en loop ik het laatste stuk naar de muurschildering. Op de achterkant van het Electron-gebouw pronken de Belcrum Brids.
De muur is maar liefst 6 meter hoog en ruim 40 meter lang. Het is een kunstwerk met vogels van allerlei pluimage. De mural is een ode aan de kleurrijke vogels die in de wijk Belcrum wonen en werken.
Bijzonder om te lezen dat kunstenaars Rutger Termohlen, Collin van der Sluijs en Super A (Stefan Thelen) slechts 5 dagen nodig hadden voor deze mural. Wouw, ik vind het gaaf en supermooi. Helaas is de muurschildering tijdelijk vanwege mogelijke sloop van het Electron-gebouw.
Ik wandel terug naar mijn fiets. Rechts van mij zie ik de Wallspot. Een soort van oefenmuur waar beginnende kunstenaars zich uit naar hartenlust mogen uitleven.
Tot slot fiets ik over de Stationsstraat richting de spoortunnels voor mijn laatste Street Art in Breda.
De mooiste Street Art in Breda
Het mag duidelijk zijn. De mooiste Street Art voor mij is de mural van de Belcrum Brids. Zo gaaf, ik kan er geen genoeg van krijgen. Volgens mij zeggen de foto’s genoeg.
6 km fietsplezier
11 kilometer wandelplezier
65 Street Art hotspots
100% genieten
Meer Street Art foto's Breda
ALLES OP EEN RIJTJE
Meer Street Art wandelingen
« Vorig bericht
Wandelen rond Handel en Huize Padua
-Te Gek om los te Lopen-
Volgend bericht »
Wij Wandelen het Schutpad
-Klompenpad in Leusden-
2 Reacties
Ragna en marjan - 03-09-2023 @ 18:29:39 -
Leuke route gelopen, heel inspirerend, sommige (fiets) afslagjes overgeslagen
Mirjam - 03-09-2023 @ 21:22:06 -
Dank je wel, wat leuk om te lezen dat jullie nav dit blog op stap zijn gegaan in Breda. Er is volop Street Art te vinden 😀