Wandelen rondom Oud-Alblas

Het oudste dorpje van de Alblasserwaard

Home > Wandelen rondom Oud-Alblas

Wandelen rondom Oud-Alblas

Het oudste dorpje van de Alblasserwaard

Wandelen rondom Oud-Alblas - Het oudste dorpje van de Alblasserwaard

Vers van de pers ligt de fonkelnieuwe wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht bij ons in de bus. Ik word helemaal enthousiast. Nog geen 24 uur later wandel ik over oude Romeinse heerwegen naar Oud-Alblas, één van de oudste dorpjes in de Alblasserwaard.

15 april 2021 • Zuid-Holland

Planetenwandeling in het Alblasserbos

De wandeling -Oud Alblas- start bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Het ligt aan de rand van het Alblasserbos Oost. Het Alblasserbos is een redelijk jong polderbos, dat is aangelegd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het bos bestaat uit een westelijk deel en een oostelijk deel. Het is een echt wandelbos, fietsers zijn er niet welkom.

Met de wandelgids in de hand ga ik van start. De route begint leuk want het eerste stuk van mijn route loopt gelijk op met de planetenwandeling. In het Alblasserbos ligt een 4 km lange wandelroute langs de Zon en de acht planeten (Mercurius, Venus, Aarde & Maan, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus).

Planetenwandeling in het Alblasserbos - De Zon
Planetenwandeling in het Alblasserbos - De Zon

Ik wandel als eerste langs de zon. Het beeld staat midden in een hoogstamfruitboomgaard. De boomgaard is onderdeel van de educatieve Heemtuin. Het liefst neem ik de zon mee op mijn rondje door de Heemtuin, want de echte zon laat het nog behoorlijk afweten. Het is droog en daar is alles mee gezegd.

De Heemtuin

De Heemtuin is de Alblasserwaard in het klein. Op 2500 m3 ligt een mini polderlandschap met rechte slootjes, een hooilandje, grienden, een eendenkooi, een tiendweg met knotwilgen, een kikkerpoel, donken, wielen, pestbosjes, een moestuin en kruidentuin. Ook zijn er plekken voor dieren zoals een ooievaarspaal, een insectenhotel, een vleermuizentunnel en ringslanghopen. Ik hoop er geen te zien. Hartstikke leuk om even doorheen te lopen.

Hoop er geen een te zien . . .
Hoop er geen een te zien . . .

In een sloot naast de Heemtuin liggen 7 opvallende piramides. In 1988 zijn er in deze piramides brieven aan de toekomst opgeborgen. Later deze eeuw worden de piramides geopend en geven de brieven een mooi tijdsbeeld uit de vorige eeuw.

Ik verlaat de Heemtuin en vervolg de route door het bos waar ik o.a.  Mercurius, Venus, Jupiter en Mars passeer. Leuk om te weten dat de onderlinge afstanden van de negen beelden in de wandeling in verhouding zijn met de werkelijke afstanden in het heelal.

Het Alblasserbos
Het Alblasserbos

Het Alblasserbos zelf vind ik niet heel bijzonder. Het blijft voor mij een nieuwbouwbos dat de charme van een oud bos mist. De paden zijn recht en de bomen zijn netjes op een rijtje aangeplant. Het is meer een soort van groot park. Ik krijg geen moment het gevoel van een echte boswandeling. Het helpt ook niet dat het bos zowel langs de A15 als de provinciale weg ligt. Het voorbij razende verkeer is hinderlijk hoorbaar.

Kunstwerk met veeneiken
Kunstwerk met veeneiken

Ik steek de provincialeweg over en na een kort stukje over het fietspad mag ik gelukkig het weiland in. Heerlijk, even soppen door het natte gras. Mijn nieuwe schoenen zijn in ieder geval graswaterdicht. Aan de overkant van de sloot staat een kunstwerk van veeneiken.

Veeneiken zijn subfossiele overblijfselen van eiken die honderden tot duizenden jaren geleden in moerasbossen groeiden.[ Bron: Wikipedia ]

Neem ik het trapje of ga ik door het hekje ?!
Neem ik het trapje of ga ik door het hekje ?!

Na de veeneiken loop ik langs een compleet verbouwde molen. Wouw, dat is een mooi huis geworden. Wat een gave plek om te wonen. Midden tussen de weilanden. Je volgt gewoon het karrespoor om er te komen. Dit stuk van de route is erg leuk om te wandelen. Over het karrespoor wandel ik verder, langs het historisch dieselgemaal Polder Sliedrecht en een bijzonder hek.

8 is meer dan duizendDat zoeken we even op . . .

Het is belangrijks om je zaken goed te behartigen en goed acht slaan op je zaken is veel waard. Acht(en) in de betekenis van opletten en 1000 is veel. Goed opletten is dus veel waard.

Mooie spreuk, daar wandelje niet achteloos aan voorbij
Mooie spreuk, daar wandelje niet achteloos aan voorbij
De Wingerdse Molen (wipmolen) is tot 1993 in bedrijf geweest
De Wingerdse Molen (wipmolen) is tot 1993 in bedrijf geweest

Oud-Alblas en de Romeinse heerweg

Aan het eind van het karrespoor ligt de Wingerdse molen. Vandaar volgt een stuk van 4 km asfalt tot voorbij Oud-Alblas. Het dorp ligt aan het riviertje De Alblas in de gemeente Molenwaard. De binnenstad van Dordrecht ligt zo'n 7 km verderop.

Asfalt of niet, het is landelijk wandelen naar Oud-Alblas. De Alblas slingert door het weidse landschap. Langs het water staan statige boerderijen, hoog en droog op donken. Ik geniet van mooie vergezichten de polder in. Zelfs de zon doet een poging om door te breken.

Broedende zwaan
Lammetjes in de wei
Meerkoet op een nestje
Vier op een rij in Oud-Alblas
Wandelen in Oud-Alblas

Ooit lag er een Romeinse nederzetting ergens in de buurt van Oud-Alblas. De nederzetting lag aan de heerweg van Noviomagnus (Nijmegen) naar Lugdinum Batavorum (Katwijk-Brittenburg). In de omgeving van Oud-Alblas zijn resten van deze weg gevonden. Wie weet kruis ik zomaar een stuk van de voormalige Romeinse heerweg.

Oud-Alblas aan de Alblas
Oud-Alblas aan de Alblas

In Oud-Alblas loop ik de brug over. Aan de andere kant van het dorp wandel ik richting het westelijke deel van het Alblasserbos.

Ook dit deel van het Alblasserbos bekoort me niet. Een mooi achtergrondkoor van vogels verandert daar niets aan. De herrie van de A15 overheerst. Het kan nog erger want als ik het bos uit kom voert de route direct langs de snelweg. Iets verderop passeer ik de A15 en de Betuwelijn.

Alblasserbos West
Alblasserbos West

Er volgt een stukje langs de rand van Papendrecht. Ik wandel er tussen de huizen over een oude kade. Dat is dan weer grappig. Deze kade is bewaard gebleven als groenstrook in de nieuwbouwwijk. Daarna volgt het Wilgenpad. Links van mij loopt de A15 achter een geluidsscherm. Bij de Rondweg passeer ik nogmaals de snelweg en de Betuwelijn. Eindelijk mag ik na een kleine 4 kilometer het bos weer in.

De Kade ligt midden in de bebouwde kom van Papendrecht
De Kade ligt midden in de bebouwde kom van Papendrecht

Nogmaals het Alblasserbos

Het laatste stuk loopt nogmaals door het westelijke deel van het Alblasserbos. Deze smalle groenstrook is wat mij betreft het mooiste deel van het bos. Ik zie zwanen, meerkoeten, eenden en reigers. Het bos lijkt wel groener  . . . of komt het omdat de zon inmiddels schijnt?

Alles ziet er anders uit als de zon schijnt
Alles ziet er anders uit als de zon schijnt
Ook dit is het Alblasserbos
Ook dit is het Alblasserbos

Een gedicht ter afsluiting

Aan het eind wandel ik langs een gedicht van Anna Enquist. Ik vind het een mooie afsluiting van deze wandeling. Nog een paar honderd meter en dan ben ik terug bij de Heemtuin.

Poëzie in het Alblasserbos
Poëzie in het Alblasserbos

Wandelaar, stap van het pad, Hier is niets te verlangen, te vrezen. Weet u door tijds groene handlangers immer beschermd en omvat. Hier is uw huis. Kijk naar de duistere lei aan uw voet. Weg met uw griffels. Rimpelloos water gaat u ontvangen, dulden, genezen[ Anna Enquist – 2005 ]

De wandeling Oud Alblas is een route met drie gezichten. Een derde van de wandeling viel mij tegen, voornamelijk vanwege het drukke verkeer en de bijbehorende herrie. Het stukje door Papendrecht vind ik behoorlijk troosteloos. Wellicht dat het weekend een rustiger (en dus beter) moment is voor deze wandeling.

Een derde was gewoon okee. Het Alblasserbos kan mij dan niet heel erg bekoren, echt vervelend is het ook niet. De Planetenroute en de Heemtuin geven het bos iets extra’s.

Het deel van en naar Oud-Alblas is ronduit prima tot mooi. Precies datgene wat ik van een wandeling in een vreemde omgeving verwacht. Verrast worden door een mooi pad, een leuke weg, mooie huizen, een pittoreske molen en een zompig graspad. Gewoon genieten van het oer-Hollandse polderlandschap.

Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht

De wandeling rondom Oud-Alblas komt uit de wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht (€). Het is de nieuwste gids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig die verscheen op 6 april jl.

Wandelen met 100% watergarantie

In de gids staan 14 wandelingen van 6 tot max. 18 kilometer. Alle routes lopen in en rond Dordrecht en dat moet je ruim zien. Eén ding hebben alle routes gemeen; of je nu wandelt in Oud-Alblas, het centrum van Dordrecht, in de Biesbosch of in Kinderdijk, het water is nooit ver weg.

Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht
Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht

Routemaker Loek Heskens ontwierp de wandelingen in de gids op basis van het wandelroutenetwerk Drechtsteden. In de gids vind je naast de uitgebreide routebeschrijving ook de wandelknooppunten aangegeven. Uiteraard ontbreekt ook dit keer de interessante achtergrondinformatie niet. Al met al weer een mooie wandelgids zoals we dat gewend zijn van Gegarandeerd Onregelmatig.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 8 april 2021
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 50% (Verhard: 50%)
Start- & eindpunt
  Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Het startpunt is met de auto prima bereikbaar.
Horeca
Restaurant De Krom in Oud-Alblas en het Streeknatuurmuseum
Media
Honden
Niet overal toegestaan in het Alblasserbos
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht
14 Wandelingen van 6 tot 18 km. Met watergarantie. Gegarandeerd 14 dagen volop wandelplezier rondom Dordt!
Knooppunten
21575655505351526168691816155721(Wandelroutenetwerk Drechtsteden)

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

11 Oer-Hollandse polderwandelingen
-In het Groene Hart-

Volgend bericht »

11x - Toffe Trage Tochten
-Wandelen met Zandpadgarantie-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reclame voor Libris boekenwinkels

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.