Groene Wissel Oisterwijk

Prachtige boswandeling tussen de vennen

Home > Groene Wissel Oisterwijk

Groene Wissel Oisterwijk

Prachtige boswandeling tussen de vennen

Groene Wissel Oisterwijk - Prachtige boswandeling tussen de vennen

De Groene Wissel Oisterwijk is een prachtige boswandeling van 14 km. door natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Lekker banjeren door het bos langs maar liefst 9 vennen: Kolkven, Voorste en Achterste Goorven, Witven, Van Esschenven, Groot Aderven, Staalbergven, Wolfsputten en Klompven.

27 november 2021 • Groene Wissel Noord-Brabant Boswandeling

Met onze camper verblijven we een kort weekend op Camping de Gijzel in Oirschot. Een mooie uitvalsbasis voor een stevige boswandeling in de omgeving. Wij kiezen voor de Groene Wissel Oisterwijk. De route start bij het station in Oisterwijk. Vanaf de camping slechts 25 minuten fietsen.

Wandelen in Oisterwijk

Het eerste stuk van de route voert door de bebouwde kom van Oisterwijk. Het stukje langs de Voorste Stroom is best aardig, verder kan de bebouwde kom ons niet bekoren. Na 2 km. komen we in het buitengebied van Oisterwijk en 500 meter verder volgt het eerste onverharde pad langs de Achterste Stroom. Na 3 km zijn we eindelijk in het bos.

Groene Wissel Oisterwijk, lekker banjeren in het bos
Groene Wissel Oisterwijk, lekker banjeren in het bos

Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Oisterwijkse Bossen en Vennen is een fantastisch natuurgebied met bossen, vennen en her en der heidevelden. Een heerlijke plek om te wandelen en dat blijkt wel want het is behoorlijk druk op de bospaden rond de vennen. De hele route komen we mensen (en honden) tegen. Niet zo heel vreemd want het is zondag en prachtig weer met een lekker zonnetje. Ook wij nemen het ervan.

Het Kolkven in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
Het Kolkven in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Het eerste, grootste en diepste ven op de route is het Kolkven. Het ven is net na de ijstijd ontstaan door een grote kolkende rivier en dus werd dit het Kolkven. Vanaf het Kolkven is het maar een klein stukje naar het Voorste Goorven. We volgen een bospad langs het Goorven en komen uit bij het Achterste Goorven.

Voorste Goorven
Voorste Goorven
Achterste Goorven
Achterste Goorven

Herfstwandeling in het bos

Tussen de vennen door wandelen we over mooie bospaden. Het is volop herfst in het bos. We banjeren door grote hopen gevallen blad en spotten de nodige paddenstoelen. We vinden het gewoon leuk, er is genoeg te zien in het bos. We hebben echt een leuke herfstwandeling uitgekozen.

De Vliegenzwam Ik denk dat dit Groen Bekermos is ?!?! Ook de onderkant is mooi Zo mooi !!
Het is herfst - Volop paddenstoelen

Het volgende ven is het Witven. Later lees ik dat het zand op de bodem van het ven wit is. Helaas, ik heb er niet op gelet en heb het dus niet gezien. We volgen een mooi kronkelpad direct aan de oever van het Witven. Wouw!!

Het Witven
Het Witven

Wandelen rondom het Van Esscheven

Het Van Esschenven is genoemd naar de fam. Van Esschen, ooit een familie met aanzien in Oisterwijk. We wandelen bijna een hele ronde om de grote waterplas. Halverwege nemen we een korte pauze bij de Van Tienhovenbank. We genieten er van het supermooie uitzicht over het Van Esschenven.

Van Esschenven
Van Esschenven

Vanaf het Van Tienhovenbankje gaat John alleen verder. Ik loop moeilijk en heb pijn aan mijn onderdanen. Het wil niet vandaag, geen idee hoe dat komt. Ik kan het tempo van John met geen mogelijkheid bijbenen. Voor John is het ook niet leuk om op elke hoek op mij te wachten. Hij gaat er vandoor met de routebeschrijving en ik volg de route via de gps op mijn telefoon. Hij blij, ik blij en in Oisterwijk komen we elkaar vast wel tegen.

Het pad langs het Van Esschenven is zo mogelijk nog mooier dan langs het Witven. Het slingert langs de oever met fraaie doorkijkjes over het ven. Het pad gaat omhoog en omlaag en ik moet oppassen dat ik niet struikel over de boomwortels. Wat een mooi stuk om te wandelen.

Nogmaals het Van Esschenven met eilandje in het midden
Nogmaals het Van Esschenven met eilandje in het midden
Wandelpad langs het Van Esschenven
Wandelpad langs het Van Esschenven

Na het Van Esschenven volgen het Groot Aderven en het Staalbergven. We wandelen niet direct langs de oevers van beide vennen, ik bekijk ze van een afstand. Op één van de bankjes gun ik mezelf een korte pauze want mijn benen hebben rust nodig. De route is mooi maar ik baal ervan dat mijn benen niet meewerken.

Langs de Wolfsputten kom ik uit bij de bebouwde kom van Oisterwijk. Ik ben terug in de bewoonde wereld en daar wacht John op mij. Het laatste stuk wandelen we samen terug naar het station. We passeren het Kompven. Met een beetje fantasie heeft het ven de vorm van een klomp. Het is geen natuurlijk ven want het is gegraven. Later is er een villawijk omheen gebouwd.

Voorste Stroom in Oisterwijk
Voorste Stroom in Oisterwijk

Er volgt een alleraardigst stukje langs de Voorste Stroom en dan zijn we in het centrum van Oisterwijk. Op één van de vele terrassen genieten we van een welverdiende versnapering voordat we terug fietsen naar de camping.

De leukste foto's van de Groene Wissel Oisterwijk

We starten bij het station van OisterwijkWe wandelen langs de Achterste StroomHet eerste ven op onze wandeling is het KolkvenZonnestralen . . .De kabouter in het bos wijst ons het juist padWe wandelen bijna een hele ronden rondom het van EsschenvenVan EsschenvenVoorste Stroom in OisterwijkLekker genieten na de wandeling

Wij vinden de Groene Wissel Oisterwijk een heerlijk gevarieerde boswandeling die niet snel verveelt. De kilometers door de bebouwde kom vinden we minder mooi maar de route langs de 9 vennen maakt alles goed.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 07 november 2021
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 71% (Verhard: 29%)
Start- & eindpunt
  Station Oisterwijk, Stationsplein 1, 5061 HG Oisterwijk
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Onderweg en in Oisterwijk (centrum) is voldoende horeca
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Bijzonderheden
Op een zonnig zondag is het druk in het bos en bij de vennen. Hou daar rekening mee !!
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Noord-Brabant West
20 leuke wandelroutes in de provincie Noord-Brabant, ten westen van de (spoor)lijn 's Hertogenbosch - Eindhoven - van kort tot lang in stad, buitengebied en natuur - voor elk wat wils, goed bereikbaar met openbaar vervoer.

T!PJe vind alle Groene Wissels op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van achtergrondinformatie, een .gpx track, een routebeschrijving en een topografische kaart. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Groene Wissels (én Trage Tochten). Een losse Groene Wissel kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen in Kempen en Peel
-217 km wandelplezier in Zuidoost Brabant-

Volgend bericht »

11x - Onze tips - Kamperen met de camper
-Met wandelroutes in de buurt-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.