Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen

Het Goffertpad

Home > Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen

Het Goffertpad

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen - Het Goffertpad

Wandelen buiten de binnenstad van is populair. Dit keer verkennen wij het Goffertpad, een stadswandeling buiten de binnenstad van Nijmegen. Ik ken de stad van de 4-daagse maar dan zie je nauwelijks iets van de stad. Leuk om de oudste stad van Nederland nu eens op een andere manier te bekijken.

8 februari 2018 • StadswandelingGelderland

We controleren het Goffertpad

Om de kwaliteit van de wandelgidsen te garanderen gaan de mannen van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig wekelijks op stap, om samen met wandelaars de routes voor hun nieuwe gidsen te controleren. Het Goffertpad is één van de wandelroutes voor de wandelgids Wandelen buiten de Binnenstad van Nijmegen (€), die later dit jaar verschijnt. Met z'n zessen controleren we, onder de bezielende leiding van uitgever Maarten, van het Goffertpad.

Bottendaal en Dobbelman(n)

We wandelen als eerste door de wijk Bottendaal. Vroeger stond in deze wijk de zeepziederij van de familie Dobbelmann, bekend van BioTex, Dobbelman en Castella Zeep. De zeepfabriek is verdwenen, in de wijk zijn de herinneringen aan de fabriek zichtbaar aanwezig. Tussen de industriële nieuwbouwcomplexen wappert de schone was. De voormalige fabrieksschoorsteen staat op het binnenplein, het oude Biotex gebouw is nu een appartementencomplex en de straat heet Castellastraat. Even later wandelen we langs de arbeidershuizen, die gebouwd werden om de werknemers van de zeepfabriek te huisvesten.

Op de achtergrond het BioTex gebouw. Let op de letters !! Schone was met Dobbelman
Herinneringen aan zeepziederij Dobbelman in de wijk Bottendaal

Campuswandelen - Radboud Universiteit

Via de Spoorkuul wandelen we met een omweg richting het universiteitscomplex. De Radboud Universiteit ligt grofweg tussen de Heyendaalseweg en de St. Annastraat. Deze straten ken ik goed, met de vierdaagse wandelen we beiden helemaal uit. De Heyendaalseweg maar liefst 3 keer, tot vervelens toe. De St. Annastraat, beter bekend als de Via Gladiola verveelt nooit.

Evenwijdig aan de St. Annastraat komen we bij het Kasteeltje op Landgoed Heyendaal. Ooit was dat het landhuis van een rijke familie, nu hoort het bij de Universiteit. Op het complex staan oud- & nieuwbouw naast elkaar. Naast het oude Heyendaal staan hoge torens uit de jaren '60 van diverse faculteiten. In het campusrestaurant pauzeren we met een hapje en een drankje. Net als bij de campuswandeling in Leiden, mogen wij ook hier gewoon naar binnen.

Na deze korte pauze steken we de Heyendaalse weg over. We gaan naar binnen in het gebouw met de luchtbrug, met de vierdaagse hangen hier heel veel spandoeken.

De route door dit gebouw is de korste weg naar Landgoed Brakkestein.

Landgoed Brakkestein

Brakkenstein is één van de weinige goed bewaarde buitenplaatsen van Nijmegen met een fraai park, het Sterrenbos. Een rijke stinkerd liet ooit een villa bouwen voor zijn paarden tegenover zijn landhuis.

Villa op Landgoed Brakkestein, gebouwd voor paarden !!
Villa op Landgoed Brakkestein, gebouwd voor paarden !!

Heumensoord

Vanaf Landgoed Brakkestein is het een klein stukje wandelen en dan ben je buiten de binnenstad. We komen bij Landgoed Heumensoord, een groot bos- en heidegebied met statige beukenlanen, vele rododendrons en open zandvlaktes. Met de Walk of Wisdom wandelde ik er ook. Eens per jaar, tijdens de Vierdaagse, verandert een deel van Heumensoord in een groot tentenkamp voor maar liefst 6.000 militairen uit binnen- en buitenland. Nu is het er hartstikke rustig en is het heerlijk om er te wandelen. Hoewel het rond het vriespunt is, hangt het voorjaar in de lucht.

Heerlijk wandelweer - 100% Genieten !!
Heerlijk wandelweer - 100% Genieten !!

Het Goffertpark

Na het bos van Heumensoord komen we terug in Nijmegen en wandelen we door de gewone, lees saaie, straten. Af en toe herken ik iets, we kruisen regelmatig een stukje van de vierdaagseroute. Maar alles ziet er nu heel anders uit. Via een parkje en een paar mooie gebouwen komen we in het Goffertpark.

Het Goffertpark een groot stadspark, in de jaren 1935-1939 als werkverschaffing aangelegd. Alles is met de hand gedaan destijds, zonder machines. Het is een echt volkspark, voor alle lagen van de bevolking. Er worden regelmatig concerten gegeven, er is een kinderboerderij, rosarium, een zwembad, vijvers, een skatebaan. Genoeg te doen.

In het Goffertpark staat het Goffertstadion, de thuishaven van eerste-divisieclub N.E.C. (En Ee Cee). Het stadion ligt netjes verscholen in het park. Het is dieper ingegraven en omringd door een groene graswal. Eerlijk = eerlijk, er is een mooier stadion ;-).

Het laatste stuk van de route wandelen we langs de Wolfskuyl, de Witte Molen, een kleine Mariakapel en een dierenweide. Snel zijn we weer terug bij het station. Hoogste tijd om nog ergens een drankje te doen.

Euhhhh .... nog een Via Gladiola in NIjmegen !!
Euhhhh .... nog een Via Gladiola in NIjmegen !!

Nijmegen blijft voor mij onlosmakelijk verbonden met de Vierdaagse. De route heeft helemaal niets met de vierdaagse te maken, toch zie ik de vierdaagse overal. Dat mag. Ik heb een zonnige wandeldag gehad met allemachtig prachtig winter-wandel-weer. Het blijft leuk, meewandelen met de uitgever.

Weer 16 kilometer voor mijn wandelboekje. Eigenlijk doet het er niet toe maar of ik dit jaar de 1000 kilometer haal ?!?!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen - Het Goffertpad
Datum wandeling
dinsdag 6 februari 2018
Afstand
16 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Station CS Nijmegen
Horeca
Op het universiteitscomplex is horeca aanwezig. Na zo'n 5 kilometer is er weinig tot geen horeca (of gesloten) maar eenmaal terug bij het station (binnenstad) is er weer volop horeca.
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen
In acht wandelingen ontdekt de wandelaar dat Nijmegen naar iedere windrichting een geheel eigen gezicht heeft.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen door oneindig laagland
-Nieuwe wandelgids-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.