Wandelen rond Handel en Huize Padua

Te Gek om los te Lopen

Home > Wandelen rond Handel en Huize Padua

Wandelen rond Handel en Huize Padua

Te Gek om los te Lopen

Wandelen rond Handel en Huize Padua - Te Gek om los te Lopen

Onze wandeling rond de dorpen Handel en Huize Padua is één van de routes uit de wandelgids Te Gek om los te Lopen. We wandelen er door de bossen en over het GGZ-terrein van Huize Padua. Een bonusronde door het processiepark van Handel ontbreekt niet op deze wandeling.

13 oktober 2021 • Noord-Brabant

De route start bij de Kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Handel. Met de wandelgids in de hand wandelen we over de Pelgrimsweg het dorp uit. Langs de rand van Handel lopen we door het plaatselijke bos. Het is er nat en er liggen veel plassen. Helemaal droog houden we het (helaas) niet maar in het bos is het prima om te wandelen. Lekker fris en toch niet koud. Laat ons maar lopen . . .

Huize Padua

Al snel zijn we in Huize Padua en we vragen ons af of Huize Padua nou een plaats is of een psychiatrische instelling? Wikipedia biedt uitkomst: Huize Padua is een buurtschap in de gemeente Boekel en is vernoemd naar de gelijknamige psychiatrische instelling die tegenwoordig behoort tot de GGZ Oost-Brabant.

Museum de Kluis waar de geschiedenis van de psychiatrie in Nederland en in het bijzonder die van Huize Padua herleeft
Museum de Kluis waar de geschiedenis van de psychiatrie in Nederland en in het bijzonder die van Huize Padua herleeft

Halverwege de achttiende eeuw vestigde een groepje broeders zich in Boekel. Hun thuis werd Huize Padua genoemd, in de volksmond de Kluis. De kloostergemeenschap hield zich bezig met onderwijs, kosteren, hosties bakken, kaarsen maken, brouwen en de land- en tuinbouw. Ze moeste noodgedwongen stoppen met lesgeven toen bij wet werd bepaald dat alleen mensen met een onderwijsbevoegdheid voor de klas mochten staan. Daarom begonnen zij met de krankzinnigenzorg. Het groeide spoedig uit tot het eerste instituut voor behandeling van psychiatrische patiënten in Nederland.[Bron: Huize Padua op Wikipedia en Brabants Kloosterleven ]

De Landmeersche Loop

Rondom Huize Padua ligt een mooi landgoed. Wij volgen er het rechte pad langs de Landmeersche Loop.

Ooit was deze beek de grens tussen Gemert en het Land van Ravenstein. Destijds mocht in Gemert geen kloostergemeenschap bestaan met meer dan vijf leden. Daarom verhuisden de broeders vanuit Handel naar het grondgebied van Boekel, het begin van Huize Padua. De broeders hadden in ieder geval een mooie plek uitgezocht om te wonen en te werken.

Te gek om los te lopen . . .
Te gek om los te lopen . . .

We wandelen op ons gemak door het grote bospark achter Huize Padua. Na een duister deel van het bos volgt een vriendelijker deel van het bos met een vijver en een groot kruisbeeld. Over een kaasrecht pad met aan weerszijden bomen lopen we terug naar het terrein van Huize Padua. We wandelen er tussen de gebouwen van de instelling. Vanwege de privacy mogen we er geen foto’s maken.

Beetje duister bos rondom Huize Padua
Beetje duister bos rondom Huize Padua
Groot kruisbeeld bij de vijver
Groot kruisbeeld bij de vijver
Lekker aan de wandel . . .
Lekker aan de wandel . . .

We verlaten het terrein van Huize Padua en met een grote omweg wandelen we terug naar Handel over de Handelse bergen. Het gebied bestaat uit oude stuifduinen met hier en daar wat hoogteverschillen. Het mag geen naam hebben, echte kuitenbijters zitten er niet bij.

Wij Wandelen
Wij Wandelen

Het is aangenaam wandelen in het bos. Vanwege de vele regen is het overal nat en soms zelfs blubberig. De eerste paddenstoelen laten zich zien. We passeren de Landsmeersche Loop over een wankel bruggetje en laten het ‘Cock en Mies bos’ achter ons.

De route van Handel naar Huize Padua loopt grotendeels door het bos
De route van Handel naar Huize Padua loopt grotendeels door het bos

Op de Lieve-Vrouwesteeg lopen we langs een kwekerij. De struiken staan keurig netjes in rijen op gelijke afstand van elkaar. De struiken zijn mooi groen maar zonder vruchten. Ik denk dat het frambozenstruiken zijn maar zeker weten doe ik het niet ?!?!

Kwekerij in Handel
Kwekerij in Handel

En dan wordt het lastig. De routebeschrijving in de wandelgids is niet meer hetzelfde als de route op mijn gps. Er klopt iets niet!?

Te Gek om los te Lopen

De wandelgids Te gek om los te Lopen (€) komt uit 2015 en is enigszins gedateerd. Onze route klopt niet helemaal meer. De rondweg van Gemert bestond 6 jaar geleden nog niet. We besluiten om de route volgens het gpx bestand te lopen en dat is een goede keuze. (Ter info: De routebeschrijving op de wandelzoekpagina is wel up to date!)

De Ossenkapel aan de Kèskesdijk

Bij de Handelseweg wijken we een klein stukje van de route af want ik wil langs de Ossenkapel. De kapel ligt aan de weg tussen Handel en Gemert. Officieel is dit de Handelseweg maar in de volksmond wordt het de Kèskesdijk genoemd.

In Handel wordt Maria vereerd als Maria Moeder der (Zeven) Smarten. Langs de Kèskesdijk staan zeven kèskes die het verdriet van Maria om haar zoon verbeelden. Een kèske is een nis of kastkappelletje aan de openbare weg of aan een muur als algemene uiting van verering.

Eén van de kèskes aan de Kèskesdijk - de dood van Jezus (de kruisiging)
Eén van de kèskes aan de Kèskesdijk - de dood van Jezus (de kruisiging)

Halverwege de Kèskesdijk staat de Ossenkapel. In de buurt van deze plek werd ruim 800 jaar gelegen een Mariabeeldje in een Meidoornstruik gevonden door een schaapsherder. Reden genoeg voor de dorpelingen om er een kapel te bouwen want God had de plek uitgekozen, was destijds het idee. Maar de ossen beslisten anders.

De ossen die de stenen trokken wilden echter niet stoppen op de aanwijzing van God maar liepen door naar de huidige locatie van de kerk in Handel zelf. Op de plek van de kerk is later de heilige put ontdekt die al veel mensen wonderbaarlijk heeft genezen.[ Bron: Erfgoedwiki - Kèskesdijk ]

De Ossenkapel in Handel
De Ossenkapel in Handel

Later is de Ossenkapel is gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke Mariawonder. We kunnen er geen kaarsje branden want de kapel is afgesloten. Binnen in de kapel zien we twee schilderingen. De ene van een herder die het Mariabeeldje vind en de andere de ossenkar met bouwstenen voor de kapel. Het ziet er een beetje kitscherig uit maar dat kan ook komen door de plastic bloemen die er staan. Jammer.

In de Ossenkapel
In de Ossenkapel

Via de Ossenkapelweg komen we weer op de oorspronkelijke route uit. Mooie paden door het groen brengen ons terug in Handel waar het terras van Café ’t Hart lonkt. Ik kan de verleiding weerstaan en maak als afsluiter een rondje door het processiepark achter de kerk. John zoekt alvast een plekje op het terras.

Het Processiepark in Handel

Handel is het oudste Maria-bedevaartsoord in Noord-Brabant. Achter de RK kerk ligt een prachtig processiepark.

Aan de rand van het park loopt de Rozenkransweg (uit 1906) met 15 kapelletjes met scènes uit het leven van Maria. Je kunt er al wandelend de rozenkrans bidden. Centraal in het park ligt de slingerende Kruisweg (1917-1919) met 14 kruiswegstaties.

Ik begin met de Kruisweg en wandel langs de Heilige put. Bij de bouw van de kapel (nu de kerk) was er gebrek aan water. Op de plek van het Heilig Putje ontsprong toen water. Nadien zorgde het Heilige water voor drie erkende wonderbaarlijke genezingen. Achter de put werd in 1946 een openluchtaltaar gebouwd om Maria te bedanken voor bescherming tijdens de oorlogsjaren.

Het Heilig putje met op de achtergrond het openluchtaltaar
Het Heilig putje met op de achtergrond het openluchtaltaar

Ik wandel verder langs de staties en de Benedictiekapel. Ik vind het een indrukwekkend park vol devotie. Ik neem er dan ook de tijd voor, John kan wel even wachten. Ik verbaas me over een oud kerkhofje midden in het park. Na de Kruisweg volg ik een deel van de Rozenkransweg. Het bidden van de rozenkrans laat ik overigens achterwege.

Toegang tot het processiepark
Op de voorgrond de Kruisweg en op de achtergrond de Rozenkransweg
Eén van de staties in het processiepark
De Benedictiekapel (1908-1909)
Jezus wordt ter dood veroordeeld
Oud kerkhofje in het processiepark
Reliëf van de bruiloft in Kana
Een rondje door het Processiepark van Handel

Een rondje door het processiepark staat niet in de routebeschrijving maar is de moeite meer dan waard. Een oase van rust in een parkachtig bos. Een prachtig stukje Mariaverering en katholiek erfgoed. Mooi om te zien.

Wandelen in Katholiek Brabant

Vanaf het begin van de 17e eeuw trekt het heiligdom van Handel steeds meer pelgrims en processies. Ook nu nog is er een jaarlijkse processie vanuit Valkenswaard naar Handel. De bedevaart wordt altijd gehouden op de zaterdag en zondag van het voorlaatste volle weekeinde van juni. Misschien een goed idee om eens mee te lopen tzt.

Ik hou het processiepark voor gezien en zoek John weer op. Hij geniet inmiddels van een lekker stuk appeltaart op het terras. Goed voorbeeld doet goed volgen . . .

We kijken terug op een mooie wandeling. Al met al mogen we 11 mooie kilometers bijschrijven in ons wandelboekje. We hebben het naar ons zin gehad, ook al moesten we wel eerst zin maken. Maar zoals wel vaker zijn we blij dat we op stap zijn gegaan. Lekker buiten bezig en we komen op plekken waar we uit onszelf niet snel zouden komen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 29 augustus 2021
Afstand
11 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Start- & eindpunt
  Kerkplein, Onze Lieve Vrouwestraat, Handel
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Horeca in Handel - Café 't Hart
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Bijzonderheden
Bezoek ook het processiepark achter de RK kerk in Handel
Uit de wandelgids
Te Gek om los te Lopen (€ 17,95) (€)
Wandelgids Te Gek om los te Lopen
In vroeger tijden werd de psychiatrie verstopt in afgelegen gebieden van Nederland om de gekte te verbergen en de maatschappij te beschermen. Veel oude inrichtingen liggen nog op die verstopte plekken. De gebouwen van weleer zijn brokjes cultuurhistorie midden in de natuur. De wandelgids Te gek om los te lopen bestaat uit 11 wandelingen langs (voormalige) psychiatrische inrichtingen.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

11x - De leukste onverharde wandelroutes
-Ode aan onverhard wandelen-

Volgend bericht »

Street Art wandeling in Breda
-Kunst met een verhaal-

2 Reacties

M.w.maton  -  25-03-2024 @ 19:07:10  -

Het is onvoorstelbaar toevallig . Mijn man heet Mies en zijn (enkele jaren geleden ) tweeling broer heet Cock . Gaan het zeker opzoeken .

Mirjam  -  25-03-2024 @ 20:41:03  -

Wat een mooi toeval. IK hoop dat het bordje van het 'Cock en Mies Bos' er nog staat. Volgens mij was het net na het circuit(tje) waar je langs loop. Ongeveer tussen de 5,5 en 6 km (denk ik).

In de Ossenkapel
Cock en Mies Bos  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.