Home > Westerborkpad 1

Westerborkpad 1

Amsterdam - Diemen

Westerborkpad 1 - Amsterdam - Diemen

Vandaag begin ik met het Westerborkpad. Het pad is 340 km lang, bestaat uit 31 etappes en loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor. Het laat daarmee de deportatieroute zien die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging.

Het Westerborkpad staat al langer op mijn verlanglijstje en vandaag begin ik er daadwerkelijk aan. Ik start bij Amsterdam CS met de proloog, gevolgd door etappe 1 & 2.

De proloog: Amsterdam CS - Hollandsche Schouwbrug - 6.9 km

De proloog begint bij Amsterdam CS en vandaar is het ruim 6 km naar de Hollandsche Schouwburg, de start van de eerste etappe. Onderweg kom ik lang allerlei monumenten en herinneringspunten van de Jodenvervolging in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als eerste wandel ik langs het Anne Frank Huis, hier verbleef Anne Frank tijdens haar onderduikperiode in het Achterhuis. Er staat een lange rij mensen in de regen te wachten bij de ingang. Het is er altijd druk. Vlak daarnaast staat de Westerkerk. In haar dagboek beschreef Anne Frank dat deze toren om het kwartier zegt hoe laat het is.

Aan de Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten

De Amsterdamse Grachtengordel

Ik wandel verder. Het is vies weer en het regent. Ik heb mijn ragencape hard nodig. Toch is het mooi aan de grachten. De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege bijzondere karakter van dit deel van de oude binnenstad.

Via de Herengracht kom ik bij het Thorbeckeplein, waar ik snel een foto maak van het beeld van Thorbecke. Wandaar loop ik het Rembrandplein op. Daar staat een beeld van Rembrandt -dat verwacht je niet- met daarvoor een beeldengroep die Rembrandts Nachtwacht uitbeelden.

Nachtwacht beeldengroep op het Rembrandtplein
Nachtwacht beeldengroep op het Rembrandtplein

Wandelen langs de vele gedenktekens

Ik wandel verder over de Koverniersburgwal en de Groenburgwal. Daar moet ik over de Staalmeestersbrug. Dit is de Amsterdamse pont d'amour. Aan de kettingen van de oude ophaalbrug hangen grote trossen met hangsloten. Ik moet er om lachen, leuk toch !!

Ik ga verder langs de Amstel en kom dan langs het Joods Verzetmonument, Ter herinnering aan het verzet van de Joodse burgers, gevallen in 1940 - 1945 5700 - 5705.

Raampamflet
Raampamflet

In Amsterdam zijn vele monumenten en gedenktekens van de oorlog te vinden en op het Westerborkpad kom ik ze allemaal tegen. In rap tempo volgen ze elkaar op: Waterlooplein, Walter Süskindbrug, Joods Historisch Museum, Dokwerker (Monument vd februaristaking), de Joodse Wijk, het Spiegelmomument en de Hollandsche Schouwburg.

Walter Süskindbrug
Walter Süskindbrug

Indrukwekkend Spiegelmonument

Ik bekijk het Spiegelmonument -voel me net een toerist- en vandaar is het nog maar een klein stukje naar de Hollandsche Schouwburg. In 1942 en 1943 werd dit gebouw gebruikt als verzamelplek voor opgepakte Joden.

De Hollandsche Schouwburg is een oorlogsmonument aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam
De Hollandsche Schouwburg is een oorlogsmonument aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam
Hollandse schouwburg
Hollandse schouwburg

Etappe 1: Hollandsche Schouwburg - Station Diemen - 8.4 km

De eerste etappe begint bij de Hollandsche Schouwburg en gaat naar station Diemen. Tegenover Artis staat het Monument van het kunsternaarsverzet. De route voert verder door het Oosterpark. Ik krijg er weinig van mee, want het park wordt gerenoveerd. Ik kan de route hier niet volgen en besluit het park te verlaten en over de weg de route te vervolgen richting de Transvaalbuurt. Hier woonden veel Joodse mensen en deze wijk werd aangewezen als Judenviertel en er waren vele razzia's. Een Davidsster ter nagedachtenis herinnert ons hieraan. Ik wandel verder naar het Muiderpoortstation, niet ver van de Transvaalbuurt. Vandaar werden de Joden naar Kamp Westerbork gedeporteerd.

Transvaalplein, nu een doodgewoon plein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzamelplaats van Joden voordat zij gedeporteerd werden
Transvaalplein, nu een doodgewoon plein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzamelplaats van Joden voordat zij gedeporteerd werden
Oorlogsmonument in de Transvaalbuurt
Oorlogsmonument in de Transvaalbuurt

Het Muiderpoortstation

Na het Muiderpoortstation kan ik niet verder. Ik kom bij een enorme bouwput. Ik besluit er omheen te lopen. Mijn goede richtingsgevoel heeft me nog nooit in de steek gelaten en ook nu niet. Ik vind de juiste route snel terug. Ik wandel de stad uit langs een voormalige Joodse begraafplaats. Oeps, wat troosteloos. Ik ben snel in Diemen, dit stuk van de route is niet het leukste. Het station in Diemen is het eindpunt van deze eerste etappe.

Station Muiderpoort
Station Muiderpoort
Oude Joodse begraafplaats Zeeburg
Oude Joodse begraafplaats Zeeburg

Etappe 2: Station Diemen - Station Weesp - 8.5 km

Vanaf station Diemen wandel ik verder richting Weesp. Onderweg zijn er op deze etappe geen speciale bezienswaardigheden en ik zet er stevig de pas in. Ik vind het in Diemen niet erg gezellig, dat komt mede door het weer. Het is inmiddels droog, daar is ook alles mee gezegd. Ineens, uit het niets zie ik de McDonalds. Jippie, daar kan ik even plassen en voor 1 hele euro nog een broodje hamburger op de koop toe. Wat wil je nog meer ;-).

De Nesciobrug is een gebogen hang-tuibrug en een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland
De Nesciobrug is een gebogen hang-tuibrug en een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland

Dan kom ik bij het Diemerbos. Ik vind dit een echt nieuwbouwbos. Niet echt inspirerend voor een mooie bloemlezing. Dan slaat de twijfel toe. De routebeschrijving klopt niet. Ik snap er niks van, volgens het kaartje zijn de bochten totaal anders. Zou mijn richtingsgevoel me dan toch in de steek laten ?!?! De markering onderweg is hier uitermate goed en ik volg toch maar de pijlen. Uiteindelijk wandel ik het bos uit en op het kaartje zie ik dat ik echt ergens anders ben dan volgens de routebeschrijving de bedoeling is. Gelukkig, mijn richtingsgevoel doet het nog. De route die ik wandel is zeker 3 km langer (gok ik).

Rechte paden in het Diemerbos
Rechte paden in het Diemerbos

Het blijkt dat men druk bezig is met de A9 en het viaduct waar ik volgens de routebeschrijving onderdoor moet, is afgesloten. Noodgedwongen is de route aangepast. Dan volgt een lang en recht stuk door de polder. De spoorbrug over het Amsterdam Rijnkanaal komt langzaam dichterbij, daar moet ik overheen. Vandaar is het een klein (saai) stukje naar het Station van Weesp, eindpunt van de 2-de etappe.

Leve het OV . . .

Vanuit Weesp wil ik met de trein terug naar Amsterdam-Duivendrecht, om vervolgens de trein richting Woerden te nemen. Dat valt vies tegen. Vanmorgen was er een stroomstoring ergens in Diemen en het treinverkeer is hevig ontregeld. Oeps. Ik neem de eerste de beste trein richting Amsterdam en op station Muiderpoort -daar ben ik eerder geweest vandaag- stap ik uit. Twee mininuten voordat je trein naar Woerden had moeten komen, komt het bericht dat deze trein niet rijdt. Ik hoor van mensen op het perron dat dit al de 3-de keer is. Aan de andere kant van het perron komt de trein naar Amsterdam CS en daar stap ik in. Een goede gok want vanaf Amsterdam CS rijdt wel een intercity naar Utrecht. Vanuit Utrecht ben ik snel in Woerden en uiteindelijk valt mijn vertraging erg mee.

Al met al heb ik een leuke wandeldag gehad. Genoeg gezien en ik ga onze vaderlandse geschiedenis nog leuk vinden ook. Op naar de volgende etappes, al weet ik nu nog niet wanneer. Ik mag weer 27 kilometers bijtellen evenals een tweetal blaren.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 27 maart 2015
Afstand
27 km
Kenmerken
Startpunt
Amsterdam CS
Eindpunt
Station Weesp
Horeca
In Amsterdam is horeca in overvloed.
Media
Uit de wandelgids
LAW-gids 15 - Westerborkpad (€ 19,99) (€)
Wandelgids LAW-gids 15 - Westerborkpad
Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Atverni voorjaarstocht

Volgend bericht »

Fruitbloesemtocht
-Bloesem langs de Linge-

1 Reactie

Erik den boer  -  07-03-2023 @ 20:55:05  -

Lekker wandelen







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer